Το Ισραήλ χρησιμοποιεί χάκερς και λογισμικά όπως το Pegasus για να παραβιάσει τα τηλέφωνα ομήρων και νεκρών

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί χάκερς και λογισμικά όπως το Pegasus για να παραβιάσει τα τηλέφωνα ομήρων και νεκρών

Του Thomas Brewster

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επιστρατεύσει τις πολυδιαφημισμένες βιομηχανίες του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Εκτός από το να απευθυνθούν σε χάκερς, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των αμφιλεγόμενων εταιρειών κατασκοπευτικού λογισμικού για τη συλλογή πληροφοριών. Σε αυτές περιλαμβάνεται η NSO Group, της οποίας το λογισμικό hacking των iPhone, το Pegasus φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις για τη στόχευση ακτιβιστών και δημοσιογράφων - ισχυρισμός που η εταιρεία έχει συχνά αρνηθεί από τη μεριά της.

Μία από τις προτεραιότητες των ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ήταν να βοηθήσουν στην παραβίαση των τηλεφώνων και των υπολογιστών των αγνοουμένων και των νεκρών, δήλωσαν στο Forbes τέσσερα άτομα από τις βιομηχανίες του κυβερνοχώρου και των πληροφοριών του Ισραήλ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν επίσημα.

Η εξ αποστάσεως παραβίαση και η παρακολούθηση των smartphones και των laptops των απαχθέντων θα μπορούσε να βοηθήσει τις IDF να μάθουν περισσότερα για τις κινήσεις και τις δραστηριότητες της Χαμάς. Το Forbes ανέφερε προηγουμένως ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε τα τηλέφωνα των απαχθέντων για να καλεί συγγενείς και φίλους για να τους παρενοχλεί.

Ένας αναλυτής που έχει εργαστεί για διάφορες εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού του Ισραήλ επιβεβαίωσε στο Forbes ότι υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια όχι μόνο για την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά είδη των αγνοουμένων, αλλά και στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Ολόκληρο το οικοσύστημα είναι αφιερωμένο στην προσπάθεια συλλογής κάθε είδους πληροφορίας", είπε ο αναλυτής.

Ένας επιχειρηματίας της βιομηχανίας πληροφοριών πρόσθεσε ότι ορισμένες προσπάθειες καθοδηγούνται από "επιθετικές" εταιρείες στον κυβερνοχώρο όπως η NSO. Έχουν επίσης εμπλακεί εθελοντές χάκερς εκτός της αγοράς κατασκοπευτικού λογισμικού. "Αυτές οι προσπάθειες γίνονται από κοινού με τις IDF και τις υπηρεσίες ασφαλείας", πρόσθεσε.

Μια πηγή με γνώση των επιχειρήσεων της NSO δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ είχαν πλήρη πρόσβαση στη χρήση λογισμικού του Pegasus για hacking των iPhones με στόχο τη Χαμάς. Σημειώνεται ότι το Pegasus έχει γίνει πρωτοσέλιδο τα τελευταία χρόνια για τη χρήση του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών. Πιο πρόσφατα, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία ενός εξόριστου Ρώσου δημοσιογράφου που ζούσε στη Γερμανία.

Μία άλλη πηγή από τη βιομηχανία κυβερνοεπιτήρησης του Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξε μια "τεράστια προσπάθεια" με σκοπό το ξεκλείδωμα των τηλεφώνων όσων δολοφονήθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου οι συγγενείς είχαν πρόσβαση στις συσκευές των συγγενών τους. "Οι οικογένειες θέλουν να δουν αν υπάρχουν φωτογραφίες ή μηνύματα της τελευταίας στιγμής των αγαπημένων τους προσώπων", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι IDF δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης. Η NSO αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη εταιρεία που μπορεί να εμπλέκεται σε αυτές τις προσπάθειες είναι η Rayzone, μάι εταιρεία παρακολούθησης που μπορεί να παρακολουθεί τη θέση μιας συσκευής χωρίς να χρειάζεται να εισχωρήσει σε αυτήν. Ένα στέλεχος της Rayzone δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τη χώρα της "όσο μπορούμε". Ερωτηθείς αν αυτό περιλαμβάνει την παραβίαση των τηλεφώνων των νεκρών και των αγνοουμένων, πρόσθεσε: "Ξέρω ότι όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν".

Όπως μετέδωσε προηγουμένως το Forbes το 2020, η Rayzone είναι σε θέση να "μεταμφιεστεί" σε ένα νόμιμο μέρος της αγοράς κινητής διαφήμισης, γνωστό ως πλατφόρμα ζήτησης (demand-side platform). Αυτές οι οντότητες λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ των κατασκευαστών εφαρμογών και των διαφημιστικών δικτύων, οι πρώτοι μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές στις οποίες είναι εγκατεστημένο το λογισμικό τους, ενώ οι δεύτεροι αναζητούν συνεργάτες για την προώθηση των διαφημίσεών τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι και άλλες εταιρείες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της NSO όπως η Paragon και η Candiru, παρείχαν επίσης βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ.

Οι λεπτομέρειες του έργου τους παραμένουν μυστικές. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ φαίνεται επίσης να κρατούν τις οικογένειες των αγνοουμένων στο σκοτάδι σχετικά με τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ανεύρεση των συγγενών τους. Από τότε που η σύντροφός του Inbar Haiman εξαφανίστηκε από το φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου, ο Noam Alon συνεργάζεται με την οικογένειά της για την αναζήτηση πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να βρουν οτιδήποτε μπορούν. Στο Telegram, ανακάλυψαν πλάνα της Haiman, μιας καλλιτέχνιδας γκράφιτι, γνωστής και ως Pink, να την απαγάγουν μαχητές της Χαμάς, αναίσθητη και με τραύμα στο κεφάλι.

Ωστόσο, δεν έχουν ακούσει τίποτα ουσιαστικό σχετικά με την κατάσταση ή την τοποθεσία της μέσα στις τρεις εβδομάδες από τότε που είδαν τα πλάνα αυτά. Όμως οι IDF ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το τηλέφωνο της Haiman, τις οποίες, σύμφωνα με τον Alon, η οικογένεια παρείχε πρόθυμα. "Υποθέτω ότι εντόπισαν το τηλέφωνο, αλλά δεν μας έδωσαν καμία πληροφορία για αυτό", είπε. Ο Alon εξακολουθεί να περιμένει νέα για την Haiman είτε από το Ισραήλ είτε από τη Χαμάς.

Περισσότερα από Forbes

Ο καθοριστικός ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων στη μεταπολεμική οικονομία

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος σε Ουκρανία και Γάζα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Καταπολεμώντας το δίκτυο χρηματοδότησης της Χαμάς με κρυπτονομίσματα

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε νέες προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να εξαλείψουν τα οικονομικά δίκτυα των τρομοκρατικών ομάδων.

Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν έρχονται ακόμη πιο κοντά... βορείως του κοιτάσματος Λεβιάθαν

Ο πόλεμος με τη Χαμάς, αντί να υπονομεύσει τον ενεργειακό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, το κινητοποιεί δραστικά.

Πώς θα δράσουν τα ισραηλινά drones μέσα στα τούνελ της Χαμάς

Ακόμη και αν κατεβεί στο υπέδαφος της Γάζας η επίλεκτη μονάδα Samur, τα drones θα δράσουν ως προκάλυψη.

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι διεθνείς συγκρούσεις εμποδίζουν τη δράση για το κλίμα

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Όταν το ισραηλινό πεζικό εισέλθει στη Γάζα, θα είναι εξοπλισμένο με τα τυφέκια εφόδου Tavor

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα είναι οπλισμένες με το ισραηλινό TAR-21 "Tavor", ένα εγχώριο τυφέκιο δεύτερης γενιάς.

"Αν το Ιράν έχει S-300, τότε και η Χεζμπολάχ θα έχει S-300" - Τι συμβαίνει με το οπλοστάσιο του παραστρατιωτικού "Άξονα της Αντίστασης"

Χεζμπολάχ και PMF υπερβάλλουν, "θολώνουν" την εικόνα ή προειδοποιούν το Ισραήλ να μην τις υποτιμά;

Το παλαιστινιακό startup οικοσύστημα αντιπροσώπευε την οικονομική ελπίδα - Ο πόλεμος όμως το αποδεκατίζει

Αυτό που κάποτε αποτελούσε μια μικρή εύθραυστη πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη σε ένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, κινδυνεύει τώρα να εξαφανιστεί εντελώς.

Sherman (βουλευτής Δημοκρατικών): "Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό"

"Ιστορικά, είναι η πρώτη φορά που "μία από τις εμπόλεμες πλευρές" έχει προειδοποιήσει για τις ενέργειές της".

Το "εγχειρίδιο" της Χαμάς για επιθέσεις στα ισραηλινά άρματα Merkava

Φυλλάδιο με οδηγίες της Χαμάς στους μαχητές της για να εξουδετερώσουν τα αντίπαλα άρματα κατά την εισβολή τους στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εκτοξεύσει τις τιμές πετρελαίου εάν το θέλει το Ιράν

Οι τιμές θα ξεφύγουν πάνω από τα 90 δολ. μόνο αν το Ιράν διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή.