Πώς ένα ηφαίστειο έβαλε "φρένο" στην κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας

Πώς ένα ηφαίστειο έβαλε "φρένο" στην κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, μολονότι είχε προχωρήσει νωρίτερα σε απανωτές αυξήσεις, με τους αξιωματούχους να επικαλούνται "αβεβαιότητα" εν μέσω αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας και απειλών για "επικείμενη" ηφαιστειακή έκρηξη.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας ανακοίνωσε έτσι διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 9,25%, σημειώνοντας "την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στη χερσόνησο του Ρέικιανες".

Η εμπιστοσύνη της τράπεζας στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό έχει "επιδεινωθεί", σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει "σημαντική αβεβαιότητα" σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που θα προκληθούν από πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότηταμ ενώ η ισλανδική κυβέρνηση πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, "η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποδόσεις των ομολόγων του ισλανδικού δημοσίου".

Ο Asgeir Jonsson, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της νησιωτικής χώρας του βόρειου Ατλαντικού, τόνισε στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι υπό κανονικές συνθήκες υπήρχαν "πολύ καλά επιχειρήματα" για αύξηση των επιτοκίων - υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της Ισλανδίας "αναπτύσσεται πολύ γρήγορα" - εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης.

Ο Jonsson σημείωσε ότι μια πιθανή έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανες -που βρίσκεται περίπου 74 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ- θα επηρέαζε επίσης τον τουρισμό στη χώρα, ένα γεγονός που η Επιτροπή είπε ότι "θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό".

Ο Jon Baglundsson, εκπρόσωπος ισλανδικής οργάνωσης έρευνας και διάσωσης, δήλωσε στον Independent την Τρίτη ότι μια έκρηξη είναι "ακόμη αναμενόμενη και επικείμενη".

Μια έκρηξη μπορεί να μη λάβει χώρα για "ημέρες ή εβδομάδες", δήλωσε τη Δευτέρα στο Fox News ο Vídir Reynisson, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να λάβουν ειδοποίηση μόλις 30 λεπτά πριν από την έκρηξη.

Η οικονομία της Ισλανδίας επηρεάστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull το 2010, αν και αυτή η έκρηξη -η οποία επηρέασε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη για εβδομάδες- έδωσε αργότερα ώθηση στον τουρισμό για τη χώρα, είπε ο Jonsson.

Μεταξύ 1.500 και 1.800 σεισμοί καταγράφονταν κάθε μέρα στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια μιας επταήμερης περιόδου που έληξε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο. Η Ισλανδία κατέγραψε "σημαντικά χαμηλότερο" σύνολο σεισμικών δονήσεων την Τρίτη, με μόλις 165 σεισμούς.

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας έχει αυξήσει τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ενώ η ισλανδική κορώνα έχει χάσει το 4,2% της αξίας της έναντι του ευρώ από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας τον περασμένο μήνα.

Η Ισλανδία αντιμετωπίζει αυξημένο αριθμό σεισμών κάθε χρόνο λόγω της θέσης της στα όρια μιας τεκτονικής πλάκας, αν και οι περισσότεροι σεισμοί είναι μικρότερου μεγέθους, που κυμαίνονται από κάτω από 1 Ρίχτερ έως το υψηλό των 5 Ρίχτερ. Η χώρα βιώνει περίπου 26.000 σεισμούς κάθε χρόνο κατά μέσο όρο. Υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έκρηξης στις 10 Ιουλίου. Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή με "ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα μάγματος", έχει περίπου 130 ηφαίστεια και πληθυσμό λιγότερο από 400.000 ανθρώπους.

Η Blue Lagoon, μια παγκοσμίου φήμης γεωθερμική πισίνα κοντά στη μικρή πόλη Γκρίνταβικ, στην οποία κυριαρχεί οικονομικά η αλιευτική δραστηριότητα, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με αιτιολογία τις "σημαντικά αυξημένες" πιθανότητες ηφαιστειακής έκρηξης στην περιοχή.

Η διοίκηση του σπα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μετά από "πολλές ημέρες σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή". Οι περίπου 3.400 κάτοικοι του Γκρίνταβικ έχουν εκκενωθεί και οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί τα υψηλά επιτόκια δεν "διορθώνουν" τον πληθωρισμό

Τα τιμωρητικά επίπεδα των επιτοκίων δεν αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό. Ο ρόλος της προσφοράς χρήματος.

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 15 ετών του 5,25%

Να μην αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού αποφάσισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η BoE.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Τουρκία: Τα ομόλογα σε λίρες προσελκύουν ξένους επενδυτές - Εισροές 375 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα

Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Γιατί τα επιτόκια δεν φρενάρουν το ελληνικό ΑΕΠ

Λίγες μέρες πριν τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, η ελληνική ανάπτυξη επιταχύνθηκε από το 2% του πρώτου τριμήνου στο 2,7%.