H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Του Elias Ferrer

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της BP για το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Sir David Campbell, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Stuart Young, και τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Tellechea.

Ο βρετανικός κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διερευνά ευκαιρίες στην περιοχή, καθώς επιχειρεί να ακολουθήσει τα βήματα της Shell για την εξόρυξη φυσικού αερίου κυρίως από τα ύδατα της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές εξαγωγής LNG του Τρινιντάντ.

Τον Δεκέμβριο, η Shell ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε εξαγωγή φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα Dragon των Βενεζουέλας-Τρινιντάντ, με τη μεγαλύτερη ποσότητα των αποθεμάτων να ανήκει στη χώρας των Άνδεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αξιολογηθεί η χορήγηση άδειας έρευνας, εκμετάλλευσης και εξαγωγής αερίου από το κοίτασμα Cocuina στα ύδατα της Βενεζουέλας, το οποίο συνορεύει με το Manakin στη θαλάσσια περιοχή του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η BP δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Βενεζουέλα προσπαθούσε να αναζωογονήσει το υπεράκτιο έργο Plataforma Deltana που έχουν αναλάβει οι Chevron, BP και Shell.

Ο Antero Alvarado, διευθυντής της Gas Energy Latin America, επισημαίνει ότι σε αυτόν τον κλάδο υπάρχει μια ευνοϊκή πολιτική και ένας "διαχωρισμός" μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων. "Το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, η οποία εξετάζει την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα, αλλά οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη κλείσει".

Η Βενεζουέλα αντιπροσωπεύει το 80% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Λατινικής Αμερικής. Τα αποθέματα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο μειώνονται, ωστόσο η χώρα βασίζεται στις βιομηχανικές δραστηριότητες από τους τερματικούς σταθμούς LNG μέχρι την παραγωγή χάλυβα. 

Το δίλημμα της αναγνώρισης

Οι εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπες με το δίλημμα της "αναγνώρισης". Από το 2019, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν αναγνωρίζει τη διοίκηση στο Παλάτι Μιραφλόρες, καθώς αναγνώρισε ως νόμιμη εξουσία στη Βενεζουέλα την προσωρινή κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η προσωρινή κυβέρνηση διαλύθηκε. Έκτοτε το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει επίσημα καμία διοίκηση στη Βενεζουέλας. Αυτή η στάση θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις βρετανικές επιχειρήσεις που αναζητούν ευκαιρίες στη Βενεζουέλα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέχει 31 τόνους χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Τα αποθέματα είναι "μπλεγμένα" σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ του Καράκας και της πρώην προσωρινής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε αρχικά τη νομική υπόθεση του Γκουαϊδό επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση ήταν "σαφής και όχι διφορούμενη". Μετά τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τα αποθέματα χρυσού παραμένουν απρόσιτα για τη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, η αναγνώριση ήταν διφορούμενη εξαρχής. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απέλασε ποτέ την πρέσβειρα που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Μαδούρο, τη Ρόσιο Μανέιρο. Παρέμεινε επικεφαλής της πρεσβείας και του προξενείου στο Λονδίνο, καθώς εξακολουθούσε να αναγνωρίζεται από τον αρχηγό του κράτους - τον μονάρχη. Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε επίσης την πρεσβεία του στο Καράκας, σε αντίθεση και πάλι με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό από τον Φεβρουάριο του 2019, του οποίου η αυτοδιορισθείσα πρέσβειρα ήταν η Βανέσα Νόιμαν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή δεν δέχθηκε ποτέ διαπιστευτήρια από διπλωμάτες της προσωρινής κυβέρνησης. Η Neumann παραιτήθηκε στα τέλη του 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Times ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε κρυφά τον πρόεδρο Μαδούρο τον Φεβρουάριο. Μίλησε επίσης με τον Βρετανό επιτετραμμένο, Κόλιν Ντικ. Ο Τζόνσον και ο Μαδούρο μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εδαφική διαμάχη για το Εσεκίμπο και τις εκλογές φέτος.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το 2024

Οι "ταύροι" βλέπουν το άνω όριο για το Brent στα 90 δολάρια. Πόσο πιθανό όμως είναι αυτό το σενάριο;

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.