Του Στάθη Βασιλόπουλου
Πραγματοποίησε και επισήμως την άφιξή της η Changan Hellas, η νεοσύστατη εταιρεία της οικογένειας Βασιλάκη, η οποία θα εκπροσωπήσει την ομώνυμη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα μας. Η Changan Hellas ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ και μοναδικό μέτοχο - ιδρυτή την Autohellas, ενώ στο’’ τιμόνι’’ της εταιρείας βρίσκεται ο Γιώργος Βασιλάκης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στις 10 Ιουλίου, ύστερα από απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε- με καταβολή μετρητών- κατά 750.000 ευρώ και ανήλθε πλέον στα 850.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Autohellas, του ομίλου Βασιλάκη, με τη Changan, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο και προβλέπει την εισαγωγή και διάθεση αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων στην ελληνική αγορά. Το λανσάρισμα θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, με δύο SUV της σειράς Deepal: το μεσαίο S05 και το μεγαλύτερο S07.
Ήδη από την περσινή χρονιά, ο όμιλος Βασιλάκη έχει αναλάβει την επίσημη διανομή της XPENG στην Ελλάδα – κινεζικής φίρμας ηλεκτρικών οχημάτων με διεθνείς φιλοδοξίες. Η προσθήκη της Changan στο χαρτοφυλάκιό του ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική του ομίλου για δυναμική παρουσία στην αγορά της ηλεκτροκίνησης και των τεχνολογιών νέας γενιάς.
Η Changan έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για την ευρωπαϊκή της παρουσία. Μέχρι το τέλος του 2025, σχεδιάζει δραστηριότητα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργία δικτύου 1.000 αντιπροσώπων έως το 2030. Σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λειτουργεί με θυγατρικές, ενώ σε άλλες, όπως η Ελλάδα, η εκπροσώπηση θα γίνεται μέσω τοπικών εισαγωγέων.
Το 2023, οι παγκόσμιες πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 2,3 εκατομμύρια οχήματα, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα. Η Changan έχει παρουσία σε 77 χώρες, ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, υπό την ομπρέλα του κρατικού ομίλου China South Industries Group.
Η ελληνική αγορά ωριμάζει για την ηλεκτροκίνηση
Η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων παρουσιάζει σταθερά σημάδια ωρίμανσης και δυναμικής ανάπτυξης, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τους εγχώριους εισαγωγείς. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται μήνα με τον μήνα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση του συνολικού τους μεριδίου στην αγορά. Η είσοδός τους ξεκίνησε την τελευταία διετία μέσω συνεργασιών με καθιερωμένες ελληνικές αντιπροσωπείες, ενώ κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς παρατηρήθηκε περαιτέρω ενίσχυση, με νέα μοντέλα και περισσότερους ‘’παίχτες’’ να διεκδικούν μερίδιο σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.
Σε απόλυτους αριθμούς, πρώτος σε πωλήσεις κατασκευαστής από την Κίνα στην Ελλάδα είναι η MG με 2.598 ταξινομήσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων και ακολουθεί η BYD στη δεύτερη θέση με 1.090 ταξινομήσεις. Lync&Co, DFSK και KGM είναι οι υπόλοιπες μάρκες που συμπληρώνουν την πεντάδα.
Η κινεζική ‘’μάχη’’ στην εγχώρια αγορά "φουντώνει" με προσθήκη νέων ‘’παιχτών’’ και αυξημένο ανταγωνισμό. Στις τελευταίες προσθήκες συγκαταλέγεται η Geely, ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κινεζικούς κολοσσούς στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στην ελληνική αγορά μέσω της Geo Mobility Hellas. Το πρώτο μοντέλο που λανσάρεται στην Ελλάδα είναι το Geely EX5, ένα ηλεκτρικό SUV της μικρομεσαίας κατηγορίας.
Κινεζικό ‘’χαρτί’’ τραβά και η Μοτοδυναμική, η οποία ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την υπογραφή αποκλειστικής συνεργασίας με την αυτοκινητοβιομηχανία NIO, για τη διανομή των μοντέλων της σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Η εμπορική διάθεση των πρώτων μοντέλων της NIO αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2025 δείχνουν την αυξημένη απήχηση που έχουν στο ελληνικό κοινό οι νέες τεχνολογίες στην αυτοκίνηση, στις οποίες πρωτοστατούν οι Κινέζοι:
- Τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) κατέχουν πλέον μερίδιο 5,5%, καταγράφοντας άνοδο 1,2% σε σχέση με πέρσι. Η αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσε αύξηση 28% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 – από 3.350 σε 4.288 ταξινομήσεις.
- Τα Plug-In υβριδικά (PHEV) βρίσκονται στην 3η θέση των εναλλακτικών καυσίμων (μετά τα υβριδικά και τη βενζίνη), με μερίδιο 6,3% και αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση.