H μεγαλύτερη δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων

H μεγαλύτερη δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων

Όσοι θεωρούν "παιχνίδι" την ενασχόληση με τις ισοτιμίες των νομισμάτων δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά στην τέχνη του χρήματος. Μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό λαχνών δημοπρασίες συλλεκτικών νομισμάτων που έχουν γίνει έως τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου από τον οίκο "Α. Καραμήτσος", σε συνεργασία με τον ελβετικό "Nomos Ag" στην Ελβετία. Η συλλογή που θα βγει στο σφυρί έχει τον τίτλο "El Greco Collection", αντανακλά το πνεύμα του συλλεκτικού κόσμου την περίοδο 1970-1990, ενώ θα καταγραφεί στην ιστορία αντίστοιχων διοργανώσεων, καθώς θα διατεθούν lots που έρχονται στο φως για πρώτη φορά. 

Η μοναδικότητα πολλών νομισμάτων αλλά και η άριστη ποιότητά τους είναι, μάλιστα, τα χαρακτηριστικά που αναμένεται να καταστήσουν τόσο δύσκολη την επιλογή των ενδιαφερομένων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος από συλλέκτες σε παγκόσμιο επίπεδο για τα συλλεκτικά νομίσματα και χαρτονομίσματα. Τα ελληνικά ανάλογα είδη βρίσκονται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος συλλεκτών ανεξαρτήτως εθνικότητας από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι τιμές-ρεκόρ πωλήσεων έχουν επιτευχθεί τα προηγούμενα έτη.

Tα lots που θα ξεχωρίσουν

Ανάμεσα στα αντικείμενα που πρόκειται να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών θα είναι και το δοκίμιο των 5 Δραχμών του 1833 σε κράμα κασσίτερου. Πρόκειται για το lot με τον αριθμό 47. Το γεγονός ότι σπάνια συναντάται αντίστοιχο νόμισμα σε τόσο καλή κατάσταση είναι, μάλιστα, και ο λόγος που αναμένεται να εκτοξεύσει την τιμή του σε περισσότερα από 8.000 ευρώ. Στο νόμισμα αποτυπώνεται ο κάποτε βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας, από τη μία πλευρά και από την άλλη μια ασπίδα με στεφάνι, πάνω στην οποία στέκεται το στέμμα.

Πενήντα χρόνια μετά αναμένεται να βγει στο σφυρί και το δοκίμιο των 10 Λεπτών του 1847. Πρόκειται για το lot με τον αριθμό 104, που είναι το πρώτο αντίστοιχο που εμφανίζεται στην αγορά. Η τιμή του εκτιμάται περίπου στα 40.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος δημοπρασιών Α. Καραμήτσος διοργανώνει δημοπρασίες νομισμάτων και χαρτονομισμάτων περίπου ανά τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, το προγραμματισμένο sale του Μαρτίου θεωρείται μια ιδιαίτερη διοργάνωση, η οποία έχει ήδη εκατοντάδες συμμετοχές, με προσφορές από όλο τον κόσμο. Ο λόγος της τεράστιας συμμετοχής είναι το μεγάλο εύρος των αντικειμένων, που καλύπτουν όλο το φάσμα των συλλεκτών. 

 

Περισσότερα από Forbes

Ο Κλοπ φεύγει από τη Λίβερπουλ έχοντας μετατρέψει τον αγγλικό σύλλογο σε οικονομική υπερδύναμη

Αν και οι περισσότερες αθλητικές ομάδες έχουν δει μια ραγδαία αύξηση της αξίας τους, υπό τον Κλοπ και τη Fenway ο σύλλογος έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη, καταγράφοντας έσοδα ύψους 682,9 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν, τα έβδομα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Deloitte.

Στον δρόµο των δισεκατοµµυριούχων η QUEEN B

Με την περιοδεία "Renaissance" να έχει σπάσει ταµεία, η καθαρή αξία της Beyoncé εκτοξεύτηκε στα $800 εκατ., και πλέον διεκδικεί µε αξιώσεις το "εισιτήριο" για το κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων.

Η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ έγινε η πρώτη στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια

Η περιοδεία Eras Tour της Σουίφτ απέφερε 1,04 δισ. δολάρια μετά από 60 συναυλίες το 2023.

Bad Bunny: Mια "αποκλειστική ματιά" στην ανερχόμενη αυτοκρατορία του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και μόδα

Ο Πορτορικανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φήμη του για να γίνει παγκόσμιο brand name.

Επίθεση στον Στ. Τσιτσιπά από τον CEO της Lacoste

Τον υπερασπίστηκε η κοινότητα της αντισφαίρισης.

Γ. Αντετοκούνμπο: Νέο "χρυσό" συμβόλαιο $186 εκατ. με τους Μπακς

Ο ηγέτης των Μπακς θα παραμείνει για ακόμα μια πενταετία στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Σπάνια κεραμική γάτα του David Hockney πωλείται σε δημοπρασία - Μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 λίρες

Μια άλλη από τις κεραμικές γάτες του καλλιτέχνη πωλήθηκε για 114.426 δολάρια τον Ιούνιο.

Ο αυθεντικός Rembrandt που είδε την τιμή του να εκτοξεύεται

Πριν από δύο χρόνια είχε εκτιμηθεί στα 15.000 δολάρια και τώρα τα estimates του φτάνουν τα 18 εκατομμύρια. Ο λόγος για τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, Rembrandt, "The Adoration of the Kings".

Αναζητούνται έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου

Όνειρο θερινής νυκτός θα ήταν για τους περισσότερους συλλέκτες να έχουν στην κατοχή τους έργα των Piet Mondrian, René Magritte ή Lucian Freud. Για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich και την πρώην σύζυγό του, Dasha Zhukova, είναι απλώς η πραγματικότητα.

Khaby Lame: 162 εκατ. followers και έσοδα 16,5 εκατ. δολάρια "χωρίς να πει λέξη"

Ο Τσάρλι Τσάπλιν της ψηφιακής εποχής προσελκύει εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει τις εταιρείες στο Tik Tok.

George Clooney: Διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η βίλα της λίμνης Κόμο αξίας $107 εκατ. πωλείται - Να τι γνωρίζουμε

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίλα του George Clooney στη λίμνη Κόμο.

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.