Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

Του Chuck Jones

Ο John Butters, αντιπρόεδρος και αναλυτής της FactSet, έγραψε στο εβδομαδιαίο σημείωμά του στις 19 Απριλίου: "Στον πρώτο κύκλο των ανακοινώσεων, τα αποτελέσματα του α' τριμήνου για τον S&P 500 δίνουν μεικτή εικόνα. Η θετική πλευρά είναι πως το ποσοστό των εταιρειών του S&P 500 που αναφέρουν θετικές εκπλήξεις στα κέρδη όσο και το μέγεθος των "εκπλήξεων" βρίσκονται στους μέσους όρους 10ετίας ή και τους υπερβαίνουν".

Και πρόσθεσε: "Η αρνητική είναι πως οι σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω για τα κέρδη δύο εταιρειών του κλάδου της υγείας έχουν φρενάρει τον ρυθμό αύξησης των κερδών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έτσι, ο δείκτης ανακοινώνει χαμηλότερα κέρδη για το α' τρίμηνο σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και σε σχέση με το τέλος του τριμήνου. Ωστόσο, ο S&P 500 παραμένει κερδοφόρος σε ετήσια βάση για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο".

Η χρηματιστηριακή αγορά οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας, καθώς 158 εταιρείες του S&P 500 και 11 από τις 30 που απαρτίζουν τον βιομηχανικό Dow θα έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους έως την Παρασκευή. Με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται με μελλοντικό P/E 12μήνου στο 19,9x, επίδοση πάνω από τους δείκτες P/E 5ετίας (19,1x) και 10ετίας (17,8x), τυχόν αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να συμπιέσουν και άλλο την αποτίμηση.

SP500

Ο Carter Braxton Worth είναι ιδρυτής της Worth Charting. Ήταν επικεφαλής τεχνικός αγοράς στις Oppenheimer, Sterne Agee & Leach και Cornerstone Macro για περίπου 20 χρόνια πριν ιδρύσει τη δική του εταιρεία.

Από το παρακάτω γράφημά του και από ένα βίντεο που δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής, πιστεύει ότι κυριαρχούν οι πτωτικές τάσεις στην αγορά. Ο κινητός μέσος όρος 150 ημερών του δείκτη είναι στις 4.770 μονάδες. Αυτό είναι 5-6% κάτω από τα επίπεδα των τελευταίων ημερών και "βουτιά" άνω του 9% από το πρόσφατο υψηλό του. Και δεν θα ήταν έκπληξη αν βλέπαμε τον δείκτη να υποχωρεί κάτω και τον από τον κινητό μέσο όρο.

Ακόμη ένα στοιχείο που γνωστοποίησε μέσω e-mail η Worth είναι ότι από τις 239 περιπτώσεις που ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 5% ή περισσότερο, από το 1927 και μετά, η μέση διόρθωση είναι της τάξεως του 11,83% και η διάμεσος στο 8,23%.

Διάγραμμα

Το momentum έχει διαρραγεί

Ο Jim Cramer στο CNBC προβάλλει μερικές φορές ένα διάγραμμα που δημιουργεί η "βασίλισσα του Fibonacci", Carolyn Boroden. Χρησιμοποιεί τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους 5 ημερών (μπλε γραμμή) και 13 ημερών (κόκκινη γραμμή) για να δείξει τις ανοδικές και καθοδικές τάσεις των αγορών. Όταν οι γραμμές διασταυρώνονται σημαίνει ότι η αγορά έχει πιάσει πάτο ή κορυφή και η πορεία της μπορεί να αντιστραφεί. Όταν ο μέσος όρος των 5 ημερών είναι κάτω από των 13 ημερών, η αγορά κινείται πτωτικά (όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο) και διατηρεί αυτή την τάση έως ότου οι γραμμές διασταυρωθούν.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα από το StockCharts.com, αυτές οι τάσεις μπορεί να διαρκέσουν για μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Σημειώστε ότι ενώ αυτό το διάγραμμα δείχνει ένα ξεκάθαρο μοτίβο, κανένα διάγραμμα δεν είναι η συνταγή για να επενδύσετε τα χρήματά σας.

Διάγραμμα

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Γιατί κάνει ράλι ο χρυσός "αψηφώντας" τα ιστορικά υψηλά της Wall

Πίσω από την άνοδο του χρυσού "δεν βρίσκονται οι δυτικοί επενδυτές".

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

BofA: "Παράδεισος των stock pickers το 2024" - Βλέπει ρεκόρ για τον S&P 500 στις 5.000 μονάδες

Λόγω των επιτευγμάτων της Fed και ενώ η αγορά έχει ήδη απορροφήσει σημαντικά γεωπολιτικά σοκ.

Wall: Το εβδομαδιαίο "ράλι της χρονιάς" μέσα από 7 αριθμούς

604 δισ. δολάρια κέρδισαν οι "Magnificient 7". Άνοδος για το 95% των τίτλων του S&P 500.

Επιφυλακτική η Wall με το βλέμμα στη Γάζα - Συγκράτησαν κέρδη στην εβδομάδα Dow και S&P 500

Μεικτά πρόσημα την Παρασκευή, ξεθύμανε η τραπεζική στήριξη.