H επιρροή του Brexit στην αγορά της τέχνης είναι ακόμα εδώ

H επιρροή του Brexit στην αγορά της τέχνης είναι ακόμα εδώ

Τρία περίπου χρόνια από τη στιγμή που το Βrexit τέθηκε επίσημα σε ισχύ και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην πράξη οι νέοι κανονισμοί που αφορούσαν τη βρετανική αγορά της τέχνης, οι κλυδωνισμοί που έχει υποστεί ο κλάδος εξαιτίας του γεγονότος προβληματίζουν ακόμα το σύνολο συλλεκτών και εμπόρων. Από τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τζίρος των αγοραπωλησιών σημείωσε πτώση κατά 11,3 δισ. δολάρια και η Βρετανία βρέθηκε στην τρίτη θέση στην κατάταξη με τα κράτη που φημίζονται για τις πιο δυναμικές αγορές στην τέχνη. Το 2022 μόνο καταγράφηκε μια μικρή άνοδο στον τζίρο συνολικά που άγγιξε τα 11,9 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου η χώρα βρέθηκε και πάλι στη δεύτερη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ.

Γραφειοκρατίες που εμποδίζουν επενδύσεις

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι οίκοι δημοπρασιών συνηγορούν στη διαμόρφωση της ίδιας εικόνας. Οι Sotheby's ανακοίνωσαν μείωση των κερδών τους κατά 24% σε ετήσια βάση για τη δραστηριότητά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα της αγοράς τέχνης και της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την αυξημένη γραφειοκρατία ως αποτέλεσμα του Brexit. Κι αν οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών μπορούν εν μέρει να ισορροπήσουν το πρόβλημα και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, δεν ισχύει το ίδιο για τις μικρές ή μεσαίες εταιρείες που καρδιοχτυπούν.

Ειδικοί που γνωρίζουν σε βάθος τις διαδικασίες της πώλησης εξηγούν πως η αύξηση του κόστους λειτουργίας της βρετανικής τέχνης καθυστέρησε τη διακίνηση των έργων. Συνιδρυτές του ναυτιλιακού οίκου Convelio που έχει ως αντικείμενο τις μεταφορές έργων τέχνης και ειδικών εμπορευμάτων τονίζουν πως οι επαγγελματίες πολλές φορές αναγκάζονται να κρατούν πολλά εμπορεύματα στις τελωνειακές αποθήκες στα σύνορα δύο έως τρεις εβδομάδες.

Aξίζει σαφώς να σημειωθεί πως δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με το πώς το Brexit επηρέασε την αγορά τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων, τα νούμερα όμως που συγκεντρώνονται ξεχωριστά δίνουν μια πρώτη εικόνα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Έμποροι με έδρα την Ε.Ε. δήλωσαν πρόσφατα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως, κατά τη διάρκεια της διάσημης έκθεσης Treasure House Fair στο Λονδίνο, η μεταφορά έργων τέχνης στην πόλη τους κόστισε 20% περισσότερο σε σύγκριση με τις ημέρες πριν από το Brexit.

Θα αλλάξει η εικόνα;

Μετά την εφαρμογή του Brexit, η Γαλλία είναι η χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του τόπου διέλευσης των έργων, καθώς εκεί ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 5,5%. Δεν είναι σαφώς τυχαίο ότι το 2022 οι πωλήσεις στη γαλλική αγορά τέχνης αυξήθηκαν κατακόρυφα φτάνοντας σε αξία τα 5 δισ. δολάρια. Πλέον η γαλλική αγορά κατέχει μερίδιο 7% της αγοράς παγκοσμίως, ενώ ο τζίρος των δημοπρασιών ήταν το 2022 αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με το 2020. Τα εν λόγω βέβαια δεδομένα είναι πιθανό να αλλάξουν ριζικά αν εφαρμοστεί το 2025 ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τον συντελεστή ΦΠΑ στις εισαγωγές έργων τέχνης από το 5,5% στο 20%, γράφουν διεθνή ΜΜΕ. Η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, που δεν χρεώνουν φόρους εισαγωγής σε έργα και αρχαιότητες και βέβαια η Νέα Υόρκη που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά τέχνης, θα εισπράξουν τότε τα οφέλη από την αύξηση της φορολόγησης, λένε οι ειδικοί. (φωτογραφία 1-2)

Επιμέλεια: Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα από Forbes

H μεγαλύτερη δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων

Μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό λαχνών δημοπρασίες συλλεκτικών νομισμάτων που έχουν γίνει έως τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου. Η συλλογή έχει τον τίτλο "El Greco Collection".

Ο Κλοπ φεύγει από τη Λίβερπουλ έχοντας μετατρέψει τον αγγλικό σύλλογο σε οικονομική υπερδύναμη

Αν και οι περισσότερες αθλητικές ομάδες έχουν δει μια ραγδαία αύξηση της αξίας τους, υπό τον Κλοπ και τη Fenway ο σύλλογος έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη, καταγράφοντας έσοδα ύψους 682,9 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν, τα έβδομα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte.

Στον δρόµο των δισεκατοµµυριούχων η QUEEN B

Με την περιοδεία "Renaissance" να έχει σπάσει ταµεία, η καθαρή αξία της Beyoncé εκτοξεύτηκε στα $800 εκατ., και πλέον διεκδικεί µε αξιώσεις το "εισιτήριο" για το κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων.

Η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ έγινε η πρώτη στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια

Η περιοδεία Eras Tour της Σουίφτ απέφερε 1,04 δισ. δολάρια μετά από 60 συναυλίες το 2023.

Bad Bunny: Mια "αποκλειστική ματιά" στην ανερχόμενη αυτοκρατορία του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και μόδα

Ο Πορτορικανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φήμη του για να γίνει παγκόσμιο brand name.

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

Τον υπερασπίστηκε η κοινότητα της αντισφαίρισης.

Γ. Αντετοκούνμπο: Νέο "χρυσό" συμβόλαιο $186 εκατ. με τους Μπακς

Ο ηγέτης των Μπακς θα παραμείνει για ακόμα μια πενταετία στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Ο αυθεντικός Rembrandt που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται

Πριν από δύο χρόνια είχε εκτιμηθεί στα 15.000 δολάρια και τώρα τα estimates του φτάνουν τα 18 εκατομμύρια. Ο λόγος για τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, Rembrandt, "The Adoration of the Kings".

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Khaby Lame: 162 εκατ. followers και έσοδα 16,5 εκατ. δολάρια "χωρίς να πει λέξη"

Ο Τσάρλι Τσάπλιν της ψηφιακής εποχής προσελκύει εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει τις εταιρείες στο Tik Tok.

George Clooney: Διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η βίλα της λίμνης Κόμο αξίας $107 εκατ. πωλείται - Να τι γνωρίζουμε

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίλα του George Clooney στη λίμνη Κόμο.

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.