Η Σαουδική Αραβία άνοιξε... "χαραμάδα" στο αλκοόλ - Ποιες χώρες το απαγορεύουν με νόμο

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε... "χαραμάδα" στο αλκοόλ - Ποιες χώρες το απαγορεύουν με νόμο

Της Mary Whitfill Roeloffs

Το πρώτο κατάστημα πώλησης αλκοολόύχων ποτών το οποίο άνοιξε στη Σαουδική Αραβία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια καλωσόρισε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες προκειμένου εκείνοι να αγοράσουν αλκοόλ για πρώτη φορά την Τετάρτη, ένα βήμα απελευθέρωσης για την εξαιρετικά συντηρητική χώρα, η οποία είναι μια από τις λίγες σε όλο τον κόσμο με απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ για τους πολίτες της.

Τοποθετημένο στη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας Ριάντ, τα εγκαίνια του νέου καταστήματος αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να κάνει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πιο δημοφιλή προορισμό για επιχειρήσεις και τουρίστες, ανέφερε το πρακτορείο Associated Press. Το κατάστημα είναι ανοικτό μόνο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες που πρέπει να προσκομίσουν διπλωματική ταυτότητα για να ψωνίσουν αλκοολούχα ποτά, μεταξύ άλλων μπύρα και κρασί.

Το κατάστημα δεν είναι ανοικτό σε μη διπλωμάτες και δεν ακυρώνει τις απαγορεύσεις αλκοόλ που ισχύουν για τους πολίτες από τη δεκαετία του 1950.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ στο έδαφός της: το Κουβέιτ έχει απαγορεύσει την πώληση και την αγορά όλων των ειδών αλκοολούχων ποτών εντός των συνόρων του από το 1965 - μια κίνηση που εκείνη την εποχή προκάλεσε το θάνατο ή τη νοσηλεία εκατοντάδων πολιτών, καθώς άρχισαν να καταναλώνουν αρώματα και οινόπνευμα για τρίψιμο, ανέφερε το περιοδικό Time - και οι νόμοι εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε ορισμένες χώρες, η κυβέρνηση απαγορεύει στους μουσουλμάνους να πίνουν αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους, ωστόσο οι συγκεκριμένοι νόμοι δεν ισχύουν για τους μη μουσουλμάνους: στο Πακιστάν, το Ομάν και το Κατάρ, το αλκοόλ σερβίρεται νόμιμα σε μη μουσουλμάνους που λαμβάνουν άδεια σε αδειοδοτημένα εστιατόρια και ξενοδοχεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα άτομα μπορούν επίσης να αγοράσουν αλκοόλ από καταστήματα αλκοολούχων ποτών.

Στη Σομαλία και το Μπρουνέι, η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο είναι παράνομη για οποιονδήποτε, αν και οι μη μουσουλμάνοι και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να πίνουν ιδιωτικά - η Σομαλία τριπλασίασε τον χρόνο των ποινών για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με το αλκοόλ το 2021.

Σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, το Μπαγκλαντές και το Ιράν, το αλκοόλ είναι αντίθετο με το νόμο, ωστόσο οι "υπόγειες" πωλήσεις, το διασυνοριακό λαθρεμπόριο και η οικιακή παραγωγή οινοπνεύματος φέρεται να είναι κοινός τόπος.

Το Σουδάν διατηρούσε πλήρη απαγόρευση στο αλκοόλ μέχρι το 2020, όταν χαλάρωσε τους νόμους του για να επιτρέψει στους μη μουσουλμάνους να πίνουν, αν και όχι με συντροφιά εκείνων που έχουν ισλαμική πίστη.

Τα εγκαίνια του καταστήματος οινοπνευματωδών την Τετάρτη είναι η πιο πρόσφατη κίνηση από τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό της εικόνας της χώρας, καθώς ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στοχεύει να αυξήσει τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα του, ως μέρος της πρωτοβουλίας αναμόρφωσης της οικονομίας υπό το γενικό τίτλο Vision 2030.

Ο ιδρυτής μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, βασιλιάς Αμπντουλαζίζ, εφάρμοσε την απαγόρευση του αλκοόλ στη χώρα το 1951, αφού ο γιος του πυροβόλησε μεθυσμένος και σκότωσε τον Βρετανό υπήκοο και αντιπρόξενο Cyril Ousman ενώ συμμετείχε σε ένα πάρτι. Ο πρίγκιπας Μισάρι καταδικάστηκε για φόνο και πέθανε το 2000. Στη Σαουδική Αραβία, όπως και στις περισσότερες άλλες χώρες που ρυθμίζουν νομοθετικά την κατανάλωση αλκοόλ, η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει θρησκευτικά στο Ισλάμ.

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Οι κινήσεις Ερντογάν για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας με φόντο τον "Πόλεμο των 12 Ημερών"

Δεν θα "βάλει όλα τα αυγά του στο καλάθι των βαλλιστικών πυραύλων".

Είναι εφικτό ένα ανεξάρτητο πυρηνικό οπλοστάσιο στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία;

Μια αμυντική συμμαχία από Σκανδιναβία έως Μεσόγειο θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές εντός 3 ετών.

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναβαθμίζει τα drones Shahed και εφαρμόζει νέες τακτικές στην Ουκρανία

Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ίσως παραλάβει ένα "δισκοπότηρο με δηλητήριο".

Η σύρραξη Ισραήλ - Ιράν δοκιμάζει τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Ο διάλογος για τη νομιμότητα της ισραηλινής επίθεσης αποκαλύπτει κενά που ίσως επηρεάσουν μελλοντικούς πολέμους.

Τι μας έμαθε η σύρραξη Ιράν-Ισραήλ για τους κινδύνους στα σημεία "διπλής συμφόρησης"

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες διαπίστωσαν πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η "ανθεκτικότητα".

Μπορεί όντως το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο;

Tο εμπλουτισμένο ουράνιο απομακρύνθηκε από το Φόρντοου πριν ή μετά την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών.

Έρικ Κουρίλα: Ο στρατηγός πίσω από το χτύπημα Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το "γεράκι" που πίεσε για πιο επιθετική αντίδραση κατά της Τεχεράνης, με προϋπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Γιατί η πτώση του Άσαντ διευκόλυνε τα σχέδια του Ισραήλ για το Ιράν

Η αεροπορία του Ισραήλ δεν είχε το βεληνεκές και τις ασφαλείς γραμμές διέλευσης για να χτυπήσει μόνη της το Ιράν.

Γιατί το Ισραήλ θα "δυσκολευθεί" να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Τύπο ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι απαραίτητες λόγω της ραγδαίας επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε ως "άμεση υπαρξιακή απειλή". Ενώ η επίσημη αιτιολόγηση του Ισραήλ -ή casus belli- ήταν να σταματήσει την πυρηνική πρόοδο του Ιράν, οι Ισραηλινοί ηγέτες μπορεί να είχαν ευρύτερους στρατηγικούς στόχους στο μυαλό τους.

H σύρραξη Ισραήλ - Ιράν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μ. Ανατολή περισσότερο από ό,τι ο "Πόλεμος του Κόλπου"

Ακόμη και αν το καθεστώς πέσει αύριο, το Ιράν θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει στρατιωτικά.

Σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ: Τα 5 χειρότερα σενάρια για το πετρέλαιο

Η επιλογή του Τελ Αβίβ να "παραλύσει" την ιρανική βιομηχανία φυσικού αερίου και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.