Τι πρέπει να γνωρίζετε για το "αυτοκόλλητο νανοτεχνολογίας" του Τζόκοβιτς - Γιατί κάποιοι ειδικοί το αποκαλούν ψευδοεπιστήμη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το "αυτοκόλλητο νανοτεχνολογίας" του Τζόκοβιτς - Γιατί κάποιοι ειδικοί το αποκαλούν ψευδοεπιστήμη

Της Arianna Johnson

Καθώς ο αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζει την πορεία του προς έναν ακόμη πιθανό τίτλο στο Γουίμπλεντον και προς τα βιβλία των ρεκόρ, φορά με θρησκευτική ευλάβεια ένα "αυτοκόλλητο νανοτεχνολογίας" που ισχυρίζεται ότι είναι το "μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του", αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι "ψευδοεπιστήμη" που δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί.

Την Τρίτη, ο Τζόκοβιτς νίκησε τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον και προκρίθηκε στον σημερινό ημιτελικό απέναντι στον Ιταλό Γιάνικ Σίνερ.

Ο Τζόκοβιτς (γνωστός για την προώθηση ψευδοεπιστημών και διαφόρων μοδών που σχετίζονται με την υγεία) εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο να αλλάζει ένα μυστηριώδες αυτοκόλλητο στο στήθος του κατά τη διάρκεια του Γαλλικού Όπεν, το οποίο κέρδισε για τον 23ο τίτλο του σε γκραν σλαμ που αποτελεί ρεκόρ.

Ο Τζόκοβιτς αποκάλυψε ότι ο μικρός δίσκος ήταν ένα TaoPatch, κατασκευασμένο από την ιταλική εταιρεία Tao Technologies, που προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις νίκες του στο γήπεδο.

Η Tao Technologies ισχυρίζεται ότι η συσκευή μετατρέπει τη θερμότητα του σώματος σε "μικροσκοπικές ακτίνες φωτός", οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη δήθεν διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η Tao λέει επίσης ότι το αυτοκόλλητο βελτιώνει τη στάση του σώματος, την αθλητική απόδοση, την κίνηση, την αντοχή, την ισορροπία και την αποκατάσταση, μπορεί να βοηθήσει σε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Πάρκινσον και διαρκεί έως και 30 μήνες.

Το έμπλαστρο έχει αρκετούς επαγγελματίες αθλητές ως πρεσβευτές της μάρκας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται σκιέρ, παίκτες του μπιτς βόλεϊ, δρομείς στίβου, σέρφερ και πυγμάχοι.

Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Η τεχνολογία υποστηρίζεται από διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, η οποία παρακολούθησε τη στάση του σώματος των συμμετεχόντων και τους χώρισε σε δύο ομάδες: μία με ενεργό αυτοκόλλητο και μία με εικονικό. Η ομάδα με το ενεργό αυτοκόλλητο ήταν πιο σταθερή από την ομάδα ελέγχου όταν στεκόταν όρθια.

Το αυτοκόλλητο μοιάζει με μια πένα και εφαρμόζεται στο δέρμα είτε με ταινία είτε με ένα τσιρότο Bandaid. Σε διαδικτυακό σεμινάριο την Τρίτη, ο συνιδρυτής Ντμίτρι Λεόνοφ ισχυρίστηκε ότι το TaoPatch περιέχει νανοκρυστάλλους από κβαντικές τελείες, οι οποίοι μετατρέπουν τη θερμότητα του σώματος σε "μήκη κύματος φωτός" που εκπέμπονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθούν "να το φέρουν σε ισορροπία". Ο Λεόνοφ συνεχίζει λέγοντας ότι οι πελάτες έχουν αναφέρει ότι το αυτοκόλλητο βοηθά στην εξάλειψη του πόνου, μειώνει το στρες και βοηθά στη συγκέντρωση.

Αντίθεση

Η αξιοπιστία αυτών των μελετών έχει αμφισβητηθεί. Η Hariet Hall, πρώην οικογενειακή γιατρός η οποία ασχολείται με την απομυθοποίηση της ψευδοεπιστήμης, εξέτασε τους μηχανισμούς πίσω από το αυτοκόλλητο και υποστήριξε ότι η εξήγηση δεν ήταν αξιόπιστη, χαρακτηρίζοντάς το ως "καθαρή ψευδοεπιστημονική ασυναρτησία". Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι το αυτοκόλλητο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας και της ικανότητας βάδισης σε ασθενείς με ασθένειες όπως το Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας (σκλήρυνση κατά πλάκας).

Ο νευρολόγος Μπράντον Μπίμπερ εξέτασε τις μελέτες και ανακάλυψε ότι το Taopatch είναι "αναπόδεικτο στη σκλήρυνση κατά πλάκας". Επίσης, οι μελέτες που επικαλείται η Tao χρηματοδοτούνται από την εταιρεία, είναι ως επί το πλείστον περιορισμένες και δημοσιεύονται σε περιοδικά χαμηλότερης ποιότητας. Η μελέτη παρακολούθησης της κίνησης για παράδειγμα, εξέτασε μόνο 30 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν όλοι γυναίκες.

Τι δεν γνωρίζουμε

Ούτε η Ένωση Επαγγελματιών Τένις ούτε οι αξιωματούχοι του Γαλλικού Όπεν έχουν σχολιάσει αν η χρήση του αυτοκόλλητου αντιβαίνει στην πολιτική αντιντόπινγκ της, η οποία απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε "απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου".

Ο Τζόκοβιτς είχε δεχτεί στο παρελθόν πυρά για τη στάση του απέναντι στην εναλλακτική ιατρική, όταν αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 2022, απελάθηκε από την Αυστραλία επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο Covid. Λόγω της άρνησής του, έχασε πολλά τουρνουά υψηλού προφίλ, όπως το Australian Open και το U.S. Open.

Ο Τζόκοβιτς δεν έτρωγε γλουτένη για αρκετά χρόνια, αλλά ένα αντιεπιστημονικό τεστ από έναν γιατρό ήταν αυτό που οδήγησε στην απόφασή του: Ο αστέρας του τένις κράτησε ένα κομμάτι ψωμί στο ένα χέρι, το έβαλε στο στομάχι του και σήκωσε το άλλο του χέρι, το οποίο αισθάνθηκε αδύναμο, με αποτέλεσμα ο γιατρός να συστήσει να κόψει τη γλουτένη από τη διατροφή του.

Περισσότερα από Forbes

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX.

Neuralink: Πώς ο Elon Musk ανοίγει το "Κουτί της Πανδώρας" με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η έλλειψη διαφάνειάς του παραβιάζει επιστημονικούς - ηθικούς κανόνες και θέτει σοβαρά ερωτήματα.

Τελικά χακαρίστηκαν τρια εκατομμύρια "έξυπνες οδοντόβουρτσες";

Μια viral ιστορία για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση μέσω "ρομπότ του διαδικτύου"

2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

Οι "Magnificent 7" βρίσκονται σε κορεσμό - επομένως μπορούμε να στραφούμε σε λιγότερο δημοφιλείς επιλογές.

Οι μετοχές της Meta σημειώνουν ρεκόρ - Πώς αναδύθηκαν από τη βουτιά του 77% και το φιάσκο του Metaverse

Η Meta κατέγραψε την Παρασκευή την υψηλότερη τιμή μετοχής όλων των εποχών.

Το gamification μέλλον της fintech και της τραπεζικής: 5 μαθήματα από το iGaming

Το gamification είναι εδώ και καιρό τομέας ενδιαφέροντος για τράπεζες και εταιρείες fintech.

Huawei Watch Ultimate Design και Huawei Watch GT4

Πολυτελή smartwatches υψηλής αισθητικής.

Η Huawei ορίζει τις τάσεις στα wearables

Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στη Βαρκελώνη, η Huawei παρουσίασε το άμεσο προϊοντικό της μέλλον.

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την οικονομική απάτη και την κάνει πιο δύσκολο να εντοπιστεί

H τεχνητή νοημοσύνη εξοπλίζει τους απατεώνες με νέα ισχυρά όπλα.

Wall: Το δύσκολο καλοκαίρι των "Magnificent-7" - Έχασαν κεφαλαιοποίηση $148 δισ.

Στον αντίποδα 4 πετρελαϊκές σημείωσαν ράλι άνω του 28% έκαστη.