Πώς ένα ηφαίστειο έβαλε "φρένο" στην κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας

Πώς ένα ηφαίστειο έβαλε "φρένο" στην κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, μολονότι είχε προχωρήσει νωρίτερα σε απανωτές αυξήσεις, με τους αξιωματούχους να επικαλούνται "αβεβαιότητα" εν μέσω αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας και απειλών για "επικείμενη" ηφαιστειακή έκρηξη.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας ανακοίνωσε έτσι διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 9,25%, σημειώνοντας "την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στη χερσόνησο του Ρέικιανες".

Η εμπιστοσύνη της τράπεζας στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό έχει "επιδεινωθεί", σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει "σημαντική αβεβαιότητα" σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που θα προκληθούν από πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότηταμ ενώ η ισλανδική κυβέρνηση πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, "η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποδόσεις των ομολόγων του ισλανδικού δημοσίου".

Ο Asgeir Jonsson, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της νησιωτικής χώρας του βόρειου Ατλαντικού, τόνισε στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι υπό κανονικές συνθήκες υπήρχαν "πολύ καλά επιχειρήματα" για αύξηση των επιτοκίων - υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της Ισλανδίας "αναπτύσσεται πολύ γρήγορα" - εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης.

Ο Jonsson σημείωσε ότι μια πιθανή έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανες -που βρίσκεται περίπου 74 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ- θα επηρέαζε επίσης τον τουρισμό στη χώρα, ένα γεγονός που η Επιτροπή είπε ότι "θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό".

Ο Jon Baglundsson, εκπρόσωπος ισλανδικής οργάνωσης έρευνας και διάσωσης, δήλωσε στον Independent την Τρίτη ότι μια έκρηξη είναι "ακόμη αναμενόμενη και επικείμενη".

Μια έκρηξη μπορεί να μη λάβει χώρα για "ημέρες ή εβδομάδες", δήλωσε τη Δευτέρα στο Fox News ο Vídir Reynisson, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να λάβουν ειδοποίηση μόλις 30 λεπτά πριν από την έκρηξη.

Η οικονομία της Ισλανδίας επηρεάστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull το 2010, αν και αυτή η έκρηξη -η οποία επηρέασε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη για εβδομάδες- έδωσε αργότερα ώθηση στον τουρισμό για τη χώρα, είπε ο Jonsson.

Μεταξύ 1.500 και 1.800 σεισμοί καταγράφονταν κάθε μέρα στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια μιας επταήμερης περιόδου που έληξε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο. Η Ισλανδία κατέγραψε "σημαντικά χαμηλότερο" σύνολο σεισμικών δονήσεων την Τρίτη, με μόλις 165 σεισμούς.

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας έχει αυξήσει τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ενώ η ισλανδική κορώνα έχει χάσει το 4,2% της αξίας της έναντι του ευρώ από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας τον περασμένο μήνα.

Η Ισλανδία αντιμετωπίζει αυξημένο αριθμό σεισμών κάθε χρόνο λόγω της θέσης της στα όρια μιας τεκτονικής πλάκας, αν και οι περισσότεροι σεισμοί είναι μικρότερου μεγέθους, που κυμαίνονται από κάτω από 1 Ρίχτερ έως το υψηλό των 5 Ρίχτερ. Η χώρα βιώνει περίπου 26.000 σεισμούς κάθε χρόνο κατά μέσο όρο. Υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έκρηξης στις 10 Ιουλίου. Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή με "ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα μάγματος", έχει περίπου 130 ηφαίστεια και πληθυσμό λιγότερο από 400.000 ανθρώπους.

Η Blue Lagoon, μια παγκοσμίου φήμης γεωθερμική πισίνα κοντά στη μικρή πόλη Γκρίνταβικ, στην οποία κυριαρχεί οικονομικά η αλιευτική δραστηριότητα, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με αιτιολογία τις "σημαντικά αυξημένες" πιθανότητες ηφαιστειακής έκρηξης στην περιοχή.

Η διοίκηση του σπα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μετά από "πολλές ημέρες σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή". Οι περίπου 3.400 κάτοικοι του Γκρίνταβικ έχουν εκκενωθεί και οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Περισσότερα από Forbes

Οι οικονομικές προκλήσεις για τον νέο Πάπα

Ο επόμενος Ποντίφικας δεν θα πρέπει να είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά να έχει και δεξιότητες...CEO.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν είναι τυχαία – και θα έχει συνέπειες

Σε δύσκολη θέση οι κεντρικές τράπεζες, επιφυλακτικοί οι επενδυτές.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική καταφύγια στην καταιγίδα των χρηματιστηρίων

Αναλυτής της Global Χ βλέπει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, τον DAX και πολωνικές εταιρείες.

Άμεσες πωλήσεις: Μια λύση για εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μικρομεσαίοι παραγωγοί της βιομηχανίας τροφίμων και "ανεξάρτητα" εστιατόρια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τους προμηθευτές.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η "χρυσή" διετία της Golden Visa - Οι αριθμοί

Σχεδόν 20.000 (19.962) αιτήσεις για χορήγησης άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2023 και μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Χρυσός ή Bitcoin: Τι να επιλέξεις στον στασιμοπληθωρισμό

Το θέμα συζητείται όλο και περισσότερο, καθώς η τιμή του Bitcoin παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη πτώση της και ο χρυσός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποδώσει καλύτερα σε μια εποχή πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας; Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα τα πάει καλά σε περίπτωση ύφεσης; Θα επισκιάσει ο χρυσός το Bitcoin - ή το αντίθετο; Και τα δύο τα πηγαίνουν καλά σε εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ηγείται της ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών κατοικιών η Κρήτη

Μεγάλη είναι η αύξηση της κατασκευής νέων κατοικιών.