Venus Growers: Ο συνεταιρισμός με μοντέλο ιδιωτικής επιχείρησης που αύξησε τα κέρδη του 2.778% σε μία χρονιά

Venus Growers: Ο συνεταιρισμός με μοντέλο ιδιωτικής επιχείρησης που αύξησε τα κέρδη του 2.778% σε μία χρονιά

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στη φετινή λίστα των ελληνικών επιχειρήσεων που δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο το Forbes Greece, παρουσιάζονται εκείνες οι οποίες υπερέβησαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται και εκείνες που ξεχώρισαν σε άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες των οικονομικών τους καταστάσεων. Μία από αυτές τις κατηγορίες φιλοξενεί τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών στη διάρκεια του 2023 σε σύγκριση με τη χρήση του 2022. Στην τέταρτη θέση της κατάταξης βρίσκεται ο αγροτικός συνεταιρισμός Βέροιας, Venus Growers, ένας αμιγώς εξαγωγικός φορέας, ο οποίος παράγει φρούτα με κυριότερο εξ αυτών το ροδάκινο, τα οποία διαθέτει κατά κύριο λόγο σε κομπόστα στην παγκόσμια αγορά, ενώ πωλούνται και ποσότητες νωπών μη μεταποιημένων φρούτων. Συγκεκριμένα, το 2023 ο εν λόγω συνεταιρισμός είχε αύξηση κερδών προ φόρων 2.778% σε σύγκριση με τη χρήση που προηγήθηκε, φτάνοντας τα 5,78 εκατομμύρια ευρώ από 201 χιλιάδες ευρώ. Από το 1993 και ύστερα ελήφθη η απόφαση να οργανωθεί ο συνεταιρισμός με βάση τα πρότυπα μίας σύγχρονης επιχείρησης, η λειτουργία της οποίας εμπίπτει σε αυτή επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια προ φόρων του εν λόγω συνεταιρισμού από το 2018 έως και το 2022, κινούνταν στα επίπεδα μεταξύ 200 χιλιάδων έως και 1,36 εκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως τη χρονιά. 

Ο Στέλιος Θεοδουλίδης, γενικός διευθυντής της Venus Growers, επισημαίνει στο Capital.gr ότι η επίδοση του 2023 ήταν αποτέλεσμα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που υλοποιεί ο συνεταιρισμός στον τομέα των φυτεύσεων φρούτων, στην οργάνωση της παραγωγής αλλά και της στόχευσης που διατηρεί για συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού. "Επιπλέον, στοχεύουμε στην προϊόντική μας διαφοροποίηση με βάση τις μελέτες που πραγματοποιούμε στις αγορές, ενώ διατηρούμε άριστη σχέση με τους παραγωγούς που είναι μέλη μας". 

O συνεταιρισμός αριθμεί περί τους 400 παραγωγούς, ενώ αγοράζει και το σύνολο της παραγωγής από άλλους συνεταιρισμούς οι οποίοι είναι αποκλειστικά μέλη της Venus με περισσότερους από 110 παραγωγούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους συνεταιρισμούς διατηρώντας μακροχρόνια συνεργασία, και από αυτούς απορροφά επίσης παραγόμενες ποσότητες φρούτων. Οι δύο από τους συνεταιρισμούς – μέλη της Venus Growers είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλοχωρίου και ο συνεταιρισμός "Μέγας Αλέξανδρος” με έδρα την Ημαθία. 

Πού οφείλεται η θεαματική αύξηση της κερδοφορίας

Αναφορικά με τη σημαντική διαφορά που παρουσιάζεται στα κέρδη του 2023 σε σχέση με αυτά του 2022, ο κύριος Θεοδουλίδης αναφέρει ότι σε προηγούμενες χρονιές τα κέρδη ήταν μειωμένα λόγω και της μειωμένης παραγωγής φρούτων και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής το 2023 και την αύξηση του τζίρου, ενισχύθηκαν σημαντικά και τα κέρδη. "Η ίδια πορεία συνεχίστηκε και το 2024, όπου ο κύκλος εργασιών άγγιξε περίπου τα 115 εκατομμύρια ευρώ από 110 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ενώ η κερδοφορία κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα”. 

H Venus Growers εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες, σε Ασία, Αμερική, Ευρώπη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της προέρχεται από τα μεταποιημένα φρούτα, είτε σε κομπόστα, είτε σε γυάλινο δοχείο, είτε σε πουρέ φρούτων. Ένα μικρότερο μέρος των πωλήσεων προέρχεται από την εμπορία φρέσκων φρούτων. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας εντοπίζεται στην παραγωγή και επεξεργασία ροδάκινου, ενώ ακολουθούν το αχλάδι, το βερίκοκο και το μήλο, τα οποία μεταποιούνται. Στα νωπά φρούτα τα κύρια φρούτα που πωλούνται είναι σε ροδάκινο, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα.

Ο συνεταιρισμός σχεδιάζει νέα επένδυση σε ψυκτικές εγκαταστάσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διαχειριστεί την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στην καλλιέργεια του ακτινιδίου. Χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της επένδυσης είναι τα επόμενα δύο χρόνια. "Δεδομένου ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδάκινου στην Ευρώπη, μακροπρόθεσμα θα στοχεύσουμε κάτι αντίστοιχο και στο ακτινίδιο. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε τις καλλιέργειες ακτινιδίου και κατ’ επέκταση την εμπορία του συγκεκριμένου φρούτου. Θα στοχεύσουμε κυρίως στο κίτρινο και το κόκκινο ακτινίδιο, όπου αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται κάποιες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση”, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Venus Growers. 

Μία από τις χώρες που διατηρεί ισχυρή παρουσία είναι η Ιαπωνία, όπου αποτελεί κυρίαρχη δύναμη. Μελλοντικά παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης η Ασία, καθώς σύμφωνα με τον Σ. Θεοδουλίδη αναμένεται να υπάρξει ανακατανομή των εμπορικών δικτύων, μετά την εκλογή Τραμπ. "Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς την εμπορική της πολιτική. Εκτίμησή μου είναι ότι ίσως χρειαστεί κάποιες ποσότητες που πωλούνται στο βόρειο ημισφαίριο της Αμερικής, να μετακινηθούν προς την Ασία”. 

Η πορεία του συνεταιρισμού στο χρόνο – Δύο εργοστάσια μεταποίησης φρούτων

O συνεταιρισμός συστήθηκε το 1983, προερχόμενος από μετατροπή προϋπάρχουσας κοινοπραξίας παραγωγών, της Venus ΕΠΕ, η οποία προϋπήρχε από το 1964. "Όταν δημιουργήθηκε το μοντέλο των ομάδων παραγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετατράπηκε σε συνεταιρισμό, το 1983. Το 1992 εισήλθαμε στη μεταποίηση με 3.000 τόνους επεξεργασίας και το 2024 επεξεργαστήκαμε 58.000 τόνους”. 

Πιο συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί ως κοινοπραξία οκτώ παραγωγών το 1964, σε μία εποχή που επικρατούσαν στις εμπορικές συναλλαγές των εμπόρων και των αγροτών, τα περίφημα τρία άλφα (ΑΑΑ). Δηλαδή Ασυμφώνητα, Αζύγιστα και Απλήρωτα. Ήταν μία εποχή που είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην περιοχή η καλλιέργεια του ροδάκινου και το εμπορικό σύστημα βρισκόταν ακόμα σε πρωτόγονη κατάσταση. Τότε η αποκλειστική αγορά εξωτερικού ήταν η γερμανική και το κέντρο διανομής ήταν η λαχαναγορά του Μονάχου. Οι μεταφορές γίνονταν σιδηροδρομικώς με βαγόνια ψυγεία, τα οποία είχαν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην οροφή τους όπου τοποθετούνταν παγοκολόνες για τη διατήρηση των απαιτούμενων  θερμοκρασιών συντήρησης του φρούτου. Οκτώ  παραγωγοί οργάνωσαν την κοινοπραξία Venus Growers και αποφάσισαν να  αυτοοργανωθούν, κατορθώνοντας να στείλουν στην εν λόγω αγορά προϊόντα εξέχουσας ποιότητας. Το αποτέλεσμα που πέτυχαν, ήταν να εξασφαλίσουν υψηλές τιμές πώλησης, οι οποίες ήταν διπλάσιες  από αυτές των άλλων ροδάκινων.

Για το προσεχές διάστημα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην καλλιέργεια ποικιλιών που είναι ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ενισχύουν τις αποδόσεις των παραγωγών. Διατηρεί δύο εργοστάσια μεταποίησης στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας με κύριο επεξεργαζόμενο προϊόν το ροδάκινο.