Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα. Μια διαρροή από την offshore εταιρεία Merit Servus με έδρα την Κύπρο, οι λεπτομέρειες της οποίας ήρθαν στο φως –σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian– μέσω των Oligarch Files, αποδεικνύει ειδικότερα πως ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας, Τσέλσι, είναι ο ιδιοκτήτης μιας από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Ένας μάλιστα από τους θησαυρούς που την απαρτίζουν είναι ο πίνακας "Benefits Supervisor Sleeping" του Freud που ο μεγιστάνας αγόρασε το 2008 για 33,6 εκατομμύρια δολάρια.

Πάνω από 300 αριστουργήματα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι Abramovich και Zhukova απέκτησαν την πολυτελή συλλογή όσο ήταν σε σχέση. Σε αυτή περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 ασύλληπτης αξίας –που υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια– κομμάτια.

Ξόδευαν χρήματα για την τέχνη... χωρίς φειδώ

Η αδυναμία του Ρώσου επιχειρηματία και της πρώην συζύγου του να ξοδεύουν χρήματα για την τέχνη χωρίς φειδώ, στους μυημένους, δεν είναι άγνωστη. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν ήταν ευρέως γνωστό τι είχαν αγοράσει με τα εκατομμύριά τους. Πλέον, όμως, τα αρχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν μια απίστευτη συλλογή που αποτυπώνει την ιστορία της μοντέρνας τέχνης, καθώς περιλαμβάνει έργα Ρώσων, Ευρωπαίων και Αμερικανών κολοσσών της ζωγραφικής – πίνακες του Matisse και του Picasso, του Magritte και των ζωγράφων από τη Ρωσία, Natalia Goncharova και Véra Rockline. 

Πού είναι οι θησαυροί;

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει αυτή την ώρα είναι το μέρος που βρίσκονται οι περισσότεροι εκ των θησαυρών που είχε αγοράσει ο μεγιστάνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα Oligarch Files, τα οποία φθάνουν ως τον Μάρτιο του 2022, τα έργα ανήκουν πλέον σε μία εταιρεία με την επωνυμία Seline-Invest, η οποία είχε αρχικά συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και μεταφέρθηκε το 2017 στο Τζέρσεϊ. Οι δημιουργίες είχαν αποκτηθεί συγκεκριμένα, το 2017 και το 2018 από το Harmony Trust, του οποίου ο Ρώσος ήταν ο μοναδικός δικαιούχος, μέσω μιας σειράς 11 συναλλαγών. 

Πρέπει βέβαια να επισημανθεί πως με βάση τα αρχεία που διέρρευσαν, τις ημέρες πριν ο Vladimir Putin διατάξει τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, η ενασχόληση του Ρώσου επιχειρηματία με το trust στο οποίο ανήκαν οι πίνακες είχε περιοριστεί σημαντικά, οπότε, βάσει μιας ειδικής ρήτρας -και των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί- κύριος δικαιούχος κατέστη αυτομάτως και ερήμην η πρώην σύζυγός του. 

Περισσότερα από Forbes

H μεγαλύτερη δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων

Μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό λαχνών δημοπρασίες συλλεκτικών νομισμάτων που έχουν γίνει έως τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου. Η συλλογή έχει τον τίτλο "El Greco Collection".

Ο Κλοπ φεύγει από τη Λίβερπουλ έχοντας μετατρέψει τον αγγλικό σύλλογο σε οικονομική υπερδύναμη

Αν και οι περισσότερες αθλητικές ομάδες έχουν δει μια ραγδαία αύξηση της αξίας τους, υπό τον Κλοπ και τη Fenway ο σύλλογος έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη, καταγράφοντας έσοδα ύψους 682,9 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν, τα έβδομα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte.

Στον δρόµο των δισεκατοµµυριούχων η QUEEN B

Με την περιοδεία "Renaissance" να έχει σπάσει ταµεία, η καθαρή αξία της Beyoncé εκτοξεύτηκε στα $800 εκατ., και πλέον διεκδικεί µε αξιώσεις το "εισιτήριο" για το κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων.

Η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ έγινε η πρώτη στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια

Η περιοδεία Eras Tour της Σουίφτ απέφερε 1,04 δισ. δολάρια μετά από 60 συναυλίες το 2023.

Bad Bunny: Mια "αποκλειστική ματιά" στην ανερχόμενη αυτοκρατορία του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και μόδα

Ο Πορτορικανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φήμη του για να γίνει παγκόσμιο brand name.

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

Τον υπερασπίστηκε η κοινότητα της αντισφαίρισης.

Γ. Αντετοκούνμπο: Νέο "χρυσό" συμβόλαιο $186 εκατ. με τους Μπακς

Ο ηγέτης των Μπακς θα παραμείνει για ακόμα μια πενταετία στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Ο αυθεντικός Rembrandt που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται

Πριν από δύο χρόνια είχε εκτιμηθεί στα 15.000 δολάρια και τώρα τα estimates του φτάνουν τα 18 εκατομμύρια. Ο λόγος για τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, Rembrandt, "The Adoration of the Kings".

Khaby Lame: 162 εκατ. followers και έσοδα 16,5 εκατ. δολάρια "χωρίς να πει λέξη"

Ο Τσάρλι Τσάπλιν της ψηφιακής εποχής προσελκύει εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει τις εταιρείες στο Tik Tok.

George Clooney: Διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η βίλα της λίμνης Κόμο αξίας $107 εκατ. πωλείται - Να τι γνωρίζουμε

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίλα του George Clooney στη λίμνη Κόμο.

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Katy Perry: Το deal $225 εκατ. με τη Litmus την εκτόξευσε στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ

H σούπερ σταρ της ποπ πούλησε τα δικαιώματα για τη μουσική της και η καθαρή της αξία ανέρχεται πλέον στα 340 εκατ. δολάρια.