Ελλάκτωρ: Συρρίκνωση εσόδων και κερδών το 2024 λόγω μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων

Ελλάκτωρ: Συρρίκνωση εσόδων και κερδών το 2024 λόγω μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Τη στρατηγική αποεπένδυσης από σειρά δραστηριοτήτων αποτυπώνει η συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου Ελλάκτωρ κατά την χρήση του 2024. Την πώληση της Άκτωρ το 2023, ακολούθησε η μεταβίβαση της Ηλέκτωρ, θυγατρικής στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στον όμιλο Motor Oil, ενώ πρόσφατα συμφωνήθηκε με την Dimand και η πώληση των δύο σημαντικότερων ακινήτων της REDS, στην Κάντζα της Παλλήνης (πρώην Κτήματα Καμπά) και στις Γούρνες του Ηρακλείου της Κρήτης, έναντι 85,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας ή το αργότερο εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένεται να υπάρξει και "λευκός καπνός" αναφορικά με την συμφωνία πώλησης και της Άκτωρ Παραχωρήσεις στον όμιλο Aktor (πρώην Intrakat).

Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν σε δύο διαδοχικές επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο διανεμήθηκε ποσό 174 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο επιστράφηκε επιπλέον ποσό 296 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολική διανομή 470 εκατ. ευρώ, ποσό που, όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Θύμιος Μπουλούτας, "είναι διπλάσιο από το σύνολο της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στην αρχή του 2021. Εκτιμούμε ότι το 2025 θα είναι άλλη μια κερδοφόρα χρονιά με εστίαση στην ολοκλήρωση των ήδη ανακοινωμένων εταιρικών συναλλαγών και περαιτέρω αξιοποίηση των υπολειπόμενων περιουσιακών μας στοιχείων".

Πάντως, η καθαρή ρευστότητα του ομίλου έχει υποχωρήσει σε 226 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, έναντι 308 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των επιστροφών κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν. Αντίστοιχα, τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού του ομίλου ανήλθαν σε 261 εκατ. ευρώ, από 497 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Οι πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητας μειώθηκαν κατά 11,7% σε 253,6 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ μειωμένα κατά 34,4% σε 149,6 εκατ. ευρώ από 228 εκατ. ευρώ, ήταν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν κατά 59,1% σε 44 εκατ. ευρώ, από 107,4 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, φαίνεται πως ο όμιλος Ελλάκτωρ θα επικεντρωθεί πλέον στην επένδυση και διαχείριση ακινήτων τουριστικού χαρακτήρα, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι πιθανό να απορροφήσει και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου Reggeborgh Invest στην ελληνική αγορά, όπως η συμμετοχή στην Alpha Bank και άλλα ακίνητα, ιδιοκτησίας του επικεφαλής κ. Χένρι Χόλντερμαν.

Αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί και η μεταβίβαση της σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου, από την Άκτωρ Παραχωρήσεις στην REDS, έναντι ποσού 31 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε εντός του 2024. Αντίστοιχα, η REDS εξαγόρασε έναντι 80 εκατ. ευρώ την εταιρεία Athens Properties BV, που είναι ιδιοκτήτρια 10 ακινήτων εισοδήματος μικτής χρήσης (κυρίως εξυπηρετούμενα διαμερίσματα), σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποφέρει ετήσια απόδοση 7,4%. Επίσης, η REDS προχώρησε και στην επέκτασή της στον τομέα των ξενοδοχείων, υπογράφοντας συμφωνία 25ετούς μίσθωσης κι εκμετάλλευσης ενός ξενοδοχείου 40 "κλειδιών" στην Λ. Κηφισίας, απέναντι από το εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι. Το ακίνητο διαχειρίζεται η SWOT Hospitality.

Έτσι, το 2025 θα αποτελέσει ένα ακόμα έτος μετασχηματισμού της Ελλάκτωρ, με την πώληση κι άλλων περιουσιακών στοιχείων και πιθανώς και με μια επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το τίμημα που θα συμφωνηθεί με την Aktor για την πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις.  

Περισσότερα από Forbes

Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Απο το ιστορικο ξενοδοχειο στη δηµιουργια του "The Ilisian".

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιμη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.