Με την ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης σε πρώτο πλάνο η Attica Bank στοχεύει φέτος σε πενταπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της στα 280 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ έχει στόχο μέχρι το 2027 να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της περίπου στα 7 δισ. ευρώ.
Αυτό είπε μεταξύ άλλων μιλώντας με τους αναλυτές η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού, αναλύοντας τα βασικά αποτελέσματα πέρυσι και παρουσιάζοντας στοιχεία από το μεσοπρόθεσμο πλάνο της τράπεζας. Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται καθαρές χορηγήσεις δανείων περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως στην τριετία, ξεκινώντας από φέτος.
Η τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την απόδοση των κεφαλαίων πάνω από το 20% (RoATBV), μειώνοντας το κόστος κάτω από το 40% των εσόδων, είπε η κ. Βρεττού. Αυτό θα επιτευχθεί με την αναδιάρθρωση που προβλέπει και εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων όπου εκτιμάται ότι περίπου 20 από τα υποκαταστήματα των 4 συγχωνευμένων τραπεζών που γειτνιάζουν θα απορροφηθούν και θα κλείσουν, αφήνοντας ένα δίκτυο περί τα 65 καταστημάτων ανά την Ελλάδα και 5 επιχειρηματικά κέντρα.
Το μοντέλο λειτουργίας δεν θα αλλάξει και η τράπεζα θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται εντονότερα στα δάνεια και τις υπηρεσίες προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζοντας τα ανοίγματα που ξεκίνησε στη λιανική (π.χ. Σπίτι μου ΙΙ) αλλά και προς τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου διεκδικεί αύξηση του μεριδίου της.
Πέρυσι η τράπεζα πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση συνολικά 950 εκατ. ευρώ σε σύνολο 10,5 δισ. ευρώ της αγοράς, εξασφαλίζοντας μερίδιο 9%. Οι καταθέσεις είναι πάνω από 6,1 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση από καταθέσεις ξεπερνάει το 92%. Τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν σε 2,8% στο τέλος του έτους με κάλυψη 48%.
Κυρίως όμως η τράπεζα δεν έχει καθόλου DTC στα κεφάλαιά της και η ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 έχει ανέλθει στο 11,9%.
Έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία του ψηφιακού μοντέλου της τράπεζας και θα υπάρχει πρόοδος και ανακοινώσεις γι΄ αυτό στο τέταρτο τρίμηνο φέτος.
Η συγχώνευση δημιουργεί συνέργειες που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια και το συνολικό κόστος αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού (συμπεριλαμβανομένου του rebranding) εκτιμάται σε περίπου 85 εκατ. ευρώ, που θα βαρύνουν ισομερώς τη φετινή και την επόμενη χρήση.