Bitcoin, τρομοκρατία και μια "παρεξήγηση" $130 εκατ.

Bitcoin, τρομοκρατία και μια "παρεξήγηση" $130 εκατ.

Του Mickey Koss

Η γερουσιαστής Elizabets Warren ηγείται μιας προσπάθειας για την πάταξη εγκληματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με το Bitcoin και εν γένει τα κρυπτονομίσματα. Σε ανοιχτή επιστολή προς τους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, η Warren και άλλοι νομοθέτες υποστήριξαν ότι οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν 130 εκατομμύρια δολάρια σε crypto προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις πρόσφατες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η επιστολή επικαλείται ένα άρθρο της Wall Street Journal που κάνει λόγο για ένα ποσό ύψους 130 εκατ. δολαρίων. Ο Preston Pysh, αξιωματικός εν αποστρατεία και οπαδός του bitcoin δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία. Αν και η Χαμάς αντλεί κεφάλαια μέσω της αγοράς κρυπτονομισμάτων, τα στοιχεία της Chainalysis που επικαλείται στο άρθρο του ο Pysh διαπίστωσαν ότι μόλις 450.000 δολάρια από τα 300 εκατ. δολάρια του ετήσιου προϋπολογισμού της Χαμάς αντλήθηκαν μέσω crypto.

Μάλιστα, η Χαμάς ανακοίνωσε την περασμένη άνοιξη ότι σταμάτησε τo εγχείρημα της να αντλεί κεφάλαια μέσω bitcoin αφού ο εντοπισμός των ιχνών και οι κανόνες διαφάνειας δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας για τους "δωρητές" της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με άρθρο του Forbes που δημοσιεύθηκε πέρυσι, οι παράνομες συναλλαγές εξακολουθούν να είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, αφού στον χώρο των κρυπτονομισμάτων αποτελούν μόλις το 1,1% των συναλλαγών.

Η επιστολή του Κογκρέσο πιέζει για αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο στον κλάδο του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών (FinCEN). Σε απάντηση, το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια πρόταση, η οποία ουσιαστικά ποινικοποιεί το οικονομικό απόρρητο βάσει των εξουσιών συλλογής δεδομένων που παρέχει ο αντιτρομοκρατικός νόμος Patriot Act.

Στο παρελθόν, το FinCEN έχει βάλει στο στόχαστρό του μεμονωμένες οντότητες, όπως τράπεζες, που διευκολύνουν το ξέπλυμα χρήματος. "Το να χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη κατηγορία συναλλαγών ως μέσο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι πρωτοφανές από νομικής άποψης", σχολίασε ο Jonathan Bobb, ειδικός σε θέματα ρυθμιστικής συμμόρφωσης στον κλάδο του Βitcoin.

Ο νομικός χώρος ανησυχεί ότι η σπασμωδική αντίδραση των Αμερικανών νομοθέτων και των ρυθμιστικών αρχών θα μπορούσε άθελά της να συντρίψει την αγορά των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, χωρίς στην πραγματικότητα να επιλύσει κάποιο πρόβλημα.

"Κάτι τέτοιο θα προεξοφλούσε ότι μικρές εταιρείες που καινοτομούν στον κλάδο κάνουν τέτοιες δουλειές", επισήμανε η Michelle Weekly της Byte Federal. Αυτό θα σήμαινε αναπόφευκτα τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων ή τη μεταφορά της βάσης τους σε κρατικές οντότητές με ευνοϊκό -ή καθόλου- ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο Brady Swenson, συνιδρυτής και επικεφαλής μάρκετινγκ της Swan, χαρακτήρισε τα μέτρα του FinCEN ως επικίνδυνα υπερβολικά. "Θα παραβιάσουν ατομικά δικαιώματα και θα πλήξουν την ικανότητα των ΗΠΑ να είναι ανταγωνιστικές στη ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια νομισματική σκηνή", πρόσθεσε.

Ο Swenson υπογράμμισε οι προτεινόμενοι κανόνες του FinCEN θα υποβάθμιζαν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Πιστεύει ότι οι κανόνες θα περιόριζαν χωρίς νόημα την ιδιωτικότητα και την ατομική ελευθερία, αφού θα επιχειρούσαν μάταια να βάλουν τέλος σε ένα πολύ μικρό μέρος των συναλλαγών. 

Οι πολιτικοί ανησυχούν

Η γερουσιαστής Cynthia Lummis από το Wyoming έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή την εβδομάδα, πιέζοντας το να ολοκληρώσει την έρευνά του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες κατά της Binance και της Tether. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Lummis ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, αλλά διευκρινίζει ότι εχθρός είναι "η κακή χρήση" και όχι η τεχνολογία. Η Lummis δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό, αλλά η ανάρτησή της δείχνει ότι μάλλον διαφωνεί με την πρόταση του FinCEN.

Το γραφείο του γερουσιαστή Ted Cruz δεν έχει απαντήσει ακόμα στα αιτήματα για σχολιασμό. Ωστόσο, σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Cruz επισήμανε ότι η άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύει τη δυνατότητα της Χαμάς να χρηματοδοτεί -και εκτελεί- τις επιθέσεις της. Με ετήσιο προϋπολογισμό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, λίγες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτονομισμάτων δεν θα ήταν κάποια φοβερή ενίσχυση για την υλοποίηση των σχεδιασμών της Χαμάς. 

Οι εμπειρογνώμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες του FinCEN εντέλει ίσως τιμωρήσουν τον κλάδο μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Οι συναλλαγές σε Bitcoin είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν. Οι κανόνες του FinCEN ίσως αποδειχθούν ανεφάρμοστοι σε ατομικό επίπεδο.

Εάν οι εταιρείες πρέπει να κλείσουν ακολουθώντας αυτούς τους νέους κανόνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά αποσύρονται από την αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί υπερσυγκέντρωση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η συγκέντρωση και η αδιαφάνεια είναι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη θεαματική αποτυχία της FTX. Μόνο λόγω της διαφάνειας του Bitcoin εντοπίζονταν οι συναλλαγές της Χάμας.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης του FinCEN έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού μητρώου και θα είναι σε δημόσια διαβούλευση τους επόμενους τρεις μήνες. 

Περισσότερα από Forbes

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Γιατί ο Νότος επαναπατρίζει τον χρυσό του από τις ΗΠΑ

Δυσπιστούν τα κράτη της Αφρικής και Μ. Ανατολής προς το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Το προηγούμενο υψηλό του Ethereum επιτεύχθηκε με ένα +66%, ενώ του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%.

Bitcoin: Και μετά τα $50.000; Τι βλέπουν τρεις αναλυτές

Με το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο να σπάει το όριο των 50.000 δολαρίων ξανά (η τελευταία φορά ήταν το 2021), οι αναλυτές σταθμίζουν ποιες βασικές μεταβλητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι traders εφεξής. Οι αντιστάσεις, τα επίπεδα στήριξης και το επικείμενο halving.

13 λόγοι που διατηρούν την ύφεση προ των πυλών

"Τίποτα από όσα σας είπαν οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι δεν είναι τρελό. Μπορεί να συμβεί".

Οι bullish "χρησμοί" για το Bitcoin το 2024

Μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τα crypto δείχνουν ότι μάλλον είναι σε εξέλιξη ένας υπερκύκλος.

$84 τρισ. "κληρονομιά", ETF και halving θα ορίσουν την τύχη του Bitcoin το 2024

Πέντε προβλέψεις για το δημοφιλέστερο crypto και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τη νέα χρονιά.

Καταπολεμώντας το δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς με κρυπτονομίσματα

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε νέες προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να εξαλείψουν τα οικονομικά δίκτυα των τρομοκρατικών ομάδων.