Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Της Kristin Stoller

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη. Δείτε, για παράδειγμα, τις επικείμενες αλλαγές στους εκλογικούς νόμους. Στις φετινές ευρωεκλογές, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Μάλτα και η Αυστρία θα επιτρέψουν στους 16χρονους να ψηφίσουν, ενώ στην Ελλάδα θα μπορούν να ψηφίσουν και οι 17χρονοι - όλα αυτά καταδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη -πολιτική και κοινωνική- σημασία της σημερινής νεολαίας στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30" διαθέτει επίσης τεράστια οικονομική επιρροή. Οι 300 ιδρυτές και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα Forbes "Under 30 Europe 2024" έχουν σηκώσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων για εταιρείες που επανασχεδιάζουν τον "ταλαιπωρημένο" κλάδο των logistics, που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Για την κατάρτιση της 9ης ετήσιας λίστας του Forbes, οι συντάκτες και αναλυτές του περιοδικού εξέτασαν διεξοδικά χιλιάδες υποψηφιότητες και αξιοποίησαν πηγές του κλάδου και παλαιότερα μέλη της λίστας για συστάσεις. Οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν επίσης από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή (ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Denim Powerhouse, Diesel Renzo Rosso, η ηθοποιός Simona Tabasco και ο χρυσός ολυμπιονίκης Mo Farah) βάσει κριτηρίων, όπως: χρηματοδότηση, εισόδημα κοινωνική επιρροή, εφευρετικότητα και προοπτικές. Όλοι οι υποψήφιοι ήταν 29 ετών ή νεότεροι στις 9 Απριλίου 2024. 

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία και ενθαρρυντικές τάσεις στη φετινή λίστα, ωστόσο, όπως και πέρυσι, το μερίδιο των κεφαλαίων που αντλούνται από γυναίκες στην Ευρώπη παραμένει χαμηλό. Πέρυσι, οι ιδρυτικές ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες συγκέντρωσαν μόλις το 3% των κεφαλαίων που επενδύθηκαν το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Atomico.

Η 29χρονη Fabiola Munguia από τη Γερμανία προσπαθεί να πάει κόντρα σε αυτή την τάση. Μετανάστρια στη Γερμανία από το Ελ Σαλβαδόρ, η Munguia συνίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2021 τη Secfix, μια start-up με έδρα το Βερολίνο που βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία περί κυβερνοασφάλειας. H Munguia έχει σηκώσει 4,2 εκατ. δολάρια από τον βραχίονα VC της Commerzbank και την Octopus Ventures, και στη λίστα συμπεριλαμβάνεται στον κλάδο της τεχνολογίας.  

Η 29χρονη Mara Schmiedt από την Πορτογαλία σήκωσε 18 εκατ. δολάρια για τη startup κρυπτονομισμάτων Alluvial, η οποία συνεργάζεται με πελάτες όπως η Coinbase και άλλες πλατφόρμες. Προκαλεί ανησυχία η ασταθής φύση του κόσμου των κρυπτονομισμάτων; Η Schmiedt δηλώνει πως έχει συνηθίσει αυτήν τη συνθήκη. "Νομίζω ότι μία από τις συνέπειες του να εργάζεσαι σε αυτόν τον χώρο είναι ότι γίνεσαι αρκετά ανθεκτικός και επίσης έλκεσαι από την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου που σου εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν υπάρχει γύρω "πολύς θόρυβος", εσύ πρέπει να μην παρεκκλίνεις από την αποστολή σου", λέει.

Άλλες γυναίκες ασχολούνται με πιο δημιουργικά εγχειρήματα, όπως η PinkPantheress, η οποία τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο Heaven Knows, μετά από μια sold-out περιοδεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τη συνεργασία με την Ice Spice, η οποία βρίσκεται επίσης στη λίστα Under 30. Η Madeline Argi, 23 ετών, star των βρετανικών social media, έχει 7,5 εκατ. followers και από τον περασμένο Οκτώβριο διευρύνει τη δημοφιλία της, μέσω του podcast "Pretty Lonesome", που ανεβαίνει στο The Unwell Network του Alex Cooper. Το Forbes εκτιμά ότι η Argy κέρδισε περίπου 1 εκατ. δολάρια πέρυσι, χάρη σε συμφωνίες με brandnames όπως η Google, το Spotify και η Coach.

Όσο κι αν τα social media βοήθησαν να εξαπλωθεί η φήμη της, η Argy λέει ότι προσπαθεί να μην το σκέφτεται υπερβολικά - είναι οι εμπειρίες της ζωής και οι αυθόρμητες σκέψεις που τελικά αποδίδουν καλύτερα στις πλατφόρμες της.

"Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία ήμουν τόσο αγχωμένη για να βγάλω περιεχόμενο που σταμάτησα να βγαίνω έξω και να ζω εμπειρίες", επισημαίνει η ίδια. "Οι ιδέες μού έρχονται όταν είμαι έτοιμη να τις δεχτώ".

Δείτε την πλήρη λίστα ΕΔΩ.

Η "τάξη του 2024" σε αριθμούς

Άνω του 1 δισ. δολαρίων αντλήθηκαν σε χρηματοδότηση φέτος, από 3 δισ. δολάρια το 2023.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 27 έτη. Το νεότερο μέλος της λίστας είναι η 14χρονη Alisha Weir.

Το 23% αυτοπροσδιορίζεται ως άτομα διαφορετικού χρώματος, ενώ περίπου το 12% αρνήθηκε να αυτοπροσδιοριστεί.

Το 37% των μελών είναι γυναίκες, το 62% άνδρες και 1% μη δυαδικού φύλου. Αυτό το ποσοστό γυναικών αυξήθηκε στη λίστα μας σε σύγκριση με το 2023, όπου το 33% των συμμετεχόντων στη λίστα ήταν γυναίκες.

Το 72% των συμμετεχόντων είναι ιδρυτές ή συνιδρυτές εταιρειών. Πολλοί από τους υπολοίπους είναι ηθοποιοί, μουσικοί ή αθλητές που "χτίζουν” τις δικές τους μάρκες.

Τους περισσότερους εκπροσώπους στη λίστα έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Δανία. Στην 6η θέση ισοβαθμούν Βέλγιο, Ιρλανδία και Ιταλία.

Οι διασημότητες που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα του Forbes έχουν περισσότερους από 262 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη της "τάξης” 2024 του Forbes "κάτω των 30” εργάζονται κατά μέσο όρο 62 ώρες την εβδομάδα.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Κάποιες διάσημες δυναστείες κατάφεραν να μπουν στη λίστα - άλλες, όπως οι Κένεντι και οι Γκέτι, δεν είναι αρκετά πλούσιες.

Οι πιο πολύτιμες αθλητικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς η Harris Blitzer Sports, που εκτινάχθηκε κατά 155%, αλλά δεν είναι το Νο1.

Νέα "βασίλισσα" για τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλητριες του 2023

Με τη Σερένα Γουίλιαμς να έχει αποσυρθεί και τη Ναόμι Οσάκα να έχει "οπισθοχωρήσει" η λίστα έχει νέο Νο 1: την 22χρονη Πολωνή σταρ του τένις Ίγκα Σβιόντεκ, με κέρδη 23,9 εκατ. δολάρια.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2023

Το top-10 της χρονιάς πρόσθεσε συνολικά 490 δισ. δολάρια στην περιουσία του.

Finance 2024: Η λίστα των "30 κάτω των 30" και ποιοι ξεχωρίζουν

Σε μια δύσκολη χρονιά για startups, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτοί οι επιχειρηματίες, traders και επενδυτές έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Forbes: Οι "σιδηρές κυρίες" του πλανήτη το 2023 - Στην κορυφή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η "έκπληξη" από την Τέιλορ Σουίφτ που σκαρφάλωσε στο top 10 και η "τιμητική" 100ή θέση στην... Μπάρμπι.