Τα Data Centers φέρνουν εν δυνάμει αμερικανικές συνεργασίες για τη ΔΕΗ

Τα Data Centers φέρνουν εν δυνάμει αμερικανικές συνεργασίες για τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η ανάπτυξη των data centers και οι νέες ενεργειακές ανάγκες που δημιουργούνται από την αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση που προκαλούν, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές προοπτικές, με τη ΔΕΗ να φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά. Άλλωστε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της εταιρείας παρουσιάσε το μεγαλεπήβολο project του mega data center στη Δυτική Μακεδονία. Και όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, η ΔΕΗ φιλοδοξεί για το mega data center να προσελκύσει hyperscalers από τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την ανάδειξη της επιχείρησης ως ηγέτη της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ανάδειξή της σε κορυφαίο powertech παίκτη της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, κατά την τοποθέτησή του σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) και το German Marshall Fund στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος "Η ανάπτυξη των data centres είναι ένας στόχος που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της πορείας προς την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση και  καλύπττοντας τις ενεργειακές της ανάγκες".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με hyperscalers από το εξωτερικό, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες εταιρείες. Ωστόσο με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Στάσσης "φωτογραφίζονται" αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί (Microsoft, Google, Amazon κ.α.)  οι οποίοι σκανάρουν την ευρωπαϊκή αγορά προκειμένου να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές που θα καλύψουν την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση των επόμενων ετών. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα πρέπει να δημιουργηθούν data centers συνολικής ισχύος 35 GW, έναντι των 8 GW που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή ή σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ιδιαίτερη σημασία έχει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να εναρμονιστεί με τους διατλαντικούς στόχους, διαμορφώνοντας ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και διασυνδεδεμένο ενεργειακό και τεχνολογικό μέλλον.

Σε εξέλιξη το πρώτο data center στα Σπάτα

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική της ΔΕΗ για τα data centers έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Ήδη προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου data center στα Σπάτα, ισχύος 12,5 MW, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2028. Το έργο υλοποιείται από την κοινοπραξία Data in Scale, που αποτελείται από την EDGNEX Data Centers (θυγατρική του ομίλου DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και τη ΔΕΗ, με τα ποσοστά συμμετοχής να διαμορφώνονται σε 55% και 45% αντίστοιχα.

Το data center των Σπάτων λειτουργεί ως προπομπός του πολύ μεγαλύτερης κλίμακας mega data center στη Δυτική Μακεδονία. Το τελευταίο στοχεύει να καταστεί κομβικό σημείο για τις ψηφιακές υποδομές στην Ευρώπη, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από το πρώτο έργο. Με την ολοκλήρωσή του, η ΔΕΗ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον τομέα των data centers, εδραιώνοντας τη συνεργασία με διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς και ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικό ενεργειακό και ψηφιακό κόμβο.

Περισσότερα από Forbes

Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Απο το ιστορικο ξενοδοχειο στη δηµιουργια του "The Ilisian".

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιμη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.