Όταν η Ουκρανία χρειάζεται τανκ, τα αρπάζει από τη...Ρωσία

Όταν η Ουκρανία χρειάζεται τανκ, τα αρπάζει από τη...Ρωσία

Του David Axe

Στους 21 μήνες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τουλάχιστον 44 ρωσικά τανκ T-62.

Οι Ουκρανοί, που δεν σπαταλούν ποτέ ένα τεθωρακισμένο όχημα, όσο παλιό κι αν είναι, έχουν μετατρέψει ορισμένα από τα Τ-62 της δεκαετίας του 1960 σε οχήματα μηχανικού και οχήματα μάχης πεζικού.

Τα πρώην ρωσικά T-62 που έχουν απομείνει φαίνεται να έχουν μεταφερθεί στις ταξιαρχίες της Ουκρανίας. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Τρίτη απεικονίζει ένα T-62M 41 τόνων, τεσσάρων ατόμων που υπηρετεί στην 110η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας.

Το T-62 είναι παλιό. Η θωράκισή του έχει πάχος μόλις 215 χιλιοστά στο μεγαλύτερο πάχος της. Το τυπικό άρμα T-64 της Ουκρανίας έχει τριπλάσια προστασία.

Επίσης, το πυροβόλο των 115 χιλιοστών του T-62 είναι ελάχιστα σταθερό, ο έλεγχος πυρός του είναι απλός και, για τα περισσότερα μοντέλα T-62, βασίζεται σε υπέρυθρα σκοπευτικά για νυχτερινή μάχη. Για να φωτίσει έναν στόχο, το πλήρωμα πρέπει να ενεργοποιήσει έναν υπέρυθρο προβολέα που είναι ορατός στις εχθρικές δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την επαναδραστηριοποίηση εκατοντάδων παλαιών Τ-62 από το καλοκαίρι του 2022, ο ρωσικός στρατός τα ανέθεσε κυρίως σε εφεδρικά τάγματα δεύτερης γραμμής - και αυτά τα τάγματα ανέθεσαν τα άρματα κυρίως σε αποστολές υποστήριξης πυρός χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Δηλαδή, τα άρματα λειτουργούν ως αυτοσχέδια οβιδοβόλα υπερυψώνοντας τα πυροβόλα τους και πλήττοντας, χωρίς ακρίβεια, τις ουκρανικές θέσεις.

Όμως, παρά τα ελαττώματά του ως τανκ, το Τ-62 είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει κανένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 110η Εδαφική Ταξιαρχία θα πρόσθετε ευχαρίστως τα ρωσικά T-62 που άρπαξε στο οπλοστάσιό της.

Οι περίπου 30 ταξιαρχίες των Εδαφικών Δυνάμεων Άμυνας της Ουκρανίας (TDF) είναι ισοδύναμες με τις ταξιαρχίες της Εθνικής Φρουράς του αμερικανικού στρατού (USARNG), δεδομένου ότι οι περίπου 2.000 στρατιώτες τους είναι ένα μείγμα βετεράνων και πολιτών που έχουν επιστρατευτεί με λιγότερη εκπαίδευση από αυτή που μπορεί να λάβει ένας στρατιώτης πλήρους απασχόλησης.

Σε αντίθεση με τις ταξιαρχίες USARNG, οι οποίες συνήθως είναι βαριά εξοπλισμένες με τανκ και πυροβολικό, οι ταξιαρχίες TDF είναι γενικά ελαφρά εξοπλισμένες.

Η έλλειψη βαρέων τεθωρακισμένων έχει φέρει αυτές τις ουκρανικές δυνάμεις σε δύσκολη θέση στον πόλεμο. "Από τα μέσα Απριλίου του 2022, η ανάπτυξη των TDF επηρεάστηκε από μια σειρά αλλαγών στη ρωσική και ουκρανική τακτική, καθώς το επίκεντρο των μαχών μετατοπίστηκε στην ανατολική Ουκρανία", ανέφερε ο Mykola Bielieskov σε μια ανάλυση του Μαΐου για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

"Η Ρωσία μετατοπίστηκε σε μια στρατηγική υποστηριζόμενων από το πυροβολικό προωθήσεων αντί να προσπαθεί να συντρίψει τις ουκρανικές θέσεις με τεθωρακισμένα που κινούνται σε μεγάλους δρόμους. Οι μάχες απέκτησαν περισσότερο χαρακτήρα δίχως επαφή, με τις μάχες πυροβολικού να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας αντί της έμφασης στον πόλεμο επαφής που διεξαγόταν τον πρώτο μήνα της εισβολής", ανέφερε.

"Υπό από αυτές τις συνθήκες, ήταν πιο δύσκολο για τις τάξεις των TDF -που στην καλύτερη περίπτωση ήταν οπλισμένοι με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και εκτοξευτές χειροβομβίδων- να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ρωσικές δυνάμεις", κατέληξε ο Bielieskov.

Επομένως, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο παραχωρεί στις TDF πρώην ρωσικά T-62 που έχουν αρπαχθεί. Είναι ελαφρώς προστατευμένα και ο έλεγχος πυρός τους είναι αργός, αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα.

Επίσης, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η 110η Εδαφική Ταξιαρχία ε΄χιε την προτεραιότητα για τα T-62. Η 110η είναι μία από τις πιο έμπειρες και αποτελεσματικές ταξιαρχίες TDF. Έχει πολεμήσει σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Ο Bielieskov περιέγραψε τις επιδόσεις της 100ης εδαφικής ταξιαρχίας ως "αρκετά εντυπωσιακές δεδομένων των συνθηκών που αντιμετώπισαν".

Με τα τανκ, η ταξιαρχία θα είναι σε θέση να πολεμήσει σε συνθήκες όπου, πριν, θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει. Ακόμα και αν αυτά τα άρματα είναι ρωσικά απομεινάρια 60 ετών.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Οι κινήσεις Ερντογάν για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας με φόντο τον "Πόλεμο των 12 Ημερών"

Δεν θα "βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι των βαλλιστικών πυραύλων".

Είναι εφικτό ένα ανεξάρτητο πυρηνικό οπλοστάσιο στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία;

Μια αμυντική συμμαχία από Σκανδιναβία έως Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές εντός 3 ετών.

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ίσως παραλάβει ένα "δισκοπότηρο με δηλητήριο".

Η σύρραξη Ισραήλ - Ιράν δοκιμάζει τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Ο διάλογος για τη νομιμότητα της ισραηλινής επίθεσης αποκαλύπτει κενά που ίσως επηρεάσουν μελλοντικούς πολέμους.

Τι μας έμαθε η σύρραξη Ιράν-Ισραήλ για τους κινδύνους στα σημεία "διπλής συμφόρησης"

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες διαπίστωσαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η "ανθεκτικότητα".

Μπορεί όντως το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο;

Tο εμπλουτισμένο ουράνιο απομακρύνθηκε από το Φόρντοου πριν ή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

Έρικ Κουρίλα: Ο στρατηγός πίσω από το χτύπημα Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το "γεράκι" που πίεσε για πιο επιθετική αντίδραση κατά της Τεχεράνης, με προϋπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Γιατί η πτώση του Άσαντ διευκόλυνε τα σχέδια του Ισραήλ για το Ιράν

Η αεροπορία του Ισραήλ δεν είχε το βεληνεκές και τις ασφαλείς γραμμές διέλευσης για να χτυπήσει μόνη της το Ιράν.

Γιατί το Ισραήλ θα "δυσκολευθεί" να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Τύπο ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι απαραίτητες λόγω της ραγδαίας επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε ως "άμεση υπαρξιακή απειλή". Ενώ η επίσημη αιτιολόγηση του Ισραήλ -ή casus belli- ήταν να σταματήσει την πυρηνική πρόοδο του Ιράν, οι Ισραηλινοί ηγέτες μπορεί να είχαν ευρύτερους στρατηγικούς στόχους στο μυαλό τους.

H σύρραξη Ισραήλ - Ιράν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μ. Ανατολή περισσότερο από ό,τι ο "Πόλεμος του Κόλπου"

Ακόμη και αν το καθεστώς πέσει αύριο, το Ιράν θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει στρατιωτικά.

Σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ: Τα 5 χειρότερα σενάρια για το πετρέλαιο

Η επιλογή του Τελ Αβίβ να "παραλύσει" την ιρανική βιομηχανία φυσικού αερίου και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.