ΝΑΤΟ: Η κύκλωση της Βαλτικής είναι το κλειδί κατά της Ρωσίας

ΝΑΤΟ: Η κύκλωση της Βαλτικής είναι το κλειδί κατά της Ρωσίας

Του David Axe

Μετά από έναν χρόνο αμφιταλαντεύσεων, η Τουρκία ήρε τελικά τις ενστάσεις της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και η μεγαλύτερη διεύρυνση της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας εδώ και μια γενιά συνεχίζεται. Διεύρυνση που αλλάζει δραματικά τη στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης υπέρ του ΝΑΤΟ. Η "ναυτική θηλιά" σφίγγει γύρω από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα.

Η απόφαση υπέρ της Σουηδίας λήφθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τη Δευτέρα. "Η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν τις εύλογες ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια", ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας ήταν απλή διαδικασία. Αλλά το αίτημα της Στοκχόλμης υπέστη τη βάσανο των καθυστερήσεων, αφού η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τη σουηδική ότι υποθάλπει Κούρδους μαχητές.

Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ απαιτεί από όλα τα μέλη -σήμερα 31- να επικυρώσουν το αίτημα μιας χώρας. Για να ωθήσει την Τουρκία στο στρατόπεδο του "ναι", η σουηδική κυβέρνηση τροποποίησε τους νόμους της περί τρομοκρατίας και δεσμεύθηκε να στηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για να γίνει δεκτή στους κόλπους της ΕΕ - παράλληλα οι ΗΠΑ "τρέχουν" την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία, ένα μακροχρόνιο αίτημα της Άγκυρας που είχε παγώσει.

Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία πρόσθεσε στη συμμαχία 24.000 ενεργούς στρατιώτες, 100 πολεμικά αεροσκάφη και δεκάδες πολεμικά πλοία. Τώρα η Σουηδία θα προσθέσει τους δικούς της 15.000 ενεργούς στρατιώτες καθώς και αντίστοιχο αριθμό αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Το πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια συμμαχία που περιλαμβάνει ήδη 3,5 εκατομμύρια στρατιώτες. Οι γεωγραφικές αλλαγές είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντικές. Με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το έδαφος υπό την προστασία της Συμμαχίας εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία μήκους 830 μιλίων - και επίσης σχεδόν κυκλώνει τη Βαλτική Θάλασσα.

Η κύκλωση της Βαλτικής είναι το κλειδί. Τα πιο ευάλωτα μέλη του ΝΑΤΟ -η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία- βρίσκονται στη Βαλτική μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα στην περιοχή. "Το ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν έγκριση για βάση στη Φινλανδία και στη Σουηδία για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής", εξήγησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας παρέχει στο ΝΑΤΟ μεγάλο αριθμό αεροπορικών βάσεων, λιμανιών και διαύλων επικοινωνίας και εφοδιασμού βόρεια της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, που διευκολύνουν την άμεση ενίσχυση των τριών χωρών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον τους.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα χρέη των αγροτών στην Τουρκία και οι υποθήκες

Οι Τούρκοι αγρότες παλεύουν με χρέος σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γερμανία: Ξεμπλοκάρει την πώληση Eurofighter στη Σ. Αραβία – τι θα κάνει με την Τουρκία;

Το Βερολίνο υπαναχώρησε από την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή "αντιπυραυλική ομπρέλα".

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει στον Ερντογάν: F-16 και Σουηδία δεν συνδέονται

Η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία δεν εξαρτάται από την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.