Η Ρωσία είχε πέντε συστοιχίες S-400 στην Κριμαία - Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Ουκρανία κατέστρεψε δύο

Η Ρωσία είχε πέντε συστοιχίες S-400 στην Κριμαία - Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Ουκρανία κατέστρεψε δύο

Του David Axe

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του ευρύτερου πολέμου κατά της Ουκρανίας, η ρωσική πολεμική αεροπορία ανέπτυξε πέντε συστοιχίες των καλύτερων πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, καθώς και τα ραντάρ τους, στην κατεχόμενη Κριμαία.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, το ουκρανικό ναυτικό κατέστρεψε δύο από αυτές. Κάθε συστοιχία S-400 που καταστρέφουν οι Ουκρανοί είναι μία λιγότερη συστοιχία S-400 που υπερασπίζεται τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Η πρώτη επιδρομή εναντίον ενός S-400, στις 23 Αυγούστου, είχε στόχο την πυροβολαρχία στο ακρωτήριο Ταρκανκούτ στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου της Κριμαίας. Η δεύτερη, την Πέμπτη, έπληξε μια πυροβολαρχία 36 μίλια νότια στην Γιεβπατόριγια.

Και τα δύο πλήγματα φέρεται να έγιναν με την τελευταία έκδοση του επίγειου πυραύλου κρουζ κατά πλοίων Neptune του ουκρανικού ναυτικού. Το αρχικό μοντέλο, με το οποίο οι Ουκρανοί βύθισαν το καταδρομικό Moskva του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο του 2022, διένυε 190 μίλια με κεφαλή 330 λιβρών. Η νέα έκδοση διανύει 225 μίλια με πολεμική κεφαλή 770 λιβρών.

Η ουκρανική Luch Design Bureau σχεδίασε από την αρχή το Neptune με έναν εντοπιστή ραντάρ με τη βοήθεια GPS. Ουσιαστικά, ο πύραυλος πλοηγείται σε συντεταγμένες GPS. Μόλις φτάσει εκεί, το ραντάρ αναζητά κάτι που να μοιάζει με αξιόλογο στόχο.

Αυτός ο συνδυασμός GPS και ραντάρ καθιστά το Neptune εξίσου ικανό να πλήττει στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά, αν και οι αξιωματούχοι της Luch δήλωσαν ότι βελτίωσαν την καθοδήγηση στο νεότερο μοντέλο του πυραύλου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την προσθήκη ενός υπέρυθρου ανιχνευτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ποσειδώνας λειτουργεί. Το ίδιο και ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών που τροφοδοτεί το ναυτικό με στόχους για τις μπαταρίες Neptune. Η ρωσική αεράμυνα, αντίθετα, δεν λειτουργεί -τουλάχιστον όχι ενάντια σε έναν χαμηλά ιπτάμενο πύραυλο κρουζ.

Το S-400 είναι το καλύτερο ρωσικό σύστημα SAM μεγάλου βεληνεκούς. Υποτίθεται ότι καταρρίπτει πυραύλους όπως ο Ποσειδώνας. Αντ' αυτού, καταστρέφεται από τον Ποσειδώνα. Και κάθε πυραυλική επιδρομή κάνει την επόμενη επιδρομή πιο πιθανή να πετύχει, καθώς το αλληλοϋποστηριζόμενο δίκτυο ραντάρ και πυραύλων καταρρέει. "Μπορεί να υπάρχουν συστημικές τακτικές αποτυχίες με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην κατεχόμενη Κριμαία", σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσινγκτον.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι προφανής: να ανοίξει το δρόμο για την ουκρανική πολεμική αεροπορία να πλήξει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη. Μια ομοβροντία πυραύλων κρουζ Storm Shadow βρετανικής κατασκευής, που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24 της πολεμικής αεροπορίας την Τετάρτη, έπληξαν ένα ναυπηγείο στη Σεβαστούπολη και έκαψε τα δύο πολεμικά πλοία που βρίσκονταν μέσα: ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha και ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo.

Είναι απίθανο οι Ουκρανοί να μην έχουν τελειώσει με αυτές τις προσπάθειες. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ακόμα μερικές δεκάδες μεγάλα πολεμικά πλοία -και δεν είναι λιγότερο ευάλωτα σε πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος από ό,τι ήταν τα δύο που χτυπήθηκαν. Και τώρα υπάρχει ένα σλυστημα S-400 λιγότερο για την προστασία των πλοίων από ό,τι υπήρχε την Τετάρτη.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία μπορεί να διαθέτει ακόμη τρεις συστοιχίες S-400 στην Κριμαία, καθώς και επιπλέον συστοιχίες σε εφεδρεία στην ίδια τη Ρωσία. Αλλά αν οι Ρώσοι μετατοπίσουν ήδη ανεπτυγμένα συστήματα ή φέρουν νέα, με την ελπίδα να καλύψουν τα κενά στην αεράμυνά τους, αυτά μπορεί απλώς να έχουν την ίδια μοίρα με τις προηγούμενες, να καταστραφούν από πυραύλους Neptune.

Οι επιλογές του Κρεμλίνου δεν είναι πολλές. Στους 19 μήνες του ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί διοικητές δημιούργησαν σταθερά ένα τρομακτικό σύστημα επιθέσεων deep-strike και τώρα το χρησιμοποιούν για να διαλύσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Μπεν Χότζες, ενός στρατηγού του αμερικανικού στρατού εν αποστρατεία και πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού στην Ευρώπη, "το ουκρανικό γενικό επιτελείο είναι πολύ πιο επιτυχημένο από το ρωσικό γενικό επιτελείο".

Περισσότερα από Forbes

Ένα ολοκαίνουργιο ουκρανικό drone ανατίναξε ρωσικό πολυβόλο του 1910

Το M1910 έφερε μια φινλανδική τροποποίηση που το έκανε πιο αξιόπιστο.

Οι Ουκρανοί χάκαραν ένα ρωσικό drone για να εντοπίσουν τη βάση του - Ύστερα, την ανατίναξαν με πυροβολικό

Οι ουκρανικές δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου πήραν τον εναέριο έλεγχο πάνω από το Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί έχουν ανατινάξει τόσα πολλά ρωσικά οχήματα κοντά στην Αβντίεβκα που οι Ρώσοι επιτίθενται τώρα πεζοί

Μπορούν όμως να λειτουργήσουν οι πεζοπόρες επιθέσεις, ειδικά για έναν στρατό που δέχεται τεράστιες απώλειες;

Ρώσοι στρατιώτες και μια ηθοποιός συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Ημέρα Πυροβολικού και οι Ουκρανοί τους χτύπησαν με...πυροβολικό

Η ειρωνεία "ζει και βασιλεύει" - με φρικτό τρόπο μάλιστα - στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Τα drones με εκρηκτικά που πετούν παντού στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα

Μικρά drones βρίσκονται παντού στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Και το πεζικό και στις δύο πλευρές το γνωρίζει.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι διεθνείς συγκρούσεις εμποδίζουν τη δράση για το κλίμα

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.