"Σωσίβιο" για τα ΕΛΤΑ η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους

"Σωσίβιο" για τα ΕΛΤΑ η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Πριν από μερικές εβδομάδες,  ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ακινήτων που εντάσσονται κάτω από την ιδιοκτησία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το Υπερταμείο για όλες τις θυγατρικές του με στόχο να εντοπιστεί και στη συνέχεια να  αξιοποιηθεί το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Από αυτή την έρευνα προέκυψε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν συνολικά 82 ακίνητα, τα οποία είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε είναι διαθέσιμα για εμπορική χρήση με την εμπορική τους αξία να υπολογίζεται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αξιοποίησή τους προκειμένου να εισρεύσουν ζωτικής σημασίας έσοδα στα ταμεία της δημόσιας εταιρείας, ο οποίος αγωνίζεται να μείνει στην επιφάνεια μέσω ενός επίπονου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που επίσημα ξεκίνησε να υλοποιεί πριν περίπου ένα χρόνο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ο ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει την τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους με την 1η Ιουλίου 2024 να έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. 

Στην εξίσωση της αξιοποίησης εκτός από την εμπορική διάθεση των ακινήτων εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πώλησης καθώς βασικό ζητούμενο είναι το μέγιστο όφελος, που θα μπορούσε να αποκομίσει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Πάντως, η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας υπό τον Γρηγόρη Σκλήκα φαίνεται να πιστεύει στην αξία που θα φέρουν στον οργανισμό τα ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη των σχετικά γρήγορων ρυθμών με τους οποίους κινούνται οι εργασίες για την αξιοποίηση, κάτι ασυνήθιστο για δημόσια εταιρεία. 
Το δύσκολο στοίχημα της εξυγίανσης 

Μπορεί, μάλλον, τα ακίνητα των ΕΛΤΑ να θεωρούνται το τελευταίο χαρτί για τη διάσωσή τους. Θυμίζουμε ότι παρά την ένεση ρευστότητας των 250 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο το 2020 και τις  κινήσεις εξοικονόμησης εξόδων, που επιχειρήθηκε μέσω ενός δαπανηρού προγράμματος εθελουσίας εξόδου περίπου 2.000 εργαζομένων το 2021 (κόστισε περί τα 112 εκατ. ευρώ) , οι οικονομικές επιδόσεις της κρατικής επιχείρησης εξακολουθούν να αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022 η εταιρεία έκλεισε με ζημιές 28 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 102 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την διοίκηση, η φετινή χρήση  χαρακτηρίζεται σαν μια χρονιά σταθεροποίησης προκειμένου η θυγατρική του Υπερταμείου να οδηγηθεί σε οργανική κερδοφορία το 2025 Απώτερος στόχος είναι να γυρίσει το πρόσημο των οικονομικών επιδόσεων από αρνητικό σε θετικό και στη συνέχεια θα  αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία. Το πλάνο του Υπερταμείου, προσβλέπει σε εξορθολογισμό στα οικονομικά του οργανισμού σε βάθος διετίας, παράμετρος, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση των ΕΛΤΑ μέσα από την εύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή, ο οποίος δεν αποκλείεται να προέλθει και από το εξωτερικό.
 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.