Γιατί η Berkshire του Buffett ποντάρει στις κατασκευαστικές κατοικιών

Γιατί η Berkshire του Buffett ποντάρει στις κατασκευαστικές κατοικιών

Του Bill Stone

Η Berkshire Hathaway γνωστοποίησε πως στο β' τρίμηνο του 2023 προχώρησε στην αγορά τριών μετοχών από τον κατασκευαστικό κλάδο κατοικιών. Επ' ευκαιρία ας δούμε τι κάνουν δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτές, ο Warren Buffett και ο Charlie Munger, και η ομάδα τους στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου της Berkshire.

Ειδικότερα, η Berkshire αγόρασε μετοχές των εταιρειών D.R. Horton, NVR και Lennar Class B. Η συνολική αξία των αγορών ήταν περίπου 814 εκατ. δολάρια, με την DR Horton να αποτελεί τη μερίδα του λέοντος.

Δεδομένου ότι το δημόσια διαπραγματεύσιμο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Berkshire αξίζει 348 δισ. δολάρια, αυτή ήταν μια σχετικά μικρή επένδυση στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας. Είναι ο Warren Buffett πίσω από την απόφαση για αγορά αυτών των μετοχών; Το μέγεθος των συμμετοχών καταδεικνύει πως είτε ο Todd Combs είτε ο Ted Weschler πήρε την απόφαση, αλλά αυτή είναι μια έμμεση απόδειξη. Το έγγραφο που κατέθεσε η Berkshire αναφέρεται μόνο στο μέγεθος της θέσης στο τέλος του τριμήνου και δημοσιεύεται 45 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου. Η Berkshire μπορεί να έχει αυξήσει τη συμμετοχή της και μετά την ολοκλήρωση του β' τριμήνου. Επιπλέον, και οι τρεις μετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ την επίδοση του S&P 500 στο β' τρίμηνο. Ο Buffett, όμως, είναι γνωστός για την πειθαρχία στις αγορές του, οπότε ίσως να σταμάτησε την απόκτηση μετοχών όταν πήγε να ξεπεράσει το όριό του.

Berkshire Hathaway

Το χαρτοφυλάκιο με τις κατασκευαστικές κατοικιών όπου τοποθετείται η Berkshire έχει χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σύγκριση με τον S&P 500. Ωστόσο, εμφανίζει μεγαλύτερη κερδοφορία και υψηλές ταμειακές ροές, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μετοχών που αγοράζει ο Buffett. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές αναμένουν μείωση των κερδών, γεγονός που εξηγεί τη χαμηλή αποτίμηση. Μπορεί οι πωλήσεις νέων κατοικιών να κινούνται ανοδικά τον τελευταίο καιρό, όμως ο ρυθμός των πωλήσεων απέχει αρκετά από τα υψηλότερά τους επίπεδα.

Διάγραμμα πωλήσεις κατοικιών ΗΠΑ

Η άνοδος των επιτοκίων για τα ενυπόθηκα δάνεια είναι το βασικό εμπόδιο για τις πωλήσεις νέων κατοικιών. Το επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο έχει αυξηθεί από 2,8% τον Φεβρουάριο του 2021 σε 7,6% την περασμένη εβδομάδα. Ως εκ τούτου οι κατοικίες έχουν γίνει λιγότερο προσιτές -οικονομικά- ακόμη και σε σύγκριση με την περίοδο της φούσκας των ακινήτων. Μια ζωτικής σημασίας διαφορά είναι πως σήμερα οι διαθέσιμες κατοικίες προς πώληση είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αγορές κατοικιών εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων - με σημείο αναφοράς την κρίσης της πανδημίας. Σήμερα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους, καθώς ένα στεγαστικό δάνειο δυσκολεύεται να έχει χαμηλό κόστος, λόγω των επιπέδων όπου έχουν σκαρφαλώσει τα επιτόκια. 

Διάγραμμα

Δεδομένων των αποθεμάτων σε κατοικίες στις ΗΠΑ και των δημογραφικών στοιχείων, οι κατασκευές κατοικιών δύσκολα θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 2008, παρόλο που δεν είναι οικονομικά προσιτά. Επιπλέον, θα μπορούσε να δοθεί μια ανάσα στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει να μειώνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια το επόμενο έτος, όπως αναμένεται.

Διάγραμμα

Και οι τρεις εταιρείες στις οποίες τοπoθετήθηκε η Berkshire συνεχίζουν να εμφανίζουν κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές ακόμη και αν έχουν περιοριστεί τα επίπεδα στεγαστικής δραστηριότητας. Εστιάζοντας στη Horton, πρόσφατα η εταιρεία προέβλεψε αύξηση στο περιθώριο κέρδους και στην ανάπτυξη κατοικιών. Επιπλέον, ο ισολογισμός της Horton φαίνεται ισορροπημένος, οπότε αναμένεται να αντεπεξέλθει σε μια οικονομική καταιγίδα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. 

Οι διαχειριστές του χαρτοφυλακίου της Berkshire ίσως να έχουν και επιπλέον πληροφορίες, δεδομένου ότι η εταιρεία ελέγχει αρκετές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον στεγαστικό κλάδο, όπως οι Clayton Homes, Shaw, Johns Manville, Acme Building Products, Benjamin Moore και MiTek, οι οποίες πτώση στα τριμηνιαία και ετήσια κέρδη στο β' τρίμηνο. Η Berkshire επισήμανε στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στην κατασκευή κατοικιών σημαίνει ότι "ορισμένες από τις επιχειρήσεις μας θα παρουσιάσουν μείωση των εσόδων και των κερδών τους στο υπόλοιπο 2023". Επιπλέον, η Berkshire Hathaway HomeServices (BHHS), η μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία της χώρας, δημοσίευσε αποτελέσματα που δείχνουν ότι η επιβράδυνση της στεγαστικής δραστηριότητας παραμένει εμφανής, με πτώση 59,5% στα καθαρά κέρδη του β΄τριμήνου σε σύγκριση με το 2022. Οι αγορές, πάντως, ίσως να προσβλέπουν ότι τα καλύτερα έρχονται και πως το μέλλον ίσως να να μην είναι τόσο άσχημο όσο οι προσδοκίες για κάνουν λόγο για μείωσητων κερδών.

Οι τοποθετήσεις της Berkshire στις τρεις κατασκευαστικές είναι αξιοσημείωτη, δεδομένων των προβλημάτων που φέρνει η εκτίναξη των επιτοκίων για τα ενυπόθηκα δάνεια. Η σχετικά φθηνότερη αποτίμηση και η διαφορετική άποψη για το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου κατοικιών αιτιολογούν το ενδιαφέρον της Berkshire για αυτή την τριπλά μετοχών.

Περισσότερα από Forbes

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.

Διέλυσε τα τραπεζικά ρεκόρ η UBS καθώς απορροφά την Credit Suisse - Κέρδη τριμήνου ύψους $29 δισ.

Η UBS θα απορροφήσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse και θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας.