Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Του David Axe

Εδώ και 10 χρόνια, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα παλιό συγκρότημα καταφυγίων της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας νότια της Αβντίβκα κατά μήκος του μετώπου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Αν πέσει το Ζενίτ, μπορεί να πέσει και η Αβντίβκα - αναγκάζοντας την ουκρανική φρουρά να υποχωρήσει, μετά από 10 χρόνια αντίστασης.

Τη Δευτέρα, τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν πιο κοντά από ποτέ στο να αποκόψουν τον λαβύρινθο του Ζενίτ. Απέτυχαν. Αλλά μπορεί να μην αποτύχουν την επόμενη φορά - επειδή οι υπερασπιστές του Ζενίτ ξεμένουν από πυρομαχικά.

Δεν είναι μυστικό το γιατί. Οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αρνούνται εδώ και μήνες να εγκρίνουν το πακέτο 61 δισ. δολαρίων -που έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν- για πολεμικό εξοπλισμό που θα σταλεί στην Ουκρανία φέτος.

Χωρίς αμερικανικά χρήματα για πυρομαχικά, τα ουκρανικά πυροβόλα σιγούν. Στο μεταξύ, οι ρωσικές πυροβολαρχίες, που ανεφοδιάζονται από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, συνεχίζουν να χτυπούν.

Η σοβιετική πολεμική αεροπορία κατασκεύασε το καταφύγιο Ζενίτ για να στεγάσει μονάδες αεράμυνας που προστάτευαν μια αεροπορική βάση στην περιοχή, που σήμερα δεν λειτουργεί. Οι Σοβιετικοί ήθελαν το Ζενίτ να επιβιώσει από έναν πυρηνικό πόλεμο. 

Τα ουκρανικά στρατεύματα μετακινήθηκαν στο Ζενίτ τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Έκτοτε βρίσκονται εκεί και διαμένουν στις σήραγγες του συγκροτήματος. Ο δρόμος Τ0505 συνδέει το Ζενίτ με την Αβντίβκα, ενάμισι χιλιόμετρα βόρεια.

Το καταφύγιο Ζενίτ στην κορυφή του λόφου είναι "εξαιρετικά σημαντικό για την άμυνα της πόλης και για να κρατηθούν οι δρόμοι προς την πόλη ανοιχτοί", εξήγησε ο αναλυτής Andrew Perpetua. "Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορέσουν να αμυνθούν χωρίς αυτό".

Οι Ρώσοι έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του Ζενίτ. Και ενώ δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν, λίγο έλειψε να το αποκόψουν μετά από σφοδρές μαχές τη Δευτέρα. Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να παρέκαμψαν το Ζενίτ στα ανατολικά και προχώρησαν περίπου ένα χιλιόμετρο προς τα νότια προάστια της Αβντίβκα.

Η ρωσική προέλαση απειλούσε να αποκόψει τη μοναδική γραμμή ανεφοδιασμού του Ζενίτ. Όμως η ουκρανική φρουρά, υπό την ηγεσία της 110 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο κέντρο της Αβντίβκα, απώθησε τους Ρώσους και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλιμάκωσε την πίεση στο καταφύγιο.

Αλλά το Ζενίτ παραμένει ευάλωτο. Σε σύγκριση με τη βόρεια πλευρά της Αβντίβκα -όπου τα πληρώματα των οχημάτων μάχης M-2 της ουκρανικής 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας έχουν, εδώ και μήνες, αποκρούσει το ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων μετά το άλλο- η νότια πλευρά της πόλης δεν έχει τις ίδιες αντιστάσεις.

"Ενώ το βόρειο τμήμα της Αβντίβκα προστατεύεται από το εργοστάσιο AKHZ με γερές βιομηχανικές δομές, η νότια περιοχή αποτελείται κυρίως από ευάλωτα μονοώροφα ή διώροφα σπίτια, ευαίσθητα στα πυρά του πυροβολικού", σημειώνει το ουκρανικό think tank Frontelligence Insight.

"Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να προσεγγίσουν οι Ρώσοι", πρόσθεσε η Frontelligence Insight. "Εάν δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την περιοχή, θα τη τη βομβαρδίσουν με το πυροβολικό, θα στείλουν το ελαφρύ πεζικό και θα καταλάβουν τα συντρίμμια". Ακόμη και έτσι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αποκόψουν το Ζενίτ. Πιθανόν σύντομα.

Αν το Ζενίτ πέσει, ολόκληρη η νότια πλευρά της Αβντίβκα μπορεί να καταρρεύσει. Οι Ουκρανοί διοικητές ίσως αποφασίσουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να συνεχίσουν να υπερασπίζονται μια ισοπεδωμένη πόλη. Θα μπορούσαν να διατάξουν υποχώρηση προς τα δυτικά, προσφέροντας στο Κρεμλίνο μια σημαντική νίκη -σε επίπεδο προπαγάνδας- ενόψει των προεδρικών εκλογών της Ρωσίας τον Μάρτιο.

Το πλεονέκτημα 10 προς 1 της Ρωσίας σε πυρομαχικά πυροβολικού καθιστά εφικτή την τακτική επίθεσης "Πρώτα η δύναμη πυρός" στα περίχωρα της νότιας Αβντίβκα. "Οι ανεπαρκείς παραδόσεις πολεμικού εξοπλισμού από τους Ευρωπαίους και η αμερικανική βοήθεια που παρεμποδίζεται λόγω εσωτερικής πολιτικής διαμάχης, έχουν δημιουργήσει ένα κενό, το οποίο εκμεταλλεύεται η Ρωσία", εξηγεί η Frontelligence Insight.

Το πλεονέκτημα αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο. Ήταν, πρακτικά, μια πολιτική επιλογή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν ψηφίσει υπέρ της βοήθειας όταν ο Μπάιντεν την πρότεινε για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα είχαν σήμερα έλλειψη πυρομαχικών - και το Ζενίτ ίσως να μην κινδύνευε να πέσει.

Περισσότερα από Forbes

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.