Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

Του Robert Hart

Η Credit Suisse καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 926 εκατομμυρίων δολαρίων στον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, επειδή δεν κατάφερε να διασφαλίσει τα περιουσιακά του στοιχεία, σε ένα ακόμη πλήγμα για την προβληματική τράπεζα μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων, καθώς η ελβετική ανταγωνίστρια UBS ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εξαγορά της.

Ένας δικαστής του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης αποφάσισε ότι ο Ιβανισβίλι είχε υποστεί ζημία 926 εκατ. δολαρίων από την Credit Suisse, αφού εξαπατήθηκε από τον Πατρίς Λεσκοντρόν, έναν από τους ιδιωτικούς τραπεζίτες της εταιρείας, ο οποίος υπεξαίρεσε κεφάλαια από πολυάριθμους πλούσιους πελάτες.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι το ποσό αυτό ήταν η διαφορά μεταξύ του χαρτοφυλακίου του Ιβανισβίλι ύψους 1,1 δισ. δολαρίων υπό την Credit Suisse και των αποδόσεων που θα αναμενόταν να επιτύχει αν το διαχειριζόταν ένας "ικανός, επαγγελματίας διαχειριστής επενδύσεων, όπου το κεφάλαιο δεν είχε επηρεαστεί από την απάτη".

Το δικαστήριο διέταξε την Credit Suisse να καταβάλει στον Ιβανισβίλι το ποσό αυτό ως αποζημίωση για την απώλειά του, μείον 79,4 εκατ. δολάρια που είχε ήδη καταβάλει.

Η απόφαση ακολουθεί παρόμοια απόφαση δικαστηρίου στις Βερμούδες πέρυσι, το οποίο διέταξε την τράπεζα να καταβάλει αποζημίωση ύψους 607,5 εκατ. δολαρίων.

Το δικαστήριο της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι το ποσό που καταβλήθηκε για την απόφαση των Βερμούδων θα μπορούσε να αλλάξει, ώστε να αποφευχθεί η "διπλή ανάκτηση" λόγω της απόφασης του δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Credit Suisse δήλωσε στο Forbes ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Σιγκαπούρης "είναι λανθασμένη και εγείρει πολύ σημαντικά νομικά ζητήματα", προσθέτοντας ότι θα "ασκήσει σθεναρά έφεση".

Μια έκθεση που διέρρευσε από τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας αποκάλυψε ότι η Credit Suisse αγνόησε πολλά προειδοποιητικά σημάδια ότι ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες της, ο Λεσκοντρόν, παραβίαζε τις διαδικασίες συμμόρφωσης και έκλεβε χρήματα από λογαριασμούς για να χρηματοδοτήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η τράπεζα ισχυριζόταν εδώ και καιρό ότι ο Λεσκοντρόν, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από τρία χρόνια, ήταν ένας απατεώνας και πως η ίδια θεωρούταν ως ένα από τα μέρη που ζημιωθεί από τις δραστηριότητές του. Ο Λεσκοντρόν καταδικάστηκε το 2018. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν πολυάριθμες αγωγές από πελάτες και ήταν ένα από μια σειρά σκανδάλων που αντιμετώπισε η τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Η αντίπαλη τράπεζα UBS ανακοίνωσε σχέδια για την εξαγορά της Credit Suisse τον Μάρτιο εν μέσω φόβων ότι η κατρακύλα της τράπεζας θα μπορούσε να συμπαρασύρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μια συμφωνία που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.

Η αποτίμηση του Forbes

4,9 δισ. δολάρια: Αυτή είναι η εκτιμώμενη καθαρή αξία του Ιβανισβίλι, σύμφωνα με το Forbes. Ο Ιβανισβίλι έχτισε την περιουσία του στον τομέα των μετάλλων και τις τραπεζικές εργασίες στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ αργότερα τα πούλησε και επέστρεψε στη Γεωργία τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας και σήμερα βρίσκεται στην 551η θέση του καταλόγου του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.