Όλοι οι αγωγοί οδηγούν στη Ρώμη

Όλοι οι αγωγοί οδηγούν στη Ρώμη

Του Elias Ferrer Breda

Η Ιταλία διεκδικεί να γίνει ο κόμβος φυσικού αερίου της Ευρώπης, "φιλοξενώντας" αγωγούς και δεξαμενόπλοια στο κέντρο της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Αλγερία, καθώς οι σχέσεις της με την Ισπανία είναι κακές, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία παύει να είναι ο κορυφαίος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων με την Ισπανία, η ενεργειακή βιομηχανία της Αλγερίας μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια ή και καλύτερη στρατηγική θέση. Εάν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, οι εξαγωγές μπορεί να φτάσουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και να κατακτήσουν την αγορά που κάποτε κυριαρχούσε η Ρωσία.

Οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία βγάζουν από τη μέση τον μεγαλύτερο αποκλειστικό πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σε απόσταση μόλις 170 μιλίων από τη θάλασσα, η Αλγερία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και μπορεί να αναπληρώσει το κενό. Παρόλο που τα εδάφη της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης έχουν μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, μαστίζονται εξαιτίας μιας σύγκρουσης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να μετατρέψει τη χώρα της σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Στο κέντρο της Μεσογείου, η Ιταλία έχει δημιουργήσει εκτεταμένες υποδομές για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και, πιο πρόσφατα, για την εξαγωγή τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η Μελόνι επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Αμπντελμαζίντ Τεμπουνέ στο Αλγέρι για να διευρύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Eni είναι ένας βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των φιλοδοξιών της Ρώμης. Είναι μία από τις επτά μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως. Η ιταλική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο 30%. Έχει ως επί το πλείστον εμπειρία στις συναλλαγές με πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ιταλία έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ συναντήσεων με Αφρικανούς παραγωγούς ορυκτών καυσίμων για να εξασφαλίσει συμφωνίες, από την Αλγερία μέχρι την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη.

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο είναι η κατασκευή του Διασαχάριου αγωγού, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νότια Νιγηρία μέχρι την Αλγερία και εν τέλει μέχρι τη βόρεια Ιταλία. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή, ιδίως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα και την αναζωπύρωση των εντάσεων. Τούτο προστίθεται στην έλλειψη ασφάλειας και στην ύπαρξη ένοπλων ομάδων σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ. Τα πλεονεκτήματα από μια απευθείας ροή φυσικού αερίου που θα καλύπτει μια τέτοια απόσταση θα μπορούσε ακόμη να αποφέρει αρκετά οφέλη, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και το χρονικό πλαίσιο- η θαλάσσια διαδρομή δεν είναι επίσης χωρίς κινδύνους, καθώς ο Κόλπος της Γουινέας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας πειρατείας.

Η Ιταλία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης (2014-σήμερα) σε μεγάλο βαθμό λόγω της παρουσίας της Eni στη χώρα. Μπλεγμένη σε ένα περίπλοκο μίτο συμμαχιών και μυστικοπαθών επιχειρήσεων, η Ρώμη βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, την Αλγερία και άλλους, σε διαφορετικό βαθμό. Εχθρός τους είναι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός με έδρα το Τομπρούκ, επίσης με ανομοιογενή επίπεδα υποστήριξης από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων.

Περισσότερα από Forbes

Οι Γάλλοι έρχονται να σώσουν τους Ουκρανούς στον "πόλεμο των ραντάρ"

Οι ΗΠΑ έχουν διακόψει την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβολέων.

Witside: Νέα διψήφια ανάπτυξη και διεθνής επέκταση για την ελληνική εταιρεία που καινοτομεί σε data και ΑΙ

Σύμφωνα με τον CEO, η εταιρεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για πιθανές εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες.

Αν η Ευρώπη παγώσει, η Ουκρανία θα καεί;

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Φυσικό αέριο: Η λήξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας είναι η επόμενη ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη

Η μη ανανέωση της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ίσως αλλάξει τη γεωπολιτική εξίσωση .

"Gerbera": Η νέα ρωσική απειλή για την αεράμυνα των Ουκρανών

Το νέο drone εξαντλεί τους στρατιωτικούς πόρους του Κίεβου, ενώ οι Ρώσοι "αλιεύουν" πληροφορίες.

Είναι η υποψήφια νέα αρχικατάσκοπος των ΗΠΑ "πιόνι" της Ρωσίας; Κι αν ναι, θα εγκριθεί από τη Γερουσία;

Έντονος σκεπτικισμός από Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία για την εκλεκτή του Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο.

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Στο Κουρσκ οι πρώτοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες, "δείχνουν" οι συνομιλίες Ρώσων αξιωματικών

Η υποκλαπείσα συνομιλία για τον οδηγό ενός φορτηγού KAMAZ με "πολιτικό αριθμό πινακίδας".

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Πώς εξηγείται το μυστήριο της ουκρανικής επιτυχίας στο ρωσικό Κουρσκ

Οι Ρώσοι διέθεταν βαρύ οπλισμό στην περιοχή, αλλά δεν τον είχαν σωστά προσανατολισμένο.

Wildberries: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παρέδωσε το ένα τρίτο της περιουσίας της - Ο ρόλος του Κρεμλίνου, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις πιο συναρπαστικές επιχειρηματικές ιστορίες της Ρωσίας μετατράπηκε σε θανάσιμο εφιάλτη.