Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Σε μια εποχή που η κυκλική οικονομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος και η βιώσιμη κατανάλωση αναδεικνύεται σε προτεραιότητα για εκατομμύρια καταναλωτές, η Vinted γράφει τη δική της ιστορία επιτυχίας. Με αφετηρία τη Λιθουανία το 2008, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν "κολοσσό” του second-hand, ενώ από τον Μάιο του 2024 έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά, φέρνοντας μαζί της μια νέα κουλτούρα στη μόδα και στην κατανάλωση.
Από ένα… πάρτι στην κορυφή της Ευρώπης
Η ιδέα για τη δημιουργία της Vinted "γεννήθηκε” σε ένα… πάρτι, όταν η 22χρονη τότε Milda Mitkute μοιράστηκε με τον Justas Janauskas την ανάγκη να αδειάσει τη ντουλάπα της, εν όψει μετακόμισής της σε άλλη πόλη. Ο Janauskas προσφέρθηκε να την βοηθήσει, δημιουργώντας έναν απλό ιστότοπο μέσω του οποίου θα μπορούσε να χαρίσει τα ρούχα της σε φίλους.
Το εγχείρημα δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που οδήγησε το δίδυμο να συνειδητοποιήσει πως κρατούσε στα χέρια του κάτι με προοπτική. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα έφερνε σε επαφή ανθρώπους που ήθελαν να αγοράζουν και να πουλούν ρούχα ο ένας από την ντουλάπα του άλλου. Η Vinted ιδρύθηκε το 2008 στη Λιθουανία, με αρχική εστίαση στη γυναικεία μόδα.

Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία επεκτάθηκε σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και αγορές, με αποκορύφωμα το 2019, όταν έγινε η πρώτη λιθουανική εταιρεία που απέκτησε status "μονόκερου” – ήτοι αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πλέον, με περισσότερα από 15 χρόνια παρουσίας και αποτίμηση 5 δισ. ευρώ, η Vinted προσφέρει μια εύχρηστη πλατφόρμα για την αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ειδών μόδας. Οι χρήστες μπορούν να καταχωρούν δωρεάν τα προϊόντα τους και να διατηρούν το 100% των κερδών από τις πωλήσεις τους, χωρίς κόστος εγγραφής ή καταχώρισης. Από την πλευρά τους, οι αγοραστές μπορούν να περιηγούνται σε εκατομμύρια μοναδικά αντικείμενα, να αναζητούν χιλιάδες brands και να αποθηκεύουν τα αγαπημένα τους, όλα μέσα από μία εφαρμογή με ενσωματωμένες δυνατότητες αποστολής και πληρωμής.
Ωστόσο, περισσότερο από μια απλή εμπορική πλατφόρμα, η Vinted έχει εξελιχθεί σε μια ενεργή κοινότητα, όπου τα μέλη της μπορούν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν. Σήμερα, η εταιρεία αριθμεί δεκάδες εκατομμύρια μέλη και δραστηριοποιείται σε 23 αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η έδρα της βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ διαθέτει γραφεία στη Λιθουανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Η ομάδα της Vinted απαρτίζεται από περισσότερους από 2.200 εργαζόμενους, με επικεφαλής τον Thomas Plantenga, Group CEO του Vinted Group.
Τι είναι και πώς λειτουργεί το Vinted
Το Vinted είναι ένα διαδικτυακό marketplace μέσω του οποίου ιδιώτες χρήστες μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, ψυχαγωγίας και φροντίδας κατοικίδιων. Η εταιρεία δεν συμμετέχει στις συναλλαγές και δεν διαθέτει δικά της προϊόντα.
Η καταχώριση προϊόντων προς πώληση είναι δωρεάν, ενώ υπάρχουν επί πληρωμή υπηρεσίες προώθησης. Οι πωλητές ανεβάζουν φωτογραφίες και περιγραφές των ειδών τους, ορίζουν τις τιμές και επιλέγουν κατηγορία προϊόντος. Οι αγοραστές πληρώνουν με κάρτα και χρεώνονται επιπλέον για την "Προστασία αγοραστή”, ενώ τα έξοδα αποστολής προστίθενται στην τιμή του προϊόντος. Όταν ολοκληρωθεί μια συναλλαγή, αγοραστές και πωλητές μπορούν να υποβάλουν σχόλια ο ένας για τον άλλο και να αλληλοβαθμολογούνται με αστέρια.
Η Vinted στην Ελλάδα
Η επίσημη είσοδος της Vinted στην ελληνική αγορά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2024, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για πανευρωπαϊκή ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, τα μέλη της Vinted έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται είδη όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και με χρήστες από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, διευρύνοντας έτσι τις επιλογές και την απήχηση της πλατφόρμας. Η κινητικότητα είναι ήδη έντονη, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στη second-hand αγορά, είτε για να εξοικονομήσουν χρήματα είτε για να δώσουν νέα ζωή σε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούν πλέον.

Τι στρέφει τους Έλληνες στο second hand
Όπως αναφέρει η εταιρεία στο Capital.gr, η αυξανόμενη απήχηση πλατφορμών όπως η Vinted σχετίζεται άμεσα με τις νέες προτεραιότητες των καταναλωτών: την εξοικονόμηση ή την απόκτηση χρημάτων, την αναζήτηση μοναδικών αντικειμένων και την επιθυμία για πιο υπεύθυνη κατανάλωση.
Έρευνα της Vinted για το 2024 καταγράφει ότι το 44% των αγοραστών second-hand στην Ελλάδα επιλέγει την πλατφόρμα για να αποκτήσει ποιοτικά brands σε πιο προσιτές τιμές. Αντίστοιχα, το 47% των πωλητών δηλώνει ότι πουλά ρούχα για να εξασφαλίσει επιπλέον εισόδημα, ενώ το 43% το κάνει απλώς για να απαλλαγεί από ρούχα που δεν χρησιμοποιεί πια. Παράλληλα, για το 26% των αγοραστών, η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό κριτήριο στην απόφασή τους να επιλέγουν μεταχειρισμένα είδη.
Η Vinted, επομένως, δεν λειτουργεί μόνο ως εργαλείο αγοραπωλησιών, αλλά συμβάλλει ενεργά στην προώθηση πιο κυκλικών καταναλωτικών προτύπων και προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές μια βιώσιμη εναλλακτική.
Όπως σημειώνει η εταιρεία: "Τα μεταχειρισμένα είδη δεν αποτελούν πλέον ένα εξειδικευμένο τμήμα της αγοράς. Έχουν ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινότητα των καταναλωτών και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι επιλέγουν πιο υπεύθυνες καταναλωτικές συνήθειες”.
Παράλληλα, το δημογραφικό προφίλ των χρηστών της Vinted εξελίσσεται: αν και στην αρχή κυριαρχούσαν γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών, πλέον η πλειοψηφία ανήκει στην ομάδα 20-35, με αυξανόμενη συμμετοχή ανδρών και οικογενειακών προφίλ.
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα
Το 2024 υπήρξε χρονιά ισχυρής ανάπτυξης για τον όμιλο Vinted Group — στον οποίο ανήκει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα μεταχειρισμένων ειδών Vinted, καθώς και οι επιχειρηματικές μονάδες Vinted Go (logistics) και Vinted Pay (πληρωμές).
Συγκεκριμένα, η Vinted Group κατέγραψε ενοποιημένα έσοδα ύψους 813,4 εκατ. ευρώ για το 2024, σημειώνοντας αύξηση 36% σε σύγκριση με το 2023 (596,3 εκατ. ευρώ). Τα καθαρά της κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 76,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 330% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (17,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 158,9 εκατ. ευρώ (από 76,6 εκατ. ευρώ το 2023). Σημειωτέον ότι το 2022, ο Όμιλος είχε καταγράψει έσοδα 370,2 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 20,4 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του 2024, η Vinted ενίσχυσε περαιτέρω τη διείσδυσή της σε υφιστάμενες αγορές, ενώ επέκτεινε τη δραστηριότητά της σε νέες χώρες, όπως η Κροατία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Σημαντική ανάπτυξη καταγράφηκε και στις κατηγορίες προϊόντων, με την πολυτελή μόδα και τα ηλεκτρονικά είδη να εισέρχονται δυναμικά στο χαρτοφυλάκιο της πλατφόρμας.
Παράλληλα, η Vinted Go, η μονάδα logistics του ομίλου, συνέχισε να επεκτείνει το δίκτυό της, προσφέροντας οικονομικές λύσεις αποστολής μέσω lockers και σημείων παραλαβής/παράδοσης. Το 2025 η υπηρεσία θα λανσαριστεί σε Ισπανία και Πορτογαλία, επεκτείνοντας το δίκτυο στη Γαλλία και στις χώρες της Benelux. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2022, όταν λανσαρίστηκε στη Γαλλία, το δίκτυο της Vinted Go έχει επεκταθεί σε σχεδόν 7.000 σημεία παραλαβής και lockers, καλύπτοντας περισσότερους από 2.000 δήμους της χώρας.
Το 2024 η Vinted εξαγόρασε το δανέζικο marketplace Trendsales, ενισχύοντας τη θέση της στη σκανδιναβική αγορά. Επιπλέον, η εταιρεία ενίσχυσε τις επενδύσεις της στη Vinted Pay — την in-house μονάδα πληρωμών — η οποία ξεκίνησε τις πρώτες της υπηρεσίες στη Λιθουανία.

Αποτίμηση 5 δισ. ευρώ
Τον Οκτώβριο του 2024, η Vinted πραγματοποίησε επιτυχημένη πώληση μετοχών ύψους 340 εκατ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά, με την αποτίμηση της εταιρείας να ανέρχεται πλέον στα 5 δισ. ευρώ. Στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης, το 2021, η αποτίμηση της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Έκτοτε, η Vinted έχει υπερτριπλασιάσει την αξία εμπορευμάτων (GMV) που διακινούνται μέσω της πλατφόρμας και έχει καταστεί πλήρως κερδοφόρα.
Η συναλλαγή του 2024, υπό την ηγεσία της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων TPG, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους μετόχους –συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων– να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, ενώ παράλληλα προσέλκυσε νέους επενδυτές που προσβλέπουν στο μέλλον της εταιρείας. Στον γύρο συμμετείχαν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως οι Hedosophia, Baillie Gifford, Invus Opportunities, FJ Labs, Manhattan Venture Partners και Moore Strategic Ventures. Η αποστολή της Vinted υποστηρίζεται επίσης από κορυφαία venture capital funds, όπως τα Accel, Burda Principal Investments, EQT Growth, Insight Partners, Lightspeed Venture Partners και Sprints.
Η Vinted έχει εδραιωθεί ως ηγέτιδα στην ευρωπαϊκή αγορά μεταχειρισμένων ειδών, προωθώντας την υιοθέτηση πιο βιώσιμων καταναλωτικών συνηθειών. Πάνω από το 1/3 των μελών της πλατφόρμας (37%) δηλώνει ότι τουλάχιστον το 50% της γκαρνταρόμπας τους αποτελείται από μεταχειρισμένα ρούχα.
Νέα επενδυτικά βήματα και στρατηγική ανάπτυξης
Δεδομένου ότι η αγορά μεταχειρισμένων καλύπτει ακόμη ένα μικρό ποσοστό της συνολικής αγοράς λιανικής, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ιδιαίτερα ευοίωνες, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Vinted προγραμματίζει για το 2025 την ενίσχυση της παρουσίας της σε υφιστάμενες αγορές — όπως η Ελλάδα – επεκτείνοντας, παράλληλα, τη γεωγραφική της κάλυψη, μέσω του ανοίγματος νέων αγορών, μεταξύ των οποίων η Εσθονία και η Λετονία.
Η στρατηγική ανάπτυξης δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στη γεωγραφική διεύρυνση. Η Vinted επεκτείνει και το εύρος των κατηγοριών προϊόντων που διαθέτει, προσθέτοντας νέα είδη για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Ήδη έχει εντάξει την κατηγορία "ηλεκτρονικά”, ενώ ενισχύει περαιτέρω την κατηγορία "είδη οικιακής χρήσης”, επεκτείνοντας τις επιλογές για τους χρήστες της πλατφόρμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2024, η Vinted παρουσίασε τη νέα επενδυτική της μονάδα, Vinted Ventures. Στόχος του νέου σχήματος είναι η υποστήριξη της επόμενης γενιάς ιδρυτών και startups που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας του re-commerce. Μέσω της νέας αυτής πρωτοβουλίας, η Vinted ενισχύει τη θέση της ως κινητήρια δύναμη στην ευρωπαϊκή οικονομία μεταχειρισμένων, προάγοντας την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον χώρο.
Τι διαφοροποιεί το Vinted
Όπως αναφέρει η εταιρεία στο Capital.gr, αυτό που διαφοροποιεί τη Vinted από τον ανταγωνισμό είναι ο απλός, ασφαλής και αποτελεσματικός χαρακτήρας της. Πρόκειται για μια C2C πλατφόρμα σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει αξία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενσωματώνοντας υπηρεσίες πληρωμών και αποστολής για να διευκολύνει πλήρως τη διαδικασία αγοραπωλησίας.
Η Vinted ήταν η πρώτη που εισήγαγε το μοντέλο δωρεάν πώλησης (free-to-sell), σε συνδυασμό με μια χαμηλή χρέωση Προστασίας Αγοραστή (0,70 ευρώ + 5% της αξίας του προϊόντος). Το μοντέλο αυτό διατηρεί την προσφορά υψηλή —καθώς οι πωλητές μπορούν να καταχωρίζουν τα προϊόντα τους δωρεάν— ενώ οι αγοραστές απολαμβάνουν χαμηλές τιμές και μια ομαλή εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι η γρήγορη πώληση των προϊόντων και η ενίσχυση της συνολικής ροής στην πλατφόρμα.
Ταυτόχρονα, η Vinted επενδύει στρατηγικά σε βασικές λειτουργίες που διαχειρίζεται εσωτερικά (in-house), με στόχο τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερης αξίας. "Χτίζουμε τη δική μας εταιρεία αποστολών και βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας δικής μας εταιρείας πληρωμών. Δεν βιαζόμαστε με τις επεκτάσεις ή την εισαγωγή νέων κατηγοριών. Αντιθέτως, εξετάζουμε τα πάντα με προσοχή από την αρχή, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε επένδυση στηρίζεται σε σταθερή λογική”, τονίζει η εταιρεία.
Επιπλέον, η πλατφόρμα δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη μόδα. Τα μέλη της αγοράζουν προϊόντα από ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών — από ρετρό βιντεοπαιχνίδια μέχρι επώνυμες τσάντες — γεγονός που συμβάλλει στη διεύρυνση του κοινού της και στην καθιέρωσή της ως marketplace ευρείας απήχησης.