Ο αυθεντικός Rembrandt που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται

Ο αυθεντικός Rembrandt που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται

Πριν από δύο χρόνια είχε εκτιμηθεί στα 15.000 δολάρια και τώρα τα estimates του φτάνουν τα 18 εκατομμύρια. Ο λόγος για τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, Rembrandt, "The Adoration of the Kings", που αναγνωρίστηκε επίσημα και βγαίνει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s. Η δημιουργία είχε αγοραστεί το 1955 από τον συλλέκτη J.C.H. Heldring στο Άμστερνταμ, ενώ το 1985 η χήρα του τον είχε πουλήσει σε μια οικογένεια Γερμανών, στην οποία και παρέμεινε μέχρι την πώλησή του από τον οίκο Christie’s στο Άμστερνταμ πριν από δύο χρόνια.

pin

Σοβαρή άνοδος στην εκτίμηση

Το μονοχρωματικό έργο έχει διαστάσεις 24,5x18,5 εκατοστά, ενώ ο τελευταίος άνθρωπος που το απέκτησε ήταν ένας συλλέκτης που τον αγόρασε για 908.000 δολάρια. Το ποσό που τελικά δόθηκε τότε ξεπερνούσε κατά πενήντα φορές την εκτιμώμενη αξία και τώρα, δύο χρόνια μετά, η τιμή εκτιμάται πως θα εκτοξευθεί, αφού ο πίνακας χαρακτηρίζεται ως "έργο μεγάλης σπουδαιότητας" του Ολλανδού ζωγράφου, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s.

Εξονυχιστική εξέταση

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που ο ανώνυμος αγοραστής παρέδωσε τον πίνακα στον οίκο Sotheby’s, η επιχείρηση προχώρησε σε ένα δεκαοκτάμηνο ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε να καταλήξει στην ορθή απόδοση και εν συνεχεία αξία του πίνακα. Μετά από πολλές "ακτινογραφίες" και ενδελεχείς συνομιλίες με τους κορυφαίους μελετητές του ζωγράφου, οδήγησε τον οίκο Sotheby’s στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας είναι "ένα αυθεντικό έργο του Rembrandt". H εκτίμηση του lot έχει αυτή την ώρα φτάσει τα 12 έως και 18 εκατομμύρια δολάρια.

"Ο πίνακας The Adoration of the Kings, ο οποίος απεικονίζει την συνάντηση μεταξύ των τριών μάγων και του μωρού Ιησού, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη στον κόσμο της τέχνης", δήλωσε ο George Gordon, πρόεδρος του τμήματος Old Master Paintings Worldwide του οίκου Sotheby’s. Να αναφερθεί πως η παλαιότερη αναφορά στο όνομά φαίνεται να προέρχεται από την απογραφή του Constantijn Ranst, ενός συλλέκτη στο Άμστερνταμ, το 1714. Στη συνέχεια, τέθηκε προς πώληση το 1814 και ξανά το 1822. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. 

"Στη δεκαετία του 1950, ο πίνακας συμπεριλαμβανόταν σε εκθέσεις μουσείων και αναγνωρίζονταν ως έργο του Rembrandt από κορυφαίους μελετητές, όμως το 1960 ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Kurt Bauch, ο οποίος είχε δει τον πίνακα μόνο σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, τον χαρακτήρισε ως δημιούργημα της Σχολής Rembrandt και τον απέκλεισε. Στη συνέχεια, αγνοήθηκε παντελώς", σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των Sotheby’s. 

Περισσότερα από Forbes

H μεγαλύτερη δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων

Μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό λαχνών δημοπρασίες συλλεκτικών νομισμάτων που έχουν γίνει έως τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου. Η συλλογή έχει τον τίτλο "El Greco Collection".

Ο Κλοπ φεύγει από τη Λίβερπουλ έχοντας μετατρέψει τον αγγλικό σύλλογο σε οικονομική υπερδύναμη

Αν και οι περισσότερες αθλητικές ομάδες έχουν δει μια ραγδαία αύξηση της αξίας τους, υπό τον Κλοπ και τη Fenway ο σύλλογος έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη, καταγράφοντας έσοδα ύψους 682,9 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν, τα έβδομα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte.

Στον δρόµο των δισεκατοµµυριούχων η QUEEN B

Με την περιοδεία "Renaissance" να έχει σπάσει ταµεία, η καθαρή αξία της Beyoncé εκτοξεύτηκε στα $800 εκατ., και πλέον διεκδικεί µε αξιώσεις το "εισιτήριο" για το κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων.

Η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ έγινε η πρώτη στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια

Η περιοδεία Eras Tour της Σουίφτ απέφερε 1,04 δισ. δολάρια μετά από 60 συναυλίες το 2023.

Bad Bunny: Mια "αποκλειστική ματιά" στην ανερχόμενη αυτοκρατορία του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και μόδα

Ο Πορτορικανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φήμη του για να γίνει παγκόσμιο brand name.

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

Τον υπερασπίστηκε η κοινότητα της αντισφαίρισης.

Γ. Αντετοκούνμπο: Νέο "χρυσό" συμβόλαιο $186 εκατ. με τους Μπακς

Ο ηγέτης των Μπακς θα παραμείνει για ακόμα μια πενταετία στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Σπάνια κεραμική γάτα του David Hockney πωλείται σε δημοπρασία - Μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 λίρες

Μια άλλη από τις κεραμικές γάτες του καλλιτέχνη πωλήθηκε για 114.426 δολάρια τον Ιούνιο.

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Khaby Lame: 162 εκατ. followers και έσοδα 16,5 εκατ. δολάρια "χωρίς να πει λέξη"

Ο Τσάρλι Τσάπλιν της ψηφιακής εποχής προσελκύει εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει τις εταιρείες στο Tik Tok.

George Clooney: Διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η βίλα της λίμνης Κόμο αξίας $107 εκατ. πωλείται - Να τι γνωρίζουμε

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίλα του George Clooney στη λίμνη Κόμο.

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.