Στον δρόµο των δισεκατοµµυριούχων η QUEEN B

Στον δρόµο των δισεκατοµµυριούχων η QUEEN B

Της Marisa Dellatto

"Θα πρέπει να κόστισε 1 δισ. για να δείχνεις τόσο όµορφη", τραγουδάει η Beyoncé στο ‘‘Pure/Honey’’ από το άλµπουµ της "Renaissance" του 2022. 

Δεδοµένης της εξαιρετικής χρονιάς που είχε η 42χρονη τραγουδίστρια, τα χρήµατα δεν αποτελούν πρόβληµα – βρίσκεται στον σωστό δρόµο για να γίνει δισεκατοµµυριούχος, µε την καθαρή της αξία στην παρούσα φάση να ανέρχεται στα $800 εκατ., µε βάση τις εκτιµήσεις του "Forbes". 

Τον Ιούνιο η Beyoncé βρέθηκε στην 48η θέση στην ετήσια λίστα του "Forbes" µε τις πλουσιότερες αυτοδηµιούργητες γυναίκες της Αµερικής, µε την καθαρή της αξία να κυµαίνεται στα $540 εκατ. Η εντυπωσιακή αύξηση της περιουσίας της είναι αποτέλεσµα αφενός των σηµαντικών κερδών που κατέγραψε το 2023 –η παγκόσµια περιοδεία της, "Renaissance", υπολογίζεται ότι της απέφερε $100 εκατ. (µετά τους φόρους)–, αφετέρου της αναπροσαρµογής που έκανε το "Forbes" στις εκτιµήσεις του όσον αφορά τη λίστα των τραγουδιών της αλλά και τη συλλογή της έργων τέχνης της. Πηγές δήλωσαν στο "Forbes" πως πλέον η λίστα των τραγουδιών της αξίζει περίπου $300 εκατ. Το υπόλοιπο της περιουσίας της προέρχεται από προσωπικά περιουσιακά στοιχειά τα οποία κατέχει µαζί µε τον δισεκατοµµυριούχο σύζυγό της Jay-Z, αλλά και από τις επιχειρηµατικές της δραστηριότητες µέσω της Parkwood Entertainment, την οποία ίδρυσε το 2010. (Εκπρόσωπος της Beyoncé δεν ανταποκρίθηκε σε αίτηµα του "Forbes" για σχολιασµό). 

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που διαδραµάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της καθαρής αξίας της Beyoncé ήταν η περιοδεία της, "Renaissance", που έσπασε τα ταµεία. Η περιοδεία, η οποία ταξίδεψε σε 39 πόλεις σε 17 χώρες, διήρκεσε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Απέφερε έσοδα πάνω από $579 εκατ., δίνοντάς της µια θέση στο Τop-10 των περιοδειών µε τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία, σύµφωνα µε το Billboard. 

"[Η Beyoncé] είναι µια θεά της µουσικής βιοµηχανίας", δήλωσε στο "Forbes" ο πρόεδρος του IAG, Dennis Arfa, ο οποίος εκπροσωπεί καλλιτέχνες όπως ο Billy Joel και οι Metallica. "Οι δουλειές που κάνει, ο κόσµος που προσελκύει, το γεγονός ότι µπορεί να κάνει µια ταινία εντελώς µόνη της. Μπορεί να κάνει πράγµατα που οι περισσότεροι δεν µπορούν".

Η ταινIα "Renaissance"

Η ταινία από την ίδια την Beyoncé, που βασίζεται στην περιοδεία της, φέρεται να έκλεισε συµφωνία µε την AMC Theaters ανάλογη µε αυτή που έκλεισε και η Taylor Swift για τη δική της ταινία της γύρω από το "Eras Tour". Χωρίς τη συµµετοχή κάποιου στούντιο, η Beyoncé κυκλοφόρησε την ταινία – την οποία έγραψε, σκηνοθέτησε και παρήγαγε– µέσω της AMC, που σηµαίνει ότι θα µοιραστεί τα έσοδα απευθείας µε την AMC. Η ταινία "Renaissance" είχε έσοδα $27,4 εκατ. το πρώτο της Σαββατοκύριακο, σε παγκόσµιο επίπεδο, κατακτώντας την πρώτη θέση στο αµερικανικό box office, αν και κινήθηκε χαµηλότερα από την αντίστοιχη ταινία της Swift, η οποία το Σαββατοκύριακο της πρεµιέρας της συγκέντρωσε ποσό ύψους $123,5 εκατ.

Και παρά το γεγονός ότι η Beyoncé και η Swift υποτίθεται ότι ήταν άσπονδοι εχθροί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην πραγµατικότητα στήριξαν η µία την άλλη. Η Swift παρακολούθησε την πρεµιέρα της "Renaissance" στο Λονδίνο, ενώ η Beyoncé είχε παρευρεθεί στο ντεµπούτο του "Eras Tour" µερικές εβδοµάδες νωρίτερα. Η τραγουδίστρια του "Cruel Summer" είχε επίσης µια εξαιρετική χρονιά – το "Forbes" διαπίστωσε τον Οκτώβριο ότι η Swift, έχοντας κερδίσει $190 εκατ. (µετά από φόρους) από το "Eras Tour", µπήκε στο κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων. H "Beyoncé έχει ανατρέψει τους κανόνες της µουσικής βιοµηχανίας", δήλωσε πρόσφατα η Swift στο περιοδικό "Time". "Έµαθε στους καλλιτέχνες πώς να ανατρέπουν τα δεδοµένα και να αµφισβητούν ξεπερασµένες επιχειρηµατικές πρακτικές". Η ανατροπή των κανόνων της µουσικής βιοµηχανίας είναι που έχει κάνει την Beyoncé τόσο επιτυχηµένη, δήλωσε ο Carter Gregory, αντιπρόεδρος A&R στην Capitol Records: "Υπάρχουν τόσο πολλές στιγµές στην καριέρα της κατά τις οποίες έχει κάνει κάτι και έχει ταρακουνήσει τη µουσική βιοµηχανία". Το 2013, για παράδειγµα, η Beyoncé κυκλοφόρησε το νέο της άλµπουµ χωρίς να ενηµερώσει κανέναν και χωρίς να το προωθήσει. "Είναι µια καλλιτέχνις η οποία δεν θα δεχθεί το "όχι” ως απάντηση, που θα κινηθεί πέρα από το συνηθισµένο, µε έναν τρόπο που κανένας άλλος δεν µπορεί". 

Όχι πως κι άλλοι δεν προσπαθούν. Με την Beyoncé και τη Swift να έχουν κατακτήσει την κορυφή, οι γυναίκες κυριαρχούν φέτος στη µουσική βιοµηχανία. Η Katy Perry τον Σεπτέµβριο πούλησε τα πνευµατικά δικαιώµατα της µουσικής της έναντι $225 εκατ., ανεβάζοντας την καθαρή της αξία στα $340 εκατ. H SZA συγκέντρωσε 15 υποψηφιότητες Grammy φέτος, περισσότερες από κάθε άλλον καλλιτέχνη, ενώ ακόµα και η Barbie συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες Grammy.

"Η Beyoncé είναι big business", σηµειώνει ο Arfa. Αποτελεί µια τεράστια δύναµη στη βιοµηχανία µας. Ό,τι και να κάνει είναι πολύ σηµαντικό. Για παράδειγµα, η εταιρεία της παραγωγής και διαχείρισης, Parkwood Entertainment, έχει στη λίστα της καλλιτέχνες όπως η Chloe x Halle. Η Halle Bailey, η νεότερη από τις δύο αδερφές, είχε επίσης ένα εξαιρετικό 2023, πρωταγωνιστώντας στη νέα έκδοση του "The Little Mermaid" και στo remake του "The Color Purple".

Δεν σηµαίνει, όµως, ότι δεν υπάρχουν και αρνητικά νέα για την Beyoncé. Τον Μάρτιο η συλλογή της σπορ ρούχων Ivy Park σταµάτησε την 5ετή της συνεργασία µε την Adidas, καθώς –όπως έγραψε η "Wall Street Journal"– η σειρά δεν πέτυχε τις προβλέψεις για έσοδα ύψους $200 εκατ. το 2022 – αν και η Beyoncé έλαβε ετήσια αποζηµίωση ύψους $20 εκατ.

Τον ίδιο µήνα, ωστόσο, ξεκίνησε συνεργασία για τη συλλογή Renaissance Couture µε τον γαλλικό οίκο Balmain. Και τον Νοέµβριο λάνσαρε το άρωµά της Cé Noir, το οποίο πωλείται στην ιστοσελίδα της για $160.

Πέρα από τη µουσική και τη µόδα, η Beyoncé µε τον Jay-Z διαθέτουν κι ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας $320 εκατ., το οποίο περιλαµβάνει µια έπαυλη αξίας $200 εκατ. στο Μαϊάµι. Το ζευγάρι απέκτησε το συγκεκριµένο σπίτι, το οποίο θεωρείται το πιο ακριβό στην ιστορία της Καλιφόρνιας, τον Ιούνιο. Σηµειώνεται πως το "Forbes" κατανέµει τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας καθώς και την αξία της ευρείας συλλογής έργων τέχνης κατά το ήµισυ σε κάθε καλλιτέχνη. 

Κι ενώ το "Forbes" αποτιµά τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της Beyoncé στα $800 εκατ., στην πραγµατικότητα αυτό που δείχνουν τα νούµερα είναι ελευθερία. "Αισθάνοµαι απελευθερωµένη" λέει η καλλιτέχνις στην ταινία της "Renaissance". "Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν σε αυτήν τη φάση και έχω επιτρέψει στον εαυτό µου να είναι απλά ελεύθερος".

Περισσότερα από Forbes

H μεγαλύτερη δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων

Μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό λαχνών δημοπρασίες συλλεκτικών νομισμάτων που έχουν γίνει έως τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου. Η συλλογή έχει τον τίτλο "El Greco Collection".

Ο Κλοπ φεύγει από τη Λίβερπουλ έχοντας μετατρέψει τον αγγλικό σύλλογο σε οικονομική υπερδύναμη

Αν και οι περισσότερες αθλητικές ομάδες έχουν δει μια ραγδαία αύξηση της αξίας τους, υπό τον Κλοπ και τη Fenway ο σύλλογος έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη, καταγράφοντας έσοδα ύψους 682,9 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν, τα έβδομα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte.

Η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ έγινε η πρώτη στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια

Η περιοδεία Eras Tour της Σουίφτ απέφερε 1,04 δισ. δολάρια μετά από 60 συναυλίες το 2023.

Bad Bunny: Mια "αποκλειστική ματιά" στην ανερχόμενη αυτοκρατορία του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και μόδα

Ο Πορτορικανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φήμη του για να γίνει παγκόσμιο brand name.

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

Τον υπερασπίστηκε η κοινότητα της αντισφαίρισης.

Γ. Αντετοκούνμπο: Νέο "χρυσό" συμβόλαιο $186 εκατ. με τους Μπακς

Ο ηγέτης των Μπακς θα παραμείνει για ακόμα μια πενταετία στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Ο αυθεντικός Rembrandt που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται

Πριν από δύο χρόνια είχε εκτιμηθεί στα 15.000 δολάρια και τώρα τα estimates του φτάνουν τα 18 εκατομμύρια. Ο λόγος για τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, Rembrandt, "The Adoration of the Kings".

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Khaby Lame: 162 εκατ. followers και έσοδα 16,5 εκατ. δολάρια "χωρίς να πει λέξη"

Ο Τσάρλι Τσάπλιν της ψηφιακής εποχής προσελκύει εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει τις εταιρείες στο Tik Tok.

George Clooney: Διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η βίλα της λίμνης Κόμο αξίας $107 εκατ. πωλείται - Να τι γνωρίζουμε

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίλα του George Clooney στη λίμνη Κόμο.

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Katy Perry: Το deal $225 εκατ. με τη Litmus την εκτόξευσε στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ

H σούπερ σταρ της ποπ πούλησε τα δικαιώματα για τη μουσική της και η καθαρή της αξία ανέρχεται πλέον στα 340 εκατ. δολάρια.