Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Του Robert Rapier

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε το α΄ τρίμηνο του 2024 με κέρδη 10,2%, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση της αντίστοιχης περιόδου την τελευταία πενταετία. Επιπλέον, και οι τρεις κύριοι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στο τρίμηνο.  

Η άνοδος τροφοδοτήθηκε από την επενδυτική αισιοδοξία για τους τίτλους τεχνητής νοημοσύνης και τις προοπτικές για τη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve εντός των επόμενων μηνών. 

Κέρδη παρουσίασαν αρκετοί κλάδοι στο α' τρίμηνο. Τέσσερις εξ αυτών σημείωσαν άνοδο σε διψήφιο ποσοστό. Ο μόνος κλάδος που υποχώρησε το α' τρίμηνο ήταν αυτός των ακινήτων.

Μετά την πτώση του 2023, ο τομέας της ενέργειας επέστρεψε στην κορυφή όλων των κλάδων για το α' τρίμηνο με +13,5%. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οι πιο κάτω αποδόσεις περιλαμβάνουν και την επίδραση από την καταβολή μερισμάτων. Όλες οι υποκατηγορίες του ενεργειακού κλάδου ενισχύθηκαν, αλλά τα διυλιστήρια πήγαν εξαιρετικά για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη FactSet, οι τρεις μεγάλες εταιρείες διύλισης, δηλαδή οι Marathon Petroleum, Valero και Phillips- υπεραπέδωσαν σημαντικά σε σύγκριση με τον S&P 500, καταγράφοντας μέσο όρο κερδών της τάξης του 30,8%. Η Marathon σημείωσε την καλύτερη απόδοση (+36,5%) το α' τρίμηνο, με τη Valero να ακολουθεί στο +32,3% και η Phillips να βρίσκεται στο +23,6%. Για δεύτερο συναπτό τρίμηνο αυτή η "τριάδα" απέδωσε άνω του 20%. 

Κατά μέσο όρο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται αμιγώς στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 10,5% το 2023. Από τις 51 εισηγμένες που η FactSet εντάσσει στην κατηγορία "upstream", οι 40 εμφάνισαν θετικό πρόσημο. Στην κορυφή αυτής της λίστας ήταν η "μικρή" Ring Energy με ράλι, 34,2%, για να ακολουθήσει  η Diamondback Energy στο +29,9%.

Μετά από ένα εξαιρετικό δ' τρίμηνο το 2023, ο τομέας του midstream υποαπέδωσε έναντι του ευρύτερου τομέα ενέργειας το α' τρίμηνο του 2024. Μεταξύ των 40 εταιρειών που η FactSet κατηγοριοποιεί ως "midstream", η μέση απόδοση ήταν στο +9,2%.

Η Summit Midstream Partners LP οδήγησε τα κέρδη στην κατηγορία των midstream με ράλι 56,7%, και ακολούθησε η Targa Resources, η οποία σημείωσε άνοδο 29,7%.

Οι supermajors ήταν όλοι σε θετικό έδαφος, με κέρδη 7,6%. Σε αυτή την κατηγορία, η ExxonMobil ήταν το Νο1 με κέρδη της τάξης του 17,3%, ενώ ακολούθησε η BP στο +7,7%.

Οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ανοδικό momentum. H μείωση της προσφοράς του OPEC+ αρχίζει να επηρεάζει την αγορά πετρελαίου, αλλά η παραγωγή ρεκόρ των ΗΠΑ έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν σημαντικά αποδώ και στο εξής, οπότε ο ενεργειακός κλάδος βλέπει θετικά το μέλλον.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Τρία μερίσματα που αξίζουν την προσοχή σας προτού "εκτοξευθούν"

Τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας με "μαξιλαράκι" αν καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Στα βήματα της Shell για εξόρυξη φυσικού αερίου από τα ύδατα της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Τρινιντάντ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.

"Καμπανάκι" από Goldman: Το ράλι του πετρελαίου αλλάζει τα πάντα για τις προοπτικές του πληθωρισμού και των αγορών

Η εκτόξευση των τιμών θα αποτελέσει ισχυρό αντίθετο άνεμο για την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Γιατί να αγοράσετε μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας

Δεν είναι... συναρπαστικοί, αλλά σταθεροί. Στην πτώση του 2022 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) το λιγότερο ευμετάβλητο τμήμα του δείκτη ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο κατά περίπου 8%.

Έξι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι

Οι midcaps κυριαρχούν από τις αρχές Ιουνίου με τον S&P Midcap 400 να έχει κάνει άλμα 11,7%.