Ισχυρά κέρδη στη Wall έφεραν οι ελπίδες για "ανακωχή" στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Ισχυρά κέρδη στη Wall έφεραν οι ελπίδες για "ανακωχή" στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Ισχυρά κέρδη έφεραν στη Wall Street οι ελπίδες για πρόοδο στην επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ανεξαρτησία της Fed, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει "καμία πρόθεση να απολύσει" τον κεντρικό τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε δυναμικά με τους τρεις κύριους δείκτες να παρουσιάζουν ισχυρή άνοδο και τον Dow να κερδίζει πάνω από 1.000 μονάδες. Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ μείωσαν τις προσδοκίες για μια γρήγορη επίλυση στον δασμολογικό πόλεμο μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου καθώς, ενώ παραδέχθηκε ότι οι δασμοί είναι υπερβολικοί και θα πρέπει να μειωθούν, σημείωσε ότι οι δυο πλευρές δεν βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις.

Δήλωσε παράλληλα ότι η μείωση στους δασμούς που επιβάλλουν οι δυο χώρες θα πρέπει να έρθει πριν από τις εμπορικές συνομιλίες. 

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μια δραστική μείωση των δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, ακόμα και πάνω από το ήμισυ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δασμοί στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθούν μεταξύ περίπου 50% και 65%.

Εξ άλλου, πηγή στο Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά αγαθά εν αναμονή των συνομιλιών με το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις και όχι μονομερώς.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανέφερε λίγη ώρα αργότερα ότι "δεν θα υπάρξει μονομερής μείωση των δασμών στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα".

Δείκτες - Μετοχές

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 413,04 μονάδες ή 1,05%, στις 39.600,02 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 85,82 μονάδες ή 1,62% και έκλεισε στις 5.373,58 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 398,42 μονάδες ή 2,50% και διαμορφώθηκε στις 16.698,84 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 18 έκλεισαν στο πράσινο ενώ 12 σημείωσαν απώλειες. Στην κορυφή του δείκτη η Boeing με άλμα 6% στα 172,27 δολάρια καθώς ο κολοσσός ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών το α'  τρίμηνο και αύξηση των πωλήσεων. Ακολουθούν η Amazon με άνοδο 4,25% στα 180,54 δολάρια και η Nvidia που κέρδισε 3,67% στα 102,52 δολάρια.

Στον πυθμένα του Dow, η Johnson & Johnson έχασε 1,59% στα 155,24 δολάρια, και ακολουθούν οι P&G (-1,28%) στα 165,73 δολάρια και Verizon (-1,18%) στα 42,68 δολάρα.

Εξ άλλου, οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άλμα 5,37% λόγω της χαλάρωσης των δασμολογικών πιέσεων αλλά και μετά τις δηλώσεις του Έλον Μασκ ότι θα αφιερώνει από τον Μάιο πολύ λιγότερο χρόνο στο να πιλοτάρει την επιτροπή για την "κυβερνητική αποτελεσματικότητα" (DOGE) που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους.

Η General Dynamics ανακοίνωσε αύξηση 27% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου χάρη στη συνεχιζόμενη ζήτηση, αλλά οι παραγγελίες επαγγελματικών αεροσκαφών της εταιρείας μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μετοχές της έχασαν έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο μέτωπο των μάκρο, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) της S&P Global για τον Απρίλιο έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα χάνει τη δυναμική της και οι εταιρείες χρεώνουν υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι μόλις το 37% των ερωτηθέντων εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.