Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

Του Jonathan Ponciano

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley προειδοποιεί ότι οι επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τους κύριους δείκτες της Wall σε χαμηλά δύο ετών, ακόμη και αν η οικονομία αποφύγει τελικά την ύφεση – υπάρχει όμως και η θετική πλευρά: ο αναλυτής βλέπει το τέλος της bear market να μην είναι μακριά τοποθετώντας το χρονικά ακόμη και εντός του τρέχοντος τριμήνου. 

"Δεν 'τσιμπάμε' από το πρόσφατο ράλι", ανέφερε σε σημείωμά του ο Michael Wilson της Morgan Stanley, καθώς τη Δευτέρα S&P 500 και Nasdaq βρίσκονταν στο +5% και +9% αντίστοιχα από την αρχή τους έτους, μετά την κατρακύλα 19% και 33%, κατ’ αντιστοιχία πάλι, το 2022.

Με τις καταναλωτικές δαπάνες να επιβραδύνονται και το υψηλό κόστος να "ψαλιδίζει" τα κέρδη, ο Wilson υποστηρίζει ότι έρχεται ύφεση κερδοφορίας και πως τα αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες θα φέρουν απογοήτευση στις τάξεις των επενδυτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley που κινούνται αρκετά χαμηλότερα από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών. 

Τις τελευταίες δύο φορές που η τράπεζα "έδωσε χρησμό" για επιδόσεις κατώτερες του μέσου όρου των προβλέψεων (στη φούσκα του dot-com και στη Μεγάλη Ύφεση), ο S&P 500 έπεσε κατά 34% και 49% αντίστοιχα, προειδοποίησε ο Wilson, σημειώνοντας ότι το φετινό ράλι είναι εύθραυστο, καθώς τα κέρδη οδηγούν "μετοχές χαμηλής ποιότητας, με έντονο σορτάρισμα": AMC και GameStop, για παράδειγμα, έχουν εκτιναχθεί κατά 45% και 23% αντίστοιχα.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και κατά 25%, σε χαμηλό διετίας στις 3.000 μονάδες, με τον Wilson να σημειώνει πως μόλις τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου αποκαλύψουν την προβληματικότητα των εταιρειών σε όλη της την έκταση, η bear market θα λάβει τέλος – είτε εντός του τρέχοντος τριμήνου είτε στις αρχές του δεύτερου.

Ο δυσοίωνος "χρησμός" της Morgan Stanley δεν είναι ο μόνος: την εκτίμηση ότι αυτό το χρηματιστηριακό ράλι είναι επίπλαστο τη συμμερίζονται και άλλοι. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτίμησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο S&P 500 θα διολισθήσει έως και 22% την άνοιξη, εάν η οικονομία μπει σε φάση ύφεσης, ενώ αν δεν έχουμε ύφεση "βλέπουν" μια περαιτέρω πτώση της τάξης του 10% για τους δείκτες, για να κλείσουν το έτος περίπου στα επίπεδα όπου κυμαίνονται σήμερα.

"Όταν το κόστος αυξάνεται περισσότερο από τις πωλήσεις, το περιθώριο κέρδους συρρικνώνεται. Αυτός είναι ο κανόνας σε οποιασδήποτε απροσδόκητη επιβράδυνση των εσόδων", σημειώνει ο Wilson, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις πέφτουν γρήγορα και απροσδόκητα, ενώ το κόστος παραμένει υψηλό. "Ήδη αυτό συμβαίνει σε πολλούς κλάδους, και μάλιστα χωρίς η οικονομία να έχει περιέλθει σε ύφεση".

Το χρηματιστήριο κατέρρευσε το 2022, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "φρέναραν" την οικονομία σε μια προσπάθεια των αξιωματούχων της Fed να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, και "σβήνοντας" τα υπερβολικά κέρδη μιας σειράς μετοχών που βρήκαν χώρο για ράλι εν μέσω πανδημίας χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να τονώσει την οικονομία. Εταιρείες-κολοσσοί έκοψαν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας το 2022, με τις απολύσεις να κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, αφού Alphabet και Amazon ανακοίνωσαν τα δικά τους μέτρα για την περικοπή δαπανών. Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου ξεκίνησε νωρίτερα αυτό τον μήνα με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να ανακοινώνουν μεικτά μεγέθη. Μεταξύ των βαρύτερα πληγέντων, ο τίτλος της Goldman Sachs έχασε άνω του 6% στον απόηχο της μεγαλύτερης μείωσης κερδών κατά την τελευταία 10ετία.

Το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται με τους κολοσσούς της τεχνολογίας: Tesla, Microsoft και IBM γνωστοποιούν τα οικονομικά τους μεγέθη αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη θα πάρουν τη σκυτάλη οι Apple, Amazon, Meta και Alphabet.

Περισσότερα από Forbes

Οι οικονομικές προκλήσεις για τον νέο Πάπα

Ο επόμενος Ποντίφικας δεν θα πρέπει να είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά να έχει και δεξιότητες...CEO.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες, επιφυλακτικοί οι επενδυτές.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική καταφύγια στην καταιγίδα των χρηματιστηρίων

Αναλυτής της Global Χ βλέπει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, τον DAX και πολωνικές εταιρείες.

Άμεσες πωλήσεις: Μια λύση για εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μικρομεσαίοι παραγωγοί της βιομηχανίας τροφίμων και "ανεξάρτητα" εστιατόρια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τους προμηθευτές.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.