Ποιος είναι CEO των Crypto, του οποίου το νόμισμα έχασε €40 δισ. το 2022 - Κινδυνεύει με δίωξη για απάτη

Ποιος είναι CEO των Crypto, του οποίου το νόμισμα έχασε €40 δισ. το 2022 - Κινδυνεύει με δίωξη για απάτη

Του Zachary Folk

Τη Δευτέρα αρχίζει η δίκη για απάτη του αμφιλεγόμενου CEO των Crypto, Ντο Κβον, και της εταιρείας του Terraform Labs, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση της αξίας του stablecoin της εταιρείας και την αφαίρεση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια των επενδυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μήνυσε τον Κβον και την Terraform Labs τον Φεβρουάριο του 2023, κατηγορώντας την εταιρεία ότι στήριξε το stablecoin παραπλανώντας παράλληλα τους επενδυτές, ισχυριζόμενη ότι η αξία του ελεγχόταν από έναν αλγόριθμο και ήταν συνδεδεμένη με την τιμή του αμερικανικού δολαρίου, ενώ στην πραγματικότητα ο Κβον και άλλα στελέχη φέρονται να δαπανούσαν δισεκατομμύρια για να διατηρήσουν την αξία του και να παραπλανούν τους επενδυτές σχετικά με τη σταθερότητά του.

Ο Κβον δεν θα παραστεί τη Δευτέρα στη δίκη του για απάτη, καθώς το Σάββατο αποφυλακίστηκε από τη φυλακή στο Μαυροβούνιο αφού εξέτισε ολόκληρη την ποινή του για τη χρήση πλαστού διαβατηρίου, αλλά οι εισαγγελείς δεν του επέστρεψαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, όπως ανακοίνωσε το Bloomberg.

Οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα κατηγόρησαν τον Κβον για παραβίαση του νόμου περί κεφαλαιαγορών της εταιρείας και οι επενδυτές στη Σιγκαπούρη κατέθεσαν ομαδική αγωγή ύψους 57 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Κβον και των άλλων συνιδρυτών της Terraform Labs - ωστόσο ο Κβον εξαφανίστηκε από το διαμέρισμά του στη Σιγκαπούρη πριν του επιδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο Κβον οδηγήθηκε στη συνέχεια σε ποινικές διώξεις από τους εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για απάτη με κινητές αξίες, ηλεκτρονική απάτη και απάτη προϊόντων.

Ο Κβον συνελήφθη τελικά δύο μήνες αργότερα στο Μαυροβούνιο, αφού προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό διαβατήριο της Κόστα Ρίκα για να φύγει από τη χώρα, και τελικά καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση -ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα άρχισαν να πιέζουν για την έκδοσή του.

Ένα δικαστήριο του Μαυροβουνίου ενέκρινε την έκδοση του Κβον στη Νότια Κορέα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της βαλκανικής χώρας παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση την περασμένη εβδομάδα - ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Τα κρυπτονομίσματα της Terraform Labs

Η Terraform Labs διαχειρίστηκε δύο κρυπτονομίσματα: Το TerraUSD (UST), ένα λεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, και το Luna, ένα token που οι χρήστες θα μπορούσαν υποτίθεται να ανταλλάξουν με UST ανά πάσα στιγμή. Το Luna, το οποίο λειτουργούσε περισσότερο σαν ένα παραδοσιακό crypto token όπως το Bitcoin, σχεδιάστηκε για να είναι ένας "σταθεροποιητικός μηχανισμός" που διατηρεί το UST συνδεδεμένο στο ποσό του 1 δολαρίου μέσω ενός συστήματος arbitrage - εάν το UST έπεφτε κάτω από το 1 δολάριο, οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν το UST με έκπτωση και να το ανταλλάξουν με 1 δολάριο Luna, ενισχύοντας έτσι την αξία του UST. Αυτό διαφοροποιούσε το UST από άλλα stablecoins που έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο $1 και -συχνά αμφιλεγόμενα- αναφέρουν ότι υποστηρίζονται από ισχυρά κεφάλαια.

Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Binance, διαφήμισαν το UST ως ασφαλή επένδυση λόγω της σύνδεσης του με το δολάριο. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίζεται ότι ο Κβον έλαβε "δραστικά" μέτρα για να χειραγωγήσει την αξία του νομίσματος και να διατηρήσει τη σύνδεση, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του νομίσματος με "δισεκατομμύρια" δολάρια που δόθηκαν στο Luna Foundation Guard, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο Κβον. Ένας τρίτος ελεγκτής διαπίστωσε αργότερα ότι το ίδρυμα ξόδεψε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να το "προστατεύσει αποτελεσματικά". Όταν αγόρασε το UST, η Terraform Labs ενθάρρυνε στη συνέχεια τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν τα token στη δεξαμενή στοιχημάτων της εταιρείας, γνωστή ως "Anchor Protocol". 

Η δεξαμενή στοιχημάτων διαφήμιζε επιτόκιο 20%. Σύμφωνα με την αγωγή της SEC, πάνω από το 70% του συνόλου των UST -περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια- είχε κατατεθεί στην Anchor Protocol πριν από την κατάρρευση του token. Τον Μάιο του 2022, το UST κατρακύλησε κάτω από την τιμή του δολαρίου, με την αξία του να πέφτει μέχρι και 10 σεντς μέσα στην ακόλουθη εβδομάδα. Η τιμή του Luna κατέγραψε πτώση "πλησίον του μηδενός", σύμφωνα με την SEC, και η ρυθμιστική αρχή εκτιμά ότι οι επενδυτές έχασαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κατάρρευσης.

Το εικονικό χρηματιστήριο

Η Terraform Labs δημιούργησε επίσης ένα project με την ονομασία "Mirror Protocol", ένα εικονικό χρηματιστήριο όπου οι χρήστες μπορούσαν να αγοράζουν και να πωλούν τίτλους που ονομάζονταν "mAssets" και "καθρέφτιζαν" τις τιμές των πραγματικών μετοχών. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούσαν να συναλλάσσονται με "mAAPL", έναν τίτλο που θα αντανακλούσε την πραγματική τιμή της μετοχής της Apple, αλλά αυτά τα κατοπτρικά περιουσιακά στοιχεία δεν αντανακλούσαν κανένα "άμεσο ή έμμεσο ιδιοκτησιακό συμφέρον" στην εταιρεία. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτά τα mAssets "παρακολουθούσαν την άνοδο ή την πτώση της τιμής του υποκείμενου τίτλου, αλλά δεν μετέφεραν κανένα άμεσο ή έμμεσο συμφέρον στον υποκείμενο τίτλο". Η SEC εξέδωσε αρχικά κλήτευση προς την Terraform Labs για να διαπιστώσει αν λειτουργούσε ένα μη ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο, αλλά ο Κβον αρνήθηκε να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές οποιαδήποτε έγγραφα ή μαρτυρία σχετικά με το Mirror Protocol.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.