Του Γιώργου Λαμπίρη
Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ της πλευράς Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της προσωρινής διοίκησης που έχει κληθεί να διαχειριστεί τη Folli Follie μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, και να την οδηγήσει στην εξυγίανση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε ζητήσει ενημέρωση για τις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων από το 2020 έως και το 2023, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης που αναβλήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου και επαναλήφθηκε χθες, Τετάρτη, αναφέρθηκε ότι είναι εκείνος που είχε καταψηφίσει τον ισολογισμό του 2019. Το γεγονός αυτό έχει παρεμποδίσει την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπό τον Γιώργο Σάμιο, να προβεί στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για τις προαναφερόμενες χρήσεις.
Η πρώην εκπρόσωπος επενδυτικών σχέσεων εκπρόσωπος της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Να σημειωθεί ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Folli Follie την πλευρά των βασικών μετόχων, ήτοι της οικογένειας Κουτσολιούτσου, εκπροσώπησε η πρώην εργαζόμενη της εταιρείας, Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, η οποία είχε διατελέσει υπεύθυνη ενημέρωσης μετόχων, ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με την εταιρεία έως και τον Ιούνιο του 2023.
Αναφορικά με τα στοιχεία ισολογισμών τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Σάμιος, όσο και η νομική σύμβουλος, Ελεάνα Μπάγια, τόνισαν πως κατά το χρόνο σύνταξης του ισολογισμού ήταν αδύνατον να ανακτηθούν στοιχεία καθώς το σύμπλεγμα των θυγατρικών στην Ασία είχε τεθεί ήδη σε εκκαθάριση και ταυτόχρονα πολλά ακόμη στοιχεία ήταν αδύνατον να διασταυρωθούν.
Ο Γ. Σάμιος είπε μεταξύ άλλων πως οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 είχαν και προηγουμένως καταψηφιστεί από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, την οικογένεια Κουτσολιούτσου, παρά το γεγονός του ότι το διοικητικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου αποτελούνταν από μέλη που εμμέσως είχε υπό τον έλεγχό της η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον ίδιο η παραπάνω καταψήφιση εμποδίζει σταθερά τη σύνταξη και έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2020, 2021,2022 και 2023 για την παλαιά Folli Follie με αποτέλεσμα το αίτημα της πλευράς Κουτσολιούτσου να μην συζητηθεί.
"Αναλάβαμε μια εταιρεία που κάποτε είχε 43 brands και υποχρεωθήκαμε να επιχειρούμε με αρνητική φήμη όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε πληρώσει στο δημόσιο πάνω από 150 εκατ. ευρώ καταβάλλοντας παλαιότερα χρέη και συνεχίζοντας να πληρώνουμε εργαζόμενους. Το πετύχαμε χωρίς δανεισμό και με κρίσεις όπως η πανδημία, οι γεωπολιτικές κλπ. Αντιμετωπίσαμε το απολύτως παράδοξο να μην απελευθερώνονται τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα) της εταιρείας. Παλεύουμε με τα δύο χέρια δεμένα. Εκτός των άλλων δεσμευτήκαν και τα χρήματα που φέραμε μέσα στην εταιρεία από νόμιμες διαδικασίες, στερώντας μας πολύτιμη ρευστότητα μας κατηγορούν – σ.σ. η πλευρά Κουτσολιούτσου - για τους μη εγκεκριμένους ισολογισμούς, όταν οι κατηγορούντες είναι αυτοί που καταψήφισαν τον δικό τους ισολογισμό το 2019, εμποδίζοντάς μας να προχωρήσουμε στις απαραίτητες εγκρίσεις των οικονομικών καταστάσεων. Τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν την εξυγίανση και η εταιρεία προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων και ξένων επενδυτών βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα υπονόμευση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σάμιος.
Ο Γιώργος Σάμιος τόνισε ότι η συμφωνία εξυγίανσης βασίστηκε στις εγκεκριμένες καταστάσεις του 2018. "Ήταν μία νόμιμη διαδικασία γι’ αυτό και έγινε αποδεκτή η συμφωνία από το δικαστήριο”.
Το αίτημα καθαίρεσης της διοίκησης και η απάντηση Σάμιου
Σε ότι αφορά στο ζήτημα καθαίρεσης και απομάκρυνσης της σημερινής διορισμένης διοίκησης της εταιρείας από την πλευρά Κουτσολιούτσου, με επιχείρημα τη χρονική λήξη της θητείας της, ο κύριος Σάμιος και η κυρία Μπάγια εξήγησαν πως η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι νόμιμη και εκτείνεται έως την ολοκλήρωση (ή ματαίωση) της συμφωνίας εξυγίανσης.
Σημειώνεται πως από το Νοέμβριο του 2023, οπότε και ιδρύθηκε η νέα Folli Follie Opsco στην οποία μεταφέρθηκαν όλα τα brands που διαχειριζόταν έως τότε η Folli Follie, είχε τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων πιστωτών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο είναι άμισθο. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την αλλαγή διοίκησης, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, διατηρώντας ωστόσο δικάσιμο για την κύρια συζήτηση του αιτήματος στις 10 Μαρτίου 2025.
Εμπόδιο στην εξυγίανση η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων
Στο επίκεντρο ωστόσο παραμένει η εξέλιξη της συμφωνίας εξυγίανσης, όπου απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της αποτελεί σύμφωνα με τη διοίκηση, η αποδέσμευση των επίμαχων περιουσιακών στοιχείων.
Η διοίκηση της εταιρείας πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης παρεμποδίζεται από τη δέσμευση ακινήτων και λογαριασμών από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος. Θυμίζουμε ότι η εξυγίανση της Folli Follie, η οποία επικυρώθηκε από τη Δικαιοσύνη πριν από 3,5 χρόνια, είχε μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την αξιοποίηση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που περιλάμβανε μερίσματα και ακίνητα με όρους αποτίμησης 2022, με στόχο να ανακτηθεί μέρος των απολεσθέντων κεφαλαίων των ομολογιούχων της Folli Follie. Τα ομόλογα που είχε εκδώσει η Folli Follie ήταν αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ, με την απαίτηση των ομολογιούχων να απομειώνεται στη συνέχεια, λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης.
Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας αναιρέθηκε το σχετικό βούλευμα που άνοιγε το δρόμο για την αποδέσμευσή τους. Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Εφετείου, κατόπιν αίτησης που έχει καταθέσει διοίκηση της Folli Follie και της Folli Follie Opsco, ενώ αίτημα έφεσης για τη μη αποδέσμευση έχει καταθέσει από την πλευρά της η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 9 Απριλίου.
Εάν δεν γίνει δεκτή η αίτηση αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων οι ομολογιούχοι πιστωτές έχουν δικαίωμα να αποσυρθούν της συμφωνίας εξυγίανσης. Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγήθεί σε πτώχευση και λύση η FF Opsco.