Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Του David Axe

Η μάχη για το Κρίνκι, όπου οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχουν δημιουργήσει ένα στενό προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, είναι ουσιαστικά μια "μάχη drones".

Ρώσοι και Ουκρανοί παρακολουθούν και χτυπούν αλλήλους, με δεκάδες FPV. Σημαντική εξέλιξη στη μάχη για το Κρίνκι είναι ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στα μέσα Ιανουαρίου: οι Ουκρανοί καταδίωξαν και εξόντωσαν τον "Moisey" (υποκοριστικό για το Μωυσής): έναν από τους κορυφαίους Ρώσους χειριστές drones.

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη του Κρίνκι. "Μετά την απενεργοποίηση της ομάδας του Moisey, ο εχθρός πραγματοποιεί κινήσεις στην περιοχή χωρίς προσκόμματα", παραπονέθηκε ένας Ρώσος ανταποκριτής.

Πλέον οι Ουκρανοί πεζοναύτες της 35ης Ταξιαρχίας επιχειρούν να επεκτείνουν το προγεφύρωμά τους.

Το πυροβολικό και τα drones κάλυπταν τους πεζοναύτες από τη δεξιά όχθη, αποκρούοντας σχεδόν καθημερινά τις ρωσικές αντεπιθέσεις. Αλλά οι πεζοναύτες δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα μπαράζ επιτυχημένων επιθέσεων που θα τους βοηθούσαν να προωθηθούν. 

Βασικό εμπόδιο ήταν ο "Μωυσής". Καθοδηγώντας FPV drones με εκρηκτικά από ένα διώροφο σπίτι σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων δυτικά από τη γραμμή του μετώπου στο Κρίνκι, ο Μωυσής καταδίωκε τα drones, τα σκάφη και τα αμφίβια οχήματα στα οποία βασίζονταν οι Ουκρανοί για τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση του προγεφυρώματος τους.

Ο "Μωυσής" και η ομάδα του φέρονται να χτύπησαν 31 ουκρανικές λέμβους και να σκότωσαν ή τραυμάτισαν περίπου 400 Ουκρανούς στρατιώτες. Τα πολεμικά του επιτεύγματα έφεραν σε απόγνωση του Ουκρανούς πεζοναύτες στο Κρίνκι και αποτέλεσαν την αιτία πίσω από δημοσιεύματα των New York Times και άλλων ΜΜΕ που μετέδιδαν εικόνες καταστροφής των ουκρανικών στρατευμάτων, με χαρακτηριστική τη δήλωση ενός Ουκρανού πεζοναύτη που παρομοίασε τη μάχη του Κρίνκι με "αποστολή αυτοκτονίας".

Ο εντοπισμός και η θανάτωση του "Μωυσή" αναδείχθηκε σε κορυφαία προτεραιότητα των Ουκρανών χειριστών drones στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Κάποια στιγμή, ως τα μέσα Ιανουαρίου, βρήκαν την ευκαιρία.

Ουκρανικό drone εντόπισε την ομάδα του "Μωυσή" να εκτοξεύει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το κρησφύγετό της στο Κρίνκι. Ένα ουκρανικό FPV έπεσε πάνω στο οίκημα και το ανατίναξε. "Μικρό δώρο στον Μωυσή", είπε ένας Ουκρανός χειριστής drone με το κωδικό όνομα "Balu".

Η εξουδετέρωση του Μωυσή δεν εξάλειψε την απειλή των ρωσικών drones μέσα και γύρω από το Κρίνκι, αλλά σίγουρα την περιόρισε. Ξαφνικά όλο και περισσότερα ουκρανικά σκάφη διέσχιζαν τον Δνείπερο.

Ενισχυμένοι και ανεφοδιασμένοι, οι πεζοναύτες της 35ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας στο Κρίνκι επιτέθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθήθηκαν εκατοντάδες μέτρα προς τα δυτικά, φτάνοντας -ειρωνεία της τύχης- έως το κτίριο όπου σκοτώθηκε ο "Μωυσής".

Η μάχη για το Κρίνκι δεν είναι πλέον μια "αποστολή αυτοκτονίας". Μετατρέπεται σε μια παγίδα φθοράς για τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα.

Προσπαθώντας επανειλημμένα και αποτυγχάνοντας να εκτοπίσουν τους Ουκρανούς στο Κρίνκι, οι Ρώσοι έχουν χάσει τουλάχιστον 157 άρματα μάχης, οχήματα μάχης και οβιδοβόλα και δυνητικά χιλιάδες στρατιώτες, ενώ κατέστρεψαν μόλις 24 ουκρανικά όπλα του Πυροβολικού, εξουδετερώντας μερικές εκατοντάδες Ουκρανούς πεζοναύτες και άλλους στρατιώτες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια αυστηρά μάχη θέσεων, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να κερδίζει έδαφος. Μετά τη δολοφονία του πιο επικίνδυνου Ρώσου στο Κρίνκι, οι Ουκρανοί έχουν το momentum και επιτίθενται.

Περισσότερα από Forbes

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.