Όταν το ισραηλινό πεζικό εισέλθει στη Γάζα, θα είναι εξοπλισμένο με τα τυφέκια εφόδου Tavor

Όταν το ισραηλινό πεζικό εισέλθει στη Γάζα, θα είναι εξοπλισμένο με τα τυφέκια εφόδου Tavor

Του Eric Tegler

Η θανάσιμη επιχείρηση στην οποία θα εμπλακούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες πεζικού όταν εισβάλουν στη Γάζα θα διεξαχθεί με το τυφέκιο εφόδου του ίδιου του Ισραήλ, το Tavor.

Ενώ οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες εκτελώντας αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα με σκοπό να πλήξουν στόχους που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για τα στρατεύματα στο επόμενο στάδιο του πολέμου, θα πρέπει αργά ή γρήγορα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς.

Όταν το κάνουν, θα εισβάλλουν στη Γάζα με τα άρματα μάχης Merkava, τις τεθωρακισμένες μπουλντόζες D9R και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Eitan. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα αντιμετωπίσουν σχεδόν σίγουρα παγίδες και ενέδρες της Χαμάς στο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον. Οι στρατιώτες των IDF θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες απειλές. Αλλά θα κληθούν να πάνε εκεί που δεν μπορούν τα οχήματα, να εισέλθουν στο μεγάλο δίκτυο σηράγγων που έχει φτιάξει η Χαμάς κάτω από τους δρόμους της πόλης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα είναι οπλισμένες με το ισραηλινό TAR-21 "Tavor", ένα εγχώριο τυφέκιο δεύτερης γενιάς που αντικατέστησε τα αμερικανικής κατασκευής τυφέκια M16 και M4 και τα τυφέκια Galil της χώρας στις IDF. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Israel Weapon Industries, το Tavor είναι ένα τυφέκιο τύπου bullpup. Ο γεμιστήρας του εισάγεται στο κοντάκιο πίσω από ττη σκανδάλη και όχι μπροστά από αυτό, όπως στα πιο συμβατικά όπλα όπως το M16 ή το M4.

Ο σχεδιασμός μειώνει το συνολικό μήκος του τυφεκίου, καθιστώντας το πιο συμπαγές και πιο εύκολο στον χειρισμό. Μειώνει επίσης την οπτική του όπλου έναντι ενός στρατιώτη. Παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερο, τα σχέδια bullpup επιτρέπουν τη διατήρηση του μήκους της κάννης, διατηρώντας έτσι την ταχύτητα της κάννης, το βεληνεκές και τη βαλλιστική αποτελεσματικότητα.

Στους δρόμους, τις κατεστραμμένες υποδομές και τις σήραγγες της Γάζας, η συμπαγής κατασκευή και το σχετικά μικρό βάρος του TAR-21 (λίγο πάνω από επτά κιλά) θα είναι πολύτιμα. Ευκολότερος χειρισμός σε ένα εύρος κινήσεων σε σχέση με το μακρύ AK-47 Kalashnikov των 35 ιντσών που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους μαχητές της Χαμάς, το Tavor ρίχνει σφαίρες των 5,56 χιλιοστών (με ταχύτητα έως και περίπου 950 σφαίρες ανά λεπτό) από γεμιστήρα 30 σφαιρών.

Το Tavor είναι πιο αξιόπιστο και ευκολότερο στη συντήρηση από το Kalashnikov, αν και οι σφαίρες των 7,62 χιλιοστών του AK-47 είναι βαρύτερες. Το Tavor είναι πλήρως αμφιδέξιο, με τα "κουμπιά" επιλογής πυρός (πλήρες ή ημιαυτόματο) και ασφάλειας στην αριστερή και δεξιά πλευρά του τυφεκίου. Στα στενά, σκοτεινά στενά μιας σήραγγας, αυτή η δυνατότητα είναι σημαντική.

Η στόχευση σε κοντινά σημεία, ιδιαίτερα μέσα σε σκοτεινά κτίρια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σε τέτοια σενάρια το MARS (Multi-purpose Aiming Reflex Sight) ITL του TAR-21 θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Κατασκευασμένο από την εταιρεία ITL Optronics με έδρα το Ισραήλ, το MARS συνδυάζει οπτικά σκοπευτικά και σκοπευτικά λέιζερ. Το λέιζερ μπορεί να είναι είτε ορατό είτε υπέρυθρο και ενεργοποιείται μέσω ενός διακόπτη.

Ένα μέρος του πεζικού που θα εισέλθει στη Γάζα (ή των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη εκεί) θα είναι εξοπλισμένο με μια ακόμη πιο συμπαγή έκδοση του όπλου, το CTAR-21, το οποίο ενσωματώνει μια κοντύτερη κάννη 15 ιντσών. Το Tavor μπορεί να φιλοξενήσει έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων και έναν σιγαστήρα, εξαρτήματα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν στη Γάζα.

Οι IDF άρχισαν να χρησιμοποιούν το Tavor το 2004 και το 2009 έγινε το τυπικό τυφέκιο εφόδου. Στη συνέχεια εξήχθη σε περισσότερες από 30 χώρες. Δυστυχώς, η τρέχουσα σύγκρουση δεν είναι η πρώτη στην οποία το TAR-21  χρησιμοποιείται στη Γάζα.

Σε μια μάχη που διήρκησε τρεις εβδομάδες μεταξύ της Χαμάς και των IDF από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2009, τα Tavors έλαβαν μέρος στη δράση, με εντυπωσιακές επιδόσεις, σύμφωνα με τις ισραηλινές αναφορές μετά τη σύγκρουση.

Οι IDF έχουν αξιολογήσει το νέο τυφέκιο εφόδου XM7 του αμερικανικού στρατού και το βρήκαν ενδιαφέρον, αλλά προς το παρόν θα χρησιμοποιήσουν στη μάχη τα Tavors τους.

Περισσότερα από Forbes

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Καταπολεμώντας το δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς με κρυπτονομίσματα

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε νέες προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να εξαλείψουν τα οικονομικά δίκτυα των τρομοκρατικών ομάδων.

Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν έρχονται ακόμη πιο κοντά... βορείως του κοιτάσματος Λεβιάθαν

Ο πόλεμος με τη Χαμάς, αντί να υπονομεύσει τον ενεργειακό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, το κινητοποιεί δραστικά.

Πώς θα δράσουν τα ισραηλινά drones μέσα στα τούνελ της Χαμάς

Ακόμη και αν κατεβεί στο υπέδαφος της Γάζας η επίλεκτη μονάδα Samur, τα drones θα δράσουν ως προκάλυψη.

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι διεθνείς συγκρούσεις εμποδίζουν τη δράση για το κλίμα

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

"Αν το Ιράν έχει S-300, τότε και η Χεζμπολάχ θα έχει S-300" - Τι συμβαίνει με το οπλοστάσιο του παραστρατιωτικού "Άξονα της Αντίστασης"

Χεζμπολάχ και PMF υπερβάλλουν, "θολώνουν" την εικόνα ή προειδοποιούν το Ισραήλ να μην τις υποτιμά;

Το παλαιστινιακό startup οικοσύστημα αντιπροσώπευε την οικονομική ελπίδα - Ο πόλεμος όμως το αποδεκατίζει

Αυτό που κάποτε αποτελούσε μια μικρή εύθραυστη πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη σε ένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, κινδυνεύει τώρα να εξαφανιστεί εντελώς.

Sherman (βουλευτής Δημοκρατικών): "Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό"

"Ιστορικά, είναι η πρώτη φορά που "μία από τις εμπόλεμες πλευρές" έχει προειδοποιήσει για τις ενέργειές της".

Το "εγχειρίδιο" της Χαμάς για επιθέσεις στα ισραηλινά άρματα Merkava

Φυλλάδιο με οδηγίες της Χαμάς στους μαχητές της για να εξουδετερώσουν τα αντίπαλα άρματα κατά την εισβολή τους στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εκτοξεύσει τις τιμές πετρελαίου εάν το θέλει το Ιράν

Οι τιμές θα ξεφύγουν πάνω από τα 90 δολ. μόνο αν το Ιράν διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή.