Στο κόκκινο η Wall Street, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ "τρομάζει" τους επενδυτές

Στο κόκκινο η Wall Street, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ "τρομάζει" τους επενδυτές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:25

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που κρούουν "καμπανάκι" για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως σε ό,τι αφορά το "μέτωπο" των δασμών. 

Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, οι δείκτες κατέγραφαν ισχυρές απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 700 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωναν "βουτιά" άνω του 2%. Εν συνεχεία, ο "κατήφορος" αναχαιτίστηκε, με το ταμπλό πάντως να παραμένει στο κόκκινο. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει περίπου 300 μονάδες ή κατά 0,63%, υποχωρώντας στις 40.271 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 0,93% στις πέφτοντας 5.509 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να διαμορφώνεται 1,37% χαμηλότερα στις 17.223 μονάδες. 

Το κλίμα είναι βεβαρημένο, καθώς τα στοιχεία που ήλθαν σήμερα στη δημοσιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών. Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το α' τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση από την άνοδο 2,4% που είχε σημειώσει το δ' τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές "εκτοξεύτηκαν" κατά 41%, καθώς οι επιχειρήσεις "ανέλαβαν δράση" στη σκιά των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. 

Αποθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ADP, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας που άνοιξαν ανήλθαν σε μόλις 62.000 αυτόν τον μήνα, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 120.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρέθηκαν συχνά σε κλοιό πιέσεων τον Απρίλιο, εν μέσω της αβεβαιότητας που έχει πυροδοτήσει η ανταλλαγή δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών - κυρίως με την Κίνα, η οποία έμεινε εκτός του "παγώματος" που επεφύλασσε ο Αμερικανός πρόεδρος για άλλες χώρες. Ενδεικτικά, μέσα στον Απρίλιο ο S&P 500 βρέθηκε να σημειώνει μηνιαία "βουτιά" 11%, όντας 20% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου. Πλέον, οι απώλειες του μήνα αγγίζουν το 1%, μετά από ένα comeback της αγοράς. 

Ωστόσο, η Wall Street "κατρακυλά" και πάλι στο κόκκινο, μετά τη νέα αναστάτωση που καλλιεργούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τροφοδοτώντας τον φόβο ότι οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ ίσως έχουν ήδη ωθήσει την οικονομία προς την ύφεση, πριν καν επιτευχθεί οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία. 

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, o Τραμπ απέδωσε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στα "απομεινάρια" του Τζο Μπάιντεν και συνέστησε "υπομονή", καθώς όπως ανέφερε, χρειάζεται λίγος χρόνος, προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδουν οι δασμοί. 

Εν τω μεταξύ, πτώση σημειώνουν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries γνωρίζει "άλμα" 5 μονάδων βάσης στο 4,23%.

Περισσότερα από Forbes

Εν μέσω "τυφώνα" Τραμπ, οι Αμερικανοί επιστήμονες αρχίζουν να ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μαζικές περικοπές στους επιστημονικούς οργανισμούς.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Ο Τραμπ "απομακρύνει" τους συμμάχους του από την αγορά των F-35 και η Τουρκία βλέπει ευκαιρία

Καναδάς και Δανία αμφιβάλλουν πλέον αν τα F-35 αποτελούν αξιόπιστη λύση για την Πολεμική τους Αεροπορία.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Οι επενδυτές "βλέπουν" τις ευρωπαϊκές μετοχές ως μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων ετών

Οι επενδυτές αισιοδοξούν πως υποχωρώντας οι ΗΠΑ από τον παραδοσιακό τους ρόλο ως προστάτιδες της Ευρώπης, η Γηραιά Ήπειρος θα αναγκαστεί να αναζωογονήσει την οικονομία της και να ενισχύσει την άμυνά της. Το νέο γεωπολιτικό σκηνικό, σε συνδυασμό με τις φιλόδοξες δημοσιονομικές πολιτικές, θα μπορούσε να εντείνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες. Φτάνει να κρατηθούν οι αποστάσεις με τη Ρωσία.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Ο Τραμπ σπέρνει χάος και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις από τις περικοπές ομοσπονδιακών υπαλλήλων και χρηματοδοτήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας.

Αυτός είναι ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας που θέλει ο Τραμπ

Το Κίεβο υποστηρίζει πως διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα γραφίτη, λιθίου, τιτανίου και ουρανίου στην Ευρώπη.

Η ειρήνη δεν θα φέρει άφθονο ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά

Αν αρθούν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η ρωσική παραγωγή θα αυξηθεί γρήγορα; Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα υπονόμευε τους στόχους του OPEC+. Μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει. Ωστόσο, μοιάζει απίθανο να αυξηθεί η ρωσική παραγωγή χωρίς πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Ως τώρα, οι στόχοι της Ρωσίας καθορίζονται από τις συμφωνίες με τον OPEC+.