Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Του David Axe

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν είναι ασφαλή πουθενά κοντά στην Ουκρανία. Ούτε καν στα λιμάνια ή στα ναυπηγεία τους. Ίσως ειδικά εκεί.

Το Σάββατο, βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις πυραύλους κρουζ -βρετανικής κατασκευής Storm Shadows ή γαλλικής κατασκευής SCALP- εναντίον της κορβέτας Askold του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στο ναυπηγείο του Κερτς, στην -κατεχόμενη από τη Ρωσία- Κριμαία.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση δείχνουν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο 220 ποδών Askold, ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία του ταλαιπωρημένου Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

"Επιβεβαιώνουμε", δήλωσε το Κίεβο "πως το ρωσικό Askold -το νεότερο πλοίο κλάσης Karakurt με τεχνολογία "stealth"- υπέστη ζημιές".

"Πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σας;" σχολίασε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός πυραύλου SCALP.

Το Askold είναι το πιο πρόσφατο θύμα των ουκρανικών βομβαρδιστικών. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη δυτική Κριμαία, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα αποβατικό.

Στους 22 μήνες σκληρών στρατιωτικών επιχειρήσεων απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν διαθέτει μεγάλα πολεμικά πλοία, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει χάσει τουλάχιστον ένα καταδρομικό, τρία αμφίβια πλοία, ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο ανεφοδιασμού, καθώς και αρκετά περιπολικά και αποβατικά σκάφη - και τώρα το Askold.

Η εναπομείνασα δύναμη πυρός επιφανείας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανέρχεται σε περίπου 12 φρεγάτες, κορβέτες και περιπολικά πλοία. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις κινήσεις τους για να αποφύγουν επιθέσεις από ουκρανικούς πυραύλους, ρουκέτες, drones και σαμποτέρ.

Οι πύραυλοι κρουζ του Κιέβου μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη απειλή. Οι πύραυλοι βάρους 2.900 λιβρών, με εμβέλεια 155 μιλίων, διαθέτουν κεφαλές tandem που μπορούν να ανατινάξουν πολεμικά πλοία εκ των έσω. Το Κερτς βρίσκεται εντός της εμβέλειας των Storm Shadows και SCALPs που εκτοξεύονται από τη νότια Ουκρανία.

Όταν ένας SCALP ή Storm Shadow -που καθοδηγείται με έναν συνδυασμό GPS, αντιστοίχισης εδάφους και υπέρυθρης απεικόνισης- πλήττει τον στόχο του, ένας πυροκροτητής ενεργοποιεί πρώτα μια μικρή κεφαλή, η οποία ανοίγει τρύπα στο εξωτερικό του εδάφους, του σκυροδέματος ή του μετάλλου, διευκολύντας μια δεύτερη κεφαλή του πυραύλου να εισέλθει στο εσωτερικό του στόχου και μετά να εκραγεί

"Έτσι, οι πύραυλοι κρουζ πετυχαίνουν μεγαλύτερο βαθμό διείσδυσης σε δύσκολους στόχους που στο παρελθόν ήταν ευάλωτοι μόνο σε επιθέσεις με βόμβες βαρύτητας καθοδηγούμενες με λέιζερ", εξήγησε ο Φάμπιαν Χόφμαν, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όσλο για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. "Ως εκ τούτου, ο Storm Shadow αποτελεί ένα απίστευτα αποτελεσματικό όπλο κατά 'σκληρών' στόχων".

Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί στοχεύουν σκόπιμα τα ρωσικά πολεμικά πλοία, ενόσω βρίσκονται δεμένα στις προβλήτες ή ακινητοποιημένα στα ναυπηγεία. Ένα αδρανές πολεμικό πλοίο είναι προφανώς πιο εύκολος στόχος από το αν βρισκόταν εν πλω και έκανε ελιγμούς. 

Πιο εύκολος αλλά όχι απαραίτητα εύκολος. Αν οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου αληθεύουν, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν εκτοξεύοντας 15 πυραύλους στο Κερτς το Σάββατο και η αεράμυνα κατέρριψε 13 από αυτούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν στοχεύσει τη ρωσική αεράμυνα στην Κριμαία και σε περιοχές περιμετρικά της, ιδίως τις συστοιχίες των S-400 μεγάλου βεληνεκούς. 

Οι εικόνες πάνω από το Κερτς το Σάββατο θύμιζαν... Αποκάλυψη. "Βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν ουκρανικούς πυραύλους να στοχεύουν τη ρωσική αεράμυνα, και έπειτα να υψώνονται καπνοί στον ορίζοντα", σημειώνει η ανεξάρτητη Conflict Intelligence Team. "Ακούγεται επίσης ο ήχος από πυραύλους και πολλαπλές εκρήξεις".

Έκρηξη Ascold
Social media/Forbes

Άλλο βίντεο απεικονίζει τους πυραύλους πάνω από το Askold, ενώ μια φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές φέρεται να δείχνει τις ζημιές που υπέστη η ρωσική κορβέτα. 

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα και να αποτρέψουν τον ρωσικό στόλο από το να μπλοκάρει τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια.

Παράλληλα, δίνει ανάσα στους Ουκρανούς πολίτες. Το Askold είναι ένα από τα πλοία χερσαίας επίθεσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Εικάζοντας ότι δρούσε επιχειρησιακά (και όχι σε επίπεδο δοκιμών), κύρια αποστολή του ήταν να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ Kalibr εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Κάθε Kalibr που καταστρέφουν οι Ουκρανοί, στη θάλασσα ή σε λιμάνι, σώζει ζωές στην ξηρά.

Περισσότερα από Forbes

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.