H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Του Elias Ferrer

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της BP για το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Sir David Campbell, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Stuart Young, και τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Tellechea.

Ο βρετανικός κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διερευνά ευκαιρίες στην περιοχή, καθώς επιχειρεί να ακολουθήσει τα βήματα της Shell για την εξόρυξη φυσικού αερίου κυρίως από τα ύδατα της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές εξαγωγής LNG του Τρινιντάντ.

Τον Δεκέμβριο, η Shell ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε εξαγωγή φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα Dragon των Βενεζουέλας-Τρινιντάντ, με τη μεγαλύτερη ποσότητα των αποθεμάτων να ανήκει στη χώρας των Άνδεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αξιολογηθεί η χορήγηση άδειας έρευνας, εκμετάλλευσης και εξαγωγής αερίου από το κοίτασμα Cocuina στα ύδατα της Βενεζουέλας, το οποίο συνορεύει με το Manakin στη θαλάσσια περιοχή του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η BP δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Βενεζουέλα προσπαθούσε να αναζωογονήσει το υπεράκτιο έργο Plataforma Deltana που έχουν αναλάβει οι Chevron, BP και Shell.

Ο Antero Alvarado, διευθυντής της Gas Energy Latin America, επισημαίνει ότι σε αυτόν τον κλάδο υπάρχει μια ευνοϊκή πολιτική και ένας "διαχωρισμός" μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων. "Το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, η οποία εξετάζει την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα, αλλά οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη κλείσει".

Η Βενεζουέλα αντιπροσωπεύει το 80% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Λατινικής Αμερικής. Τα αποθέματα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο μειώνονται, ωστόσο η χώρα βασίζεται στις βιομηχανικές δραστηριότητες από τους τερματικούς σταθμούς LNG μέχρι την παραγωγή χάλυβα. 

Το δίλημμα της αναγνώρισης

Οι εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπες με το δίλημμα της "αναγνώρισης". Από το 2019, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν αναγνωρίζει τη διοίκηση στο Παλάτι Μιραφλόρες, καθώς αναγνώρισε ως νόμιμη εξουσία στη Βενεζουέλα την προσωρινή κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η προσωρινή κυβέρνηση διαλύθηκε. Έκτοτε το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει επίσημα καμία διοίκηση στη Βενεζουέλας. Αυτή η στάση θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις βρετανικές επιχειρήσεις που αναζητούν ευκαιρίες στη Βενεζουέλα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέχει 31 τόνους χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Τα αποθέματα είναι "μπλεγμένα" σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ του Καράκας και της πρώην προσωρινής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε αρχικά τη νομική υπόθεση του Γκουαϊδό επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση ήταν "σαφής και όχι διφορούμενη". Μετά τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τα αποθέματα χρυσού παραμένουν απρόσιτα για τη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, η αναγνώριση ήταν διφορούμενη εξαρχής. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απέλασε ποτέ την πρέσβειρα που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Μαδούρο, τη Ρόσιο Μανέιρο. Παρέμεινε επικεφαλής της πρεσβείας και του προξενείου στο Λονδίνο, καθώς εξακολουθούσε να αναγνωρίζεται από τον αρχηγό του κράτους - τον μονάρχη. Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε επίσης την πρεσβεία του στο Καράκας, σε αντίθεση και πάλι με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό από τον Φεβρουάριο του 2019, του οποίου η αυτοδιορισθείσα πρέσβειρα ήταν η Βανέσα Νόιμαν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή δεν δέχθηκε ποτέ διαπιστευτήρια από διπλωμάτες της προσωρινής κυβέρνησης. Η Neumann παραιτήθηκε στα τέλη του 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Times ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε κρυφά τον πρόεδρο Μαδούρο τον Φεβρουάριο. Μίλησε επίσης με τον Βρετανό επιτετραμμένο, Κόλιν Ντικ. Ο Τζόνσον και ο Μαδούρο μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εδαφική διαμάχη για το Εσεκίμπο και τις εκλογές φέτος.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Η μάχη για το πετρέλαιο του Εσεκουίμπο

Το καθεστώς Μαδούρο θα διενεργήσει δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής που ανήκει στη Γουιάνα.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εκτοξεύσει τις τιμές πετρελαίου εάν το θέλει το Ιράν

Οι τιμές θα ξεφύγουν πάνω από τα 90 δολ. μόνο αν το Ιράν διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Πορεία προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο με νέο άλμα 3%

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ εντείνει του φόβους για την προσφορά του αργού.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Πετρέλαιο: Οι πιο ευάλωτοι στο ράλι των $100 το βαρέλι

Καθώς το Brent πλησιάζει στο ορόσημο των 100 δολ., κράτη και βιομηχανίες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Πτώση της ζήτησης στο φυσικό αέριο το 2024 "βλέπει" η Wood Mackenzie

Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη "βλέπει" η συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd καθώς η ζήτηση στην περιοχή συνεχίζει να υποχωρεί.

"Καμπανάκι" από Goldman: Το ράλι του πετρελαίου αλλάζει τα πάντα για τις προοπτικές του πληθωρισμού και των αγορών

Η εκτόξευση των τιμών θα αποτελέσει ισχυρό αντίθετο άνεμο για την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.