Γιατί να αγοράσετε μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας

Γιατί να αγοράσετε μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας

Του  Larry Light

Εδώ και πολύ καιρό, οι μετοχές τεχνολογίας οδηγούν την αγορά. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που τις ευνοούν: υψηλές αποτιμήσεις, συχνά με λόγους τιμής προς κέρδη που ξεπερνούν κατά πολύ το 20, και υψηλό συντελεστή "beta" (που μετρά τη μεταβλητότητα - πάνω από 1,0 είναι μετοχή υψηλού beta). Για παράδειγμα, η μετοχή με τη μεγαλύτερη αποτίμηση, η Apple, έχει P/E 31 και beta 1,23. Η κατασκευάστρια τσιπ Nvidia, η οποία επωφελείται από τις εξελίξεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, έχει P/E 118 και beta 1,75.

Το πρόβλημα με τις μετοχές υψηλής ανάπτυξης, και υψηλής μεταβλητότητας, είναι ότι μερικές φορές έχουν τρομακτικές εκρήξεις. Και όταν υποχωρούν, όπως το 2022, κατρακυλούν πραγματικά και δραματικά. Ο S&P 500 "βούτηξε" κατά 19,5% το 2022, και την ίδια περίοδο η Apple είχε μεγαλύτερες απώλειες (26%) και η Nvidia κατέρρευσε με πτώση 50%.

Φέτος, η μεταβλητότητα δεν είναι έντονη, ο δείκτης CBOE κυμαίνεται στο 15. Τον Μάρτιο σκαρφάλωσε προσωρινά στο 26 εν μέσω κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και δύο άλλων μικρότερων περιφερειακών τραπεζών. Έπειτα, υποχώρησε και πάλι.

Δεδομένων των παραπάνω, αξίζει να διαφοροποιείτε το χαρτοφυλάκιό σας και να μην επικεντρώνεστε σε ό,τι είναι "της μόδας" ανά περίοδο. Αξίζει να συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας μερικές μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας. Σύμφωνα με έκθεση του Nasdaq, "μπορεί να φαίνεται αντιφατικό σε πολλούς επενδυτές, αλλά οι μετοχές που είναι λιγότερο ευμετάβλητες έχουν ιστορικά αποδώσει αντίστοιχες ή και καλύτερες αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε προσαρμοσμένη στον κίνδυνο βάση, οι μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας έχουν αποδειχθεί καλύτερες επενδύσεις".

Αναλύοντας πιο διεξοδικά τις μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας, δύο διαχειριστές χαρτοφυλακίου στην MFS, ο James Fallon και ο Christopher Zani, διαπίστωσαν σε έρευνά τους ότι οι μετοχές αυτές αποδίδουν καλύτερα όταν οι αγορές είναι σε πτώση.

Όπως δείχνουν με την έρευνά τους, κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης (από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009), το λιγότερο ευμετάβλητο πεμπτημόριο του MSCI All Country World Index ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο πεμπτημόριο κατά περίπου 15%. Στην ύφεση του 2022 (από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο), το λιγότερο ευμετάβλητο τμήμα του δείκτη ξεπέρασε το πιο ευμετάβλητο κατά περίπου 8%.

Η ιστορία αντιστρέφεται όταν οι αγορές σημειώνουν κέρδη. Μετά την έναρξη της πανδημίας, η αγορά κινήθηκε ανοδικά. Από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, το πεμπτημόριο με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα υστέρησε κατά 30%. Η έρευνα των Fallon-Zani καταλήγει στο συμπέρασμα, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις των μετοχών χαμηλής μεταβλητότητας τα πηγαίνουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τις μετοχές με έντονη μεταβλητότητα.

Για να δείξουν πώς αυτό θα λειτουργούσε στον πραγματικό κόσμο, οι Fallon και Zani δημιούργησαν δύο χαρτοφυλάκια με την τυπική κατανομή 60% μετοχές-40% ομόλογα (συγκεκριμένα το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ). Όσον αφορά τις μετοχές, το ένα χαρτοφυλάκιο εστίασε στον S&P 500, ενώ το άλλο στις λιγότερο ευμετάβλητες μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, από τον Ιανουάριο του 1971 έως τον Νοέμβριο του 2022, το πακέτο μετοχών χαμηλής μεταβλητότητας απέδωσε περίπου 11% σε ετήσια βάση και η εναλλακτική λύση του S&P 500 λίγο κάτω από 10%. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο χαμηλής μεταβλητότητας είχε πολύ καλύτερο δείκτη Sharpe Ratio, ο οποίος μετρά τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις, έναντι του S&P 500: 0,40 έναντι 0,26, αντίστοιχα.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο που χρηματοδοτεί ο εργοδότης των Fallon και Zani, το MFS Low Volatility Equity 1, κέρδισε 9,6% σε ετήσια βάση τα τελευταία πέντε χρόνια, μένοντας λίγο πίσω από τον S&P 500 που κέρδισε 10,7%. Φέτος, και ενώ η αγορά κινείται ανοδικά (εκτός από τον Αύγουστο), το αμοιβαίο κεφάλαιο υστερεί λίγο περισσότερο, με άνοδο 6,5% σε σύγκριση με την άνοδο του δείκτη κατά 16,6%. Αλλά στο 2022 με πτώση, ο S&P 500 έχασε 19,5%, ενώ το αμοιβαίο κεφάλαιο MFS διολίσθησε μόλις κατά 10,6%.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους τίτλους χαμηλής μεταβλητότητας ανήκουν στους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας: Procter & Gamble, με ράλι 84% μέσα σε πέντε χρόνια, Hershey στο +113% και Nippon Telegraph and Telephone στο +27%, όταν ο S&P 500 καταγράφει +103% στην ίδια περίοδο. Δεν είναι τα συναρπαστικά ονόματα της αγοράς, αλλά είναι σταθερά. Και διαφοροποιήστε από τις κυρίαρχες τάσεις.

Περισσότερα από Forbes

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Τρία μερίσματα που αξίζουν την προσοχή σας προτού "εκτοξευθούν"

Τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας με "μαξιλαράκι" αν καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με νέες τιμές στα ύψη

Οι αγοραστές επέλεξαν τραπεζικές large caps την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας ώθηση στα "βαριά χαρτιά".

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.

Έξι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι

Οι midcaps κυριαρχούν από τις αρχές Ιουνίου με τον S&P Midcap 400 να έχει κάνει άλμα 11,7%.