Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Του Hyunsoo Rim

Ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ενισχυμένοι από τα ιστορικά υψηλά των χρηματιστηρίων, ο αριθμός τους σκαρφάλωσε σε επίπεδα-ρεκόρ. Υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ και είναι πλουσιότεροι από ποτέ. Οι 2.781 άνθρωποι στη φετινή λίστα του Forbes αξίζουν συνολικά 14,2 τρισ. δολάρια και 2/3 αύξησαν την περιουσία τους τον τελευταίο χρόνο - ορισμένοι με ιλιγγιώδη ποσά.

Μόλις δέκα άνθρωποι κέρδισαν επιπλέον 507 δισ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι. Οκτώ από τους 10 είναι Αμερικανοί μεγιστάνες της τεχνολογίας, έξι από τους οποίους συνδέονται με τους "Magnificient-7": Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta, που οι μετοχές τους ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από τα μεγάλα κέρδη της αγοράς εν μέσω της φρενίτιδας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Κανείς στον πλανήτη δεν κέρδισε περισσότερα χρήματα από τον Mark Zuckerberg το τελευταίο 12μhno. Η καθαρή του περιουσία αυξήθηκε κατά 112,6 δισ. δολάρια, καθώς η αξία των μετοχών της Meta σχεδόν τριπλασιάστηκαν, μετά τις μαζικές απολύσεις και τα μεγάλα στοιχήματα στην τεχνητή νοημοσύνη και το Metaverse. Ο Zuckerberg, ο οποίος πλέον αξίζει περίπου 177 δισ. δολάρια -ατομικό ρεκόρ- είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σκαρφαλώνοντας κατά δώδεκα θέσεις από πέρυσι.

Και άλλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας επωφελήθηκαν από τις εξελιξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στην 20άδα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με την αξία του να ενισχύεται κατά 56 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2023. Μεγάλα κέρδη για τον Steve Ballmer, πρώην CEO της Microsoft, και τον Larry Ellison, συνιδρυτή, επικεφαλής τεχνολογίας και μεγαλύτερο μέτοχο του κολοσσού λογισμικών Oracle.

Δύο από τους δέκα μεγάλους κερδισμένους για το 2024 προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ. Ο Ινδονήσιος μεγιστάνας των πετροχημικών και ενέργειας Πρατζόγκο Πανγκέστου, με την αξία του στα 43,4 δισ. δολαρίων, είδε τον πλούτο του να εκτοξεύεται μετά την εισαγωγή μιας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χρηματιστήριο. Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani είναι πλέον πλουσιότερος κατά 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού πέρασε μια περιπετειώδη χρονιά λόγω κατηγοριών σε βάρος του για οικονομική απάτη και χειραγώγηση μετοχών. Ο Adani αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι ευνοϊκές για τον ίδιο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας τον βοήθησαν να ανακτήσει μέρος του πλούτου του.

Το top-10 

1. Mark Zuckerberg

Καθαρή αξία: 177 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 112,6 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Facebook 

Στα 39 του, ο ιδρυτής της Meta είναι πιο πλούσιος από ποτέ. Ο Zuckerberg απέλυσε σχεδόν το 1/4 των εργαζομένων, διατηρώντας μεγάλα στοιχήματα στην τεχνητή νοημοσύνη και στο Metaverse. Eίναι κατά περίπου 80 δισ. δολάρια πλουσιότερος από την προηγούμενη καλύτερη του επίδοση, 97 δισ. δολάρια, το 2021, και επέστρεψε στην πρώτη δεκάδα.

2. Jeff Bezos

Καθαρή αξία: 194 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 80 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Amazon 

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon είναι κατά 80 δισ. δολάρια πλουσιότερος φέτος. Η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου -που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% της περιουσίας του Bezos- σημείωσε ράλι 93% τον τελευταίο χρόνο, χάρη στις περικοπές 27.000 θέσεων εργασίας καθώς και στη σταθερή ανάπτυξη των τμημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου και cloud computing.

3. Jensen Huang

Καθαρή αξία: 77 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 55,9 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Ημιαγωγοί

Ο Huang ήταν συνιδρυτής της Nvidia ως σχεδιαστής τσιπ για βιντεοπαιχνίδια πριν από τρεις δεκαετίες. Σήμερα, η Nvidia κυριαρχεί στην αναπτυσσόμενη αγορά των ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης. Η αξία της μετοχής της υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, γεγονός που έφερε τον Huang για πρώτη φορά στην πρώτη 20άδα των πλουσιότερων του κόσμου.

4. Michael Dell

Καθαρή αξία: 91 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 40,9 δισ δολάρια | Πηγή πλούτου: Dell Technologies

Ο Michael Dell, ιδρυτής και CEO της Dell Technologies, πρόσθεσε περίπου 41 δισ. δολάρια στην περιουσία του, καθώς η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε με το θηριώδες 217%, χάρη στη ζήτηση για τους servers τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Πήρε επίσης ώθηση από την πώληση του τμήματος cloud computing της Dell, VMware, στην εταιρεία ημιαγωγών Broadcom έναντι 69 δισ. δολαρίων το περασμένο φθινόπωρο.

5. Steve Ballmer

Καθαρή αξία: 121 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 40,3 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Microsoft 

Αν και η αξία των Los Angeles Clippers -της πέμπτης πιο πολύτιμης ομάδας στο NBA- αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% στα 4,65 δισ. δολάρια πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της περιουσίας του Ballmer κατά 40 δισ. δολάρια προήλθε από τη συμμετοχή του στη Microsoft, όπου ήταν CEO από το 2000 έως το 2014. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 63% το τελευταίο 12μηνο, εν μέρει λόγω της επένδυσης 10 δισ. δολαρίων της Microsoft στην κατασκευάστρια του ChatGPT, OpenAI.

6. Prajogo Pangestu

Καθαρή αξία: 43,4 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 38,1 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Πετροχημικά, ενέργεια 

Η περιουσία του Ινδονήσιου δισεκατομμυριούχου εκτοξεύτηκε από τα 5,3 δισ. δολάρια πέρυσι στα 43,4 δισ. δολάρια φέτος, ανεβάζοντάς τον κατά περίπου 400 θέσεις στη λίστα, στο Νο 27 των πλουσιότερων στον κόσμο. Ο Pangestu εισήγαγε δύο εταιρείες στο χρηματιστήριο της Ινδονησίας: τον Μάρτιο, την εταιρεία εξόρυξης άνθρακα Petrindo Jaya Kreasi και τον Οκτώβριο την Barito Renewables Energy, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου παραγωγού γεωθερμικής ενέργειας της χώρας. Οι μετοχές των εταιρειών εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 15 και 5 φορές αντίστοιχα, από την τιμή των IPO τους. 

7. Gautam Adani

Καθαρή αξία: 84 δισ. | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 36,8 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Υποδομές, εμπορεύματα 

H αμερικανική Hindeburg Research κατηγόρησε τον Adani για χειραγώγηση μετοχών, γεγονός που "βύθισε" τις μετοχές δέκα εισηγμένων του Ινδού μεγιστάνα, ο οποίος στις αρχές του 2023 έχασε περίπου το 50% της αξίας του. Οι μετοχές ανέκαμψαν από τον Δεκέμβριο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας δικαίωσε τον Όμιλο του Adani και αποφάνθηκε οτι δεν χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την υπόθεση. Με την περιουσία του στα 84 δισ. δολάρια, ο Adani εξακολουθεί να υπολείπεται από το ατομικό ρεκόρ του των 90 δισ. δολαρίων το 2022.

8. Larry Page

Καθαρή αξία: 114 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 34,8 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Google 

Ο συνιδρυτής της Google και πρώην CEO της μητρικής της, Alphabet, παραμένει ο κορυφαίος μεμονωμένος μέτοχος του τεχνολογικού κολοσσού. Η μετοχή της Alphabet ενισχύθηκε κατά 50% τον τελευταίο χρόνο, παρά τα λάθη της εταιρείας με το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης Gemini. Το άλμα των μετοχών έφερε τον Page στη 10άδα.

9. Sergey Brin

Καθαρή αξία: 110 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 34 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Google

Ο συνιδρυτής της Google παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος του τεχνολογικού κολοσσού. Ενώ ο συνιδρυτής του, Larry Page, διατηρεί χαμηλό προφίλ, ο Brin βγήκε από τo καθεστώς ημι-συνταξιοδότησης για να κάνει αλλαγές στο chatbot Gemini και παρουσιάστηκε ως "βασικός συντελεστής"του μοντέλου όταν λανσαρίστηκε τον Δεκέμβριο.

10. Larry Ellison

Καθαρή αξία: 141 δισ. δολάρια | Κέρδη τον τελευταίο χρόνο: 34 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Oracle 

Ο συνιδρυτής της Oracle είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας λογισμικού, κατέχοντας σχεδόν το 42%. Η αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες cloud computing της Oracle βοήθησε στo ράλι της μετοχής κατά 34%, αυξάνοντας την περιουσία του Ellison κατά 34 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Κάποιες διάσημες δυναστείες κατάφεραν να μπουν στη λίστα - άλλες, όπως οι Κένεντι και οι Γκέτι, δεν είναι αρκετά πλούσιες.

Οι πιο πολύτιμες αθλητικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς η Harris Blitzer Sports, που εκτινάχθηκε κατά 155%, αλλά δεν είναι το Νο1.

Νέα "βασίλισσα" για τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλητριες του 2023

Με τη Σερένα Γουίλιαμς να έχει αποσυρθεί και τη Ναόμι Οσάκα να έχει "οπισθοχωρήσει" η λίστα έχει νέο Νο 1: την 22χρονη Πολωνή σταρ του τένις Ίγκα Σβιόντεκ, με κέρδη 23,9 εκατ. δολάρια.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2023

Το top-10 της χρονιάς πρόσθεσε συνολικά 490 δισ. δολάρια στην περιουσία του.

Finance 2024: Η λίστα των "30 κάτω των 30" και ποιοι ξεχωρίζουν

Σε μια δύσκολη χρονιά για startups, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτοί οι επιχειρηματίες, traders και επενδυτές έχουν τεράστιο αντίκτυπο.