Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Του David Axe

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν τη Δευτέρα στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικούς πυραύλους και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, καθώς και στρατιωτικό ιματισμό κατάλληλο για τον επερχόμενο χειμώνα. 

Περιλαμβάνεται ακόμη ένας εκτοξευτήρας πολλαπλών ρουκετών HIMARS. Γιατί όμως να στείλουν οι Αμερικανοί άλλον έναν HIMARS όταν η Ουκρανία διαθέτει ήδη 38 συν 23 παρόμοιους ερπυστριοφόρους εκτοξευτές M270 και δεν έχει χάσει κανέναν από αυτούς; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα. 

Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν τροποποιήσει τον HIMARS για να εκτοξεύει ένα νέο πυρομαχικό μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικά ευέλικτο: τη βόμβα GLSD (βόμβα εδάφους, μικρής διαμέτρου). 

Η GLSDB είναι μια βόμβα ολίσθησης, εναέριας εκτόξευσης, η οποία έχει τροποποιηθεί από την αμερικανική Boeing και τη σουηδική Saab για χτυπήματα εδάφους-εδάφους. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 145 χιλιόμετρα γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα "βαθιάς επίθεσης" του ουκρανικού στρατού κατά των Ρώσων.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε τις GLSDB τον Φεβρουάριο, αλλά διευκρίνισε ότι τα νέα πυρομαχικά θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στις αρχές Οκτωβρίου, το στέλεχος της Boeing, Τζιμ Λίρι, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν "σε καλό δρόμο για την παράδοση" των πυρομαχικών "σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης".

Αυτό ίσως να συμβαίνει τώρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρωσικός στρατός που είναι ανεπτυγμένος στην Ουκρανία διατρέχει πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο - ακόμη και δυνάμεις που κρύβονται πίσω από λόφους ή κτίρια.

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing -με την αδρανειακή καθοδήγηση με βοήθεια GPS, τα αναδυόμενα πτερύγια και τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με διαφορετικού τύπου κεφαλές- με έναν προωθητήρα βάρους 350 κιλών που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

"Η GLSDB είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο όπλο που έρχεται να συμπληρώσει την βαλλιστική γκάμα του πυροβολικού διευρύνοντας τις δυνατότητες του στις χερσαίες επιχειρήσεις", επισήμανε η Boeing.

Οι GLSDB πρέπει να είναι συμβατές με τους HIMARS και τους M270, αν και δεν αποκλείεται να απαιτούνται ρυθμίσεις στο λογισμικό των εκτοξευτήρων για πλήρη λειτουργικότητα. 

Οι GLSDB δεν θα είναι τα πιο ισχυρά ή τα μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα βαθιάς κρούσης της Ουκρανίας. Το Κίεβο διαθέτει πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους M39 που, αν εκτοξευθούν από HIMARS ή M270, μπορούν να χτυπήσουν σε εμβέλεια έως και 160 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι κρουζ φέρουν πυρηνικές κεφαλές tandem. Οι πύραυλοι M39 διασκορπίζουν από χίλια υποπυρομαχικά έκαστος.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των βομβών GLSD σε σχέση με την πλειονότητα των πυρομαχικών βαθιάς κρούσης... είναι ο ελιγμός τους προς τα πίσω.

Ενώ ένας παραδοσιακός πύραυλος -ακόμη και ένας κατευθυνόμενος- ακολουθεί την πορεία ενός βαλλιστικού τόξου, ένα πυρομαχικό σαν τις βόμβες GLSD μπορεί να "γυρίσει πίσω", να πραγματοποιήσει δηλαδή μια επίθεση αντίστροφης κλίσης, όπως επισημαίνει η Boeing. Έτσι, μπορεί να πλήξει έναν στόχο που κρύβεται πίσω από έναν λόφο ή μέσα στις υποδομές του αστικού περιβάλλοντος. 

Η GLSDB μοιάζει περισσότερο με μια βόμβα ακριβείας εναέριας εκτόξευσης, παρά με πύραυλο εδάφους. "Ταιριάζει σε ένα ευρύ σύνολο πελατών επειδή παίρνουμε μια υφιστάμενη ικανότητα, τη βελτιστοποιούμε και δημιουργούμε μια ευκαιρία για κράτη που δεν έχουν ισχυρή αεροπορία", δήλωσε ο Leary στους δημοσιογράφους το 2019.

Ο πολεμικός αεροπορικός βραχίονας του Κίεβου είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Μέχρι να αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώην ευρωπαϊκά F-16, η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιχειρεί με περίπου 100 μαχητικά και επιθετικά αεροσκάφη, όλα σοβιετικής προέλευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία σπάνια ρισκάρει τα πολεμικά της αεροσκάφη σε βομβαρδιστικές επιδρομές εντός του εναέριου χώρου που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Εφοδιάζοντας τα 61 HIMARS και τα M270 με πυρομαχικά ακριβείας που ολισθαίνουν και μπορούν να χτυπήσουν με αντίστροφα σε κεκλιμένη επιφάνεια, η Ουκρανία απειλεί περισσότερους ρωσικούς στόχους -πίσω από τη γραμμή του μετώπου- και μάλιστα χωρίς να διακινδυνεύσει τα πολύτιμα αεροπλάνα της.

Περισσότερα από Forbes

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.