Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή την επιβολή κυμαινόμενου πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, στο 15% κάτω από τη μέση τιμή αγοράς του αργού πετρελαίου κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζουν εδώ και δύο μήνες τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) να μειώσουν το υφιστάμενο πλαφόν, καθώς η πτώση στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κατέστησε ουσιαστικά ανενεργό το ισχύον όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Από τότε, η τιμή του Brent ανέκαμψε εν μέρει και διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 70,36 δολάρια ανά βαρέλι.
Το πλαφόν τιμής που έχει ορίσει η G7, με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2022.
Η νέα πρόταση προβλέπει την αναθεώρηση του κυμαινόμενου πλαφόν κάθε τρεις μήνες, βάσει του μέσου όρου της τιμής του πετρελαίου κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες.
Οι ίδιοι διπλωμάτες της ΕΕ, οι οποίοι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια, σημείωσαν ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης παραμένουν προς συζήτηση. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή φαίνεται να ικανοποιεί τις ανησυχίες της Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από Ευρωπαίους ηγέτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει συμφωνήσει στη μείωση του πλαφόν, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να προχωρήσει αυτόνομα.
Την Παρασκευή, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals παρέμεινε 2 δολάρια κάτω από το υφιστάμενο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Το πλαφόν απαγορεύει το εμπόριο ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, εάν η τιμή του υπερβαίνει τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ απαγορεύει επίσης σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες σε φορτία ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από το καθορισμένο όριο.
Η Κομισιόν είχε προτείνει αρχικά τον Ιούνιο τη μείωση του πλαφόν από τα 60 δολάρια στα 45 δολάρια ανά βαρέλι, ως μέρος του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι διαθέτει "καλή εμπειρία" στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως ένα κυμαινόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο ενδέχεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι για την έγκριση νέων κυρώσεων από την ΕΕ απαιτείται ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών.