Αναζητείται λύση-εξπρές για την πώληση της προβληματικής Avramar

Αναζητείται λύση-εξπρές για την πώληση της προβληματικής Avramar

Tου Γιώργου Λαμπίρη

Λύση που θα είναι εστιασμένη πρωτίστως στην απρόσκοπτη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατά δεύτερο στη διαχείριση του χρέους – τα δάνεια ανέρχονται συνολικά περίπου στα 450 εκατ. ευρώ - αναζητείται το τελευταίο διάστημα από τους ιθύνοντες και τους σημερινούς μετόχους Mubadala και Amerra Capital Management για την μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, Avramar. Επί του παρόντος οι δανείστριες τράπεζες της εταιρείας πολλά και σημαντικά προβλήματα ρευστότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν διορίσει ως σύμβουλο τη Deloitte, η οποία με τη σειρά της καλείται να διερευνήσει ενδιαφέρον από επενδυτές για την αγορά της Avramar και ταυτόχρονα διενεργεί financial, legal και tax diligence στην εταιρεία, προετοιμάζοντας το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση. 

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Avramar – γόνου και ψαριών – κάτι που έχει ανατεθεί σε νορβηγική εταιρεία με ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρόκειται για διαδικασία που για την ολοκλήρωσή της απαιτείται περίπου ένας μήνας από σήμερα. 

Ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές φαίνεται να έχει ήδη εκδηλωθεί μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μεγάλο αμερικανικό fund. Ωστόσο σε περίπτωση που ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία και λεπτομέρειες επί των οικονομικών δεδομένων από τους εν δυνάμει επενδυτές, η διαδικασία εκδήλωσης τελικής πρότασης από κάποιον εξ αυτών θα μπορούσε να καθυστερήσει τουλάχιστον έως και τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή καθίσταται επιτακτική ανάγκη να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες από τη στιγμή που διακυβεύεται η επιβίωση του βασικού περιουσιακού στοιχείου και η ορθή διατροφή του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα ψάρια που φιλοξενούνται στις υποδομές της Avramar. Επομένως η οποιαδήποτε καθυστέρηση προβλεπόμενη ή και απρόβλεπτη μπορεί να συντείνει καθοριστικά στην απομείωση του πληθυσμού των ψαριών, για τα οποία απαιτείται ρευστότητα και διαθέσιμο κεφάλαιο για τις ιχθυοτροφές και τη συντήρησή τους. 

Ως προς το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία πιθανή μεταβίβαση της Avramar σε νέο ιδιοκτήτη, δεν αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από 8 μήνες και υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος επενδυτής δηλώσει άμεσα το ενδιαφέρον του χωρίς να ζητήσει περαιτέρω στοιχεία, κάτι που μπορεί να παρατείνει σημαντικά περισσότερο το χρόνο. 

Βασική προϋπόθεση η μεταβίβαση της εταιρείας στις τράπεζες

Κύρια θέματα που τίθενται στο τραπέζι είναι είναι η λήψη χρηματοδότησης καθώς και η αλλαγή στο σημερινό management της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πεδίο οι τράπεζες πρόκειται να χορηγήσουν δάνειο – γέφυρα 20-25 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο με τις τρέχουσες συνθήκες και τις ανάγκες της εταιρείας δεν φαίνεται επαρκεί για περισσότερο από 2 μήνες. Σημαντική είναι επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη σημερινή διοίκηση της εταιρείας, καθώς την ίδια στιγμή έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με στελέχη της αγοράς ένθεν κακείθεν προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία. Προϋπόθεση για την αλλαγή διοίκησης αποτελεί η μεταβίβαση της εταιρείας στις τράπεζες από τους σημερινούς μετόχους, οι οποίες στη συνέχεια θα κρίνουν την τύχη της Avramar και θα διαπραγματευτούν με τους επενδυτές. Εάν οι τράπεζες ωστόσο δεν ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης, η οποία ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί, η εταιρεία πιθανότατα θα εμφανίσει ελλείψεις σε ψάρια λόγω μείωσης της παραγωγής, ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν και τα μεγέθη των πωλούμενων ιχθύων καθώς και το βάρος τους, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν χώρο πώλησης στην αγορά. Ο μέτοχος από την πλευρά του έχει ζητήσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου έναντι αυτής να παραχωρήσει την εταιρεία στις τράπεζες.

Επαφές με στελέχη της αγοράς για τη διοίκηση

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές τόσο με στελέχη που διατηρούν αντίστοιχη εμπειρία στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών όσο και με στελέχη που διατηρούν εμπειρία στο χώρο των τροφίμων. Θεωρείται μάλιστα ότι έως τώρα έγιναν ατυχείς επιλογές με πρόσωπα που δεν είχαν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία να διαχειριστούν έναν όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της Avramar σε επίπεδο διοίκησης. 

To ζήτημα της Avramar φαίνεται εκτός των άλλων να έχει μεταφερθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, όπου υφίσταται ενδιαφέρον για πολλαπλούς λόγους να διασωθεί η εταιρεία. Βασικό πλήγμα για την εταιρεία αλλά και για το σύνολο της αγοράς αποτελεί την ίδια στιγμή το γεγονός ότι διαθέτει ψάρια χαμηλότερα του κόστους προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, προκαλώντας σειρά στρεβλώσεων τόσο για τον ανταγωνισμό όσο και για την ίδια. Εκτιμάται πάντως ότι η Avramar θα μπορούσε να γυρίσει το νόμισμα έως και τον Νοέμβριο, αντλώντας ρευστότητα μέσα από τη δραστηριότητά της, υπό την προϋπόθεση ότι εκτός από τα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες στην τρέχουσα περίοδο ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, θα λάβει και μία ακόμα αντίστοιχου ύψους χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες της έως και το τέλος του έτους. 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.