Ebury: Η επίθεση Τραμπ στη Fed τροφοδοτεί την τάση "Πουλήστε Αμερική"

Ebury: Η επίθεση Τραμπ στη Fed τροφοδοτεί την τάση "Πουλήστε Αμερική"

Του Enrique Diaz-Alvarez*

Μια εβδομάδα σχετικής ηρεμίας στις αγορές συναλλάγματος διαταράχθηκε αργά τη Μεγάλη Παρασκευή από έναν νέο γύρο χάους που προήλθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ εξαπέλυσε μια σειρά προσωπικών επιθέσεων στον πρόεδρο της Fed, Πάουελ, και ένας βασικός του σύμβουλος επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του, αν και το κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο παραμένει ασαφές. Ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως ο Τραμπ έχει τέτοιο δικαίωμα. Ωστόσο, αυτή η νέα επίθεση στους θεσμούς των ΗΠΑ αναστάτωσε περαιτέρω τους επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν πάλι να πουλούν ταυτόχρονα αμερικανικές μετοχές, ομόλογα και δολάριο από το βράδυ της Κυριακής, μια εξαιρετικά ασυνήθιστη και ανησυχητική κίνηση της αγοράς.

Ο βαθμός στον οποίο οι αγορές μπορούν να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις απρόβλεπτες εκρήξεις της κυβέρνησης Τραμπ αυτή την εβδομάδα είναι ασαφής. Ωστόσο, εκτός από τα ξαφνικά μηνύματα για τους δασμούς, τη νομισματική πολιτική και άλλα, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την πρώτη αποτίμηση της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη οι ασταθείς πολιτικές Τραμπ. Σήμερα Τρίτη, δημοσιεύονται οι εκθέσεις PMI Απριλίου από όλους τους κύριους οικονομικούς τομείς του κόσμου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο, τόσο σε απόλυτα όσο και σε συγκριτικά μεγέθη. Όσον αφορά τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, αυτά θα καθυστερήσουν λίγο ακόμη, εκτός από τα εβδομαδιαία στοιχεία αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία αποκτούν πλέον μεγαλύτερη σημασία.

Στερλίνα 

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος με το ευρώ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές δυσκολεύονταν να κάνουν διακρίσεις εν μέσω χάους στις ΗΠΑ. Τα σημαντικά αλλά καθυστερημένα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας περιλάμβαναν εκθέσεις για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό Μαρτίου. Η πρώτη συνεχίζει να παραμένει σταθερή, με συνεχή δημιουργία θέσεων εργασίας και ικανοποιητικές, αλλά συγκρατημένες αυξήσεις μισθών. Για τον πληθωρισμό, τα νέα ήταν θετικά για την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) Μαρτίου ήταν χαμηλότερος των προβλέψεων, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση επιτοκίων τον Μάιο. Θεωρούμε ότι η στερλίνα είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την μεταβλητότητα των αγορών, δεδομένης της σχετικά χαμηλής έκθεσης της στους δασμούς των ΗΠΑ, της ανθεκτικής ζήτησης και της προοπτικής στενής σχέσης με την ΕΕ.

Ευρώ  

Το ευρώ ενισχύθηκε μαζί με όλα τα κύρια νομίσματα (G10), υποδηλώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα η κίνηση ήταν περισσότερο "πώληση του δολαρίου" παρά "αγορά του ευρώ". Ωστόσο, μετά την "ημέρα απελευθέρωσης", το ευρώ είναι το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των κύριων νομισμάτων, εκτός από το ελβετικό φράγκο, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές της Ευρωζώνης απορροφούν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που φεύγουν από τις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι το κοινό νόμισμα συνεχίζει να ενισχύεται, παρά τη σχετικά ήπια συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Οι αγορές τιμολογούν τώρα μειώσεις με τελικό επιτόκιο στο 1,5% ή χαμηλότερα, αλλά οι αγορές συναλλάγματος δεν φαίνεται να ανησυχούν για το χαμηλό επιτόκιο, σε αντάλλαγμα για τη σχετική θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δολάριο  

Οι μόνες μακροοικονομικές πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, και οι οποίες αντικατοπτρίζουν το χάος και την αναταραχή που ακολούθησαν την "ημέρα της απελευθέρωσης" είναι από έρευνες. Όλες σκιαγραφούν μια ομοιόμορφα δυσοίωνη εικόνα. Καταναλωτές και παραγωγοί ανησυχούν για υψηλότερες τιμές λόγω των δασμών, με τους τελευταίους να αναστέλλουν απότομα τα επενδυτικά τους σχέδια εν μέσω της αβεβαιότητας. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς οι παραγωγοί με έδρα τις ΗΠΑ είναι οι επιδιωκόμενοι ωφελούμενοι των δασμολογικών πολιτικών. Ωστόσο, το μοναδικό αξιόπιστο πραγματικό οικονομικό στοιχείο είναι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν αυξηθεί ακόμα, υποδηλώνοντας ότι αυτή η αβεβαιότητα δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε πρόσθετα στοιχεία Απριλίου: τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και περαιτέρω περιφερειακές έρευνες της Fed. Στον βαθμό που οι αγορές μπορέσουν να στρέψουν την προσοχή τους σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις εκρήξεις του Τραμπ, αυτά τα στοιχεία θα αποτελέσουν το επίκεντρο της εβδομάδας.

Περισσότερα από Forbes

Εν μέσω "τυφώνα" Τραμπ, οι Αμερικανοί επιστήμονες αρχίζουν να ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μαζικές περικοπές στους επιστημονικούς οργανισμούς.

Ειδικοί για τη Ρωσία εξηγούν γιατί ο Τραμπ έχει καταλάβει λάθος τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ δεν έχει κατανοήσει επαρκώς την ιστορία, αλλά και τα αίτια εισβολής της Ρωσίας.

Δασμοί: Ποια κράτη θέλουν διαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Θα διαπραγματευτεί ο Τραμπ τους δασμούς; Οι χώρες λένε ότι θέλουν δίκαιες συμφωνίες.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο Τραμπ σπέρνει χάος και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις από τις περικοπές ομοσπονδιακών υπαλλήλων και χρηματοδοτήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας.

Τα τρία κοινά χαρακτηριστικά του Πούτιν με τον Τραμπ

Θα καταλάβουμε περισσότερα απαντώντας στο τι κοινό έχουν μεταξύ τους.

Ο Μασκ είναι "ο άσος στο μανίκι" του Τραμπ για την Ουκρανία

Αν δεν μπορεί να ανοικοδομήσει την Ουκρανία, τότε δεν μπορεί να αποικήσει τον Άρη.

Ποια ορυκτά θέλει ο Τραμπ από την Ουκρανία και γιατί τα θέλει τώρα

Ο Τραμπ άλλαξε τους κανόνες "εμπλοκής" των ΗΠΑ με την Ουκρανία - όπως υποσχέθηκε προεκλογικά.

Πώς μπορεί να δουλέψει η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά

Οι υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα, που ανεβάζουν την αξία τους στα $26 τρισ., είναι αβάσιμες.

Αυτός είναι ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας που θέλει ο Τραμπ

Το Κίεβο υποστηρίζει πως διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα γραφίτη, λιθίου, τιτανίου και ουρανίου στην Ευρώπη.