Ιταλία: Απάτη ύψους €600 εκατ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης - Κατασχέθηκαν βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα

Ιταλία: Απάτη ύψους €600 εκατ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης - Κατασχέθηκαν βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα

Η αστυνομία στην Ιταλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνέλαβε 22 άτομα και κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με εικαζόμενη απάτη που αφορά το Tαμείο Aνάκαμψης της ΕΕ.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε διαμερίσματα, βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα, ρολόγια και κοσμήματα συνολικής αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι έχουν διερευνηθεί περισσότερες από 100 ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.

Η φερόμενη ως απάτη είναι πιθανό να αναζωογονήσει τις ανησυχίες σχετικά με πιθανή κατάχρηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ της ΕΕ, που είχε ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19.

Η Ιταλία είναι η χώρα - μεγαλύτερος αποδέκτης των πόρων του ταμείου της ΕΕ, καθώς έχει προγραμματιστεί να λάβει περίπου 200 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Οι ύποπτες υποθέσεις απάτης που αφορούν κονδύλια της ΕΕ εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία συντόνισε τις επιδρομές και τις συλλήψεις στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, σε μια έρευνα που ονομάζεται "Resilient Crime".

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μια πολυεθνική εγκληματική ένωση είχε υποβάλει επιτυχώς αίτηση για επιχορηγήσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ μεταξύ 2021 και 2023, δημιουργώντας ένα δίκτυο εικονικών εταιρειών, ισχυριζόμενη ότι τα κεφάλαια χρειάζονταν για τη διεθνή επέκτασή της δραστηριότητάς τους.

Τα χρήματα που αποκτήθηκαν με δόλια μέσα περιλάμβαναν ορισμένα κεφάλαια που διατέθηκαν από τη Simest, μια ιταλική κρατική οντότητα που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανέφερε ότι η Simest συνεργάστηκε πλήρως στην έρευνα.

Από τα 22 άτομα που συνελήφθησαν, οκτώ τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ 14 τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Ένας λογιστής ύποπτος για συμμετοχή στη σύνθετη απάτη έχασε επίσης την ίδια ασκήσεως επαγγέλματός του, δήλωσαν οι ιταλικές αρχές.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν διαμερίσματα, βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα, όπως μια Lamborghini, μια Porsche και ένα πολυτελές Audi, καθώς και ρολόγια Rolex και κοσμήματα Cartier.

Η έρευνα έδειξε ότι πραγματοποιήθηκαν επαρκείς έλεγχοι για να διασφαλιστεί η "σωστή εφαρμογή" των κονδυλίων και η "ανάκτηση" των χρημάτων της ΕΕ που αποκτήθηκαν παράνομα, δήλωσε η ιταλική αστυνομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι έλαβε γνώση της ανακοίνωσης, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης "περιέχει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο ελέγχου".

Η EPPO και οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών κέλυφος, συμπεριλαμβανομένων της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας. Είπε ότι αυτοί δημιούργησαν ψεύτικους εταιρικούς ισολογισμούς χρησιμοποιώντας υπερπόντιους διακομιστές cloud, περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης και τεχνητή νοημοσύνη για "απόκρυψη και προστασία" των δραστηριοτήτων τους.

"Οι ύποπτοι μετέφεραν τα κεφάλαια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία αμέσως μόλις λάμβαναν τις προκαταβολές", ανέφερε η EPPO.

Πρόσθεσε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους στα ιταλικά δικαστήρια.

Περισσότερα από Forbes

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Γιατί η Ρωσία χάνει τον πόλεμο των drone;

Τα καμικάζι drones έχουν γίνει βασικό όπλο στον πόλεμο φθοράς που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Το ρωσικό "άρμα-χελώνα" άλλαξε τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης, αλλά για πόσο…

Σχεδιάστηκε για αντιμετώπιση ουκρανικών drones. Τι θα γίνει όμως όταν οι Ουκρανοί προμηθευτούν και πάλι πυραύλους;

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Ισραήλ, Ιράν και ενέργεια σε τεντωμένο σχοινί

Ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος στη Μ. Ανατολή παραμένει πιθανός. Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά Νετανιάχου.

Ιράν - Ισραήλ: Να ετοιμαζόμαστε για νέο σπιράλ βίας;

"Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνει το γρασίδι" - εδώ ίσως ποδοπατηθούν οι καταναλωτές πετρελαίου.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γερμανία: Ξεμπλοκάρει την πώληση Eurofighter στη Σ. Αραβία – τι θα κάνει με την Τουρκία;

Το Βερολίνο υπαναχώρησε από την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή "αντιπυραυλική ομπρέλα".

Ο Χαβιέρ Μιλέι απειλεί την πολιτική τάξη στην Αργεντινή

Η "Συμφωνία του Μαΐου" είναι το μεγάλο στοίχημα, αλλά το θεμελιώδες ζήτημα είναι αν μπορεί ο Μιλέι να κυβερνήσει.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.