Wall Street: Ξεχάστε τα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 το 2024

Wall Street: Ξεχάστε τα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500 το 2024

Του Derek Saul

Στην εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή αγορά το 2024 θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά να παραμένει πολύ κάτω από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ συγκλίνουν κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street. 

Πρόκειται για μια χρονιά κατά την οποία αναμένεται οι μετοχές να καλύψουν από τις ισχυρές απώλειες του περασμένου έτους και να αγωνιστούν ώστε να επιστρέψουν επίπεδα που είχαν φτάσει στα μέσα της πανδημίας. 

Ωστόσο οι ειδικοί αναμένουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών δεν θα ξεπεράσουν τους ιστορικούς μέσους όρους τους. 

Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο S&P 500 θα παραμείνει στις 4.700 μονάδες στο τέλος του 2024 με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή David Kostin να αναφέρει στην έκθεσή του ότι θα αυξηθεί περίπου 4% πάνω από τα σημερινά του επίπεδα και κάτω από ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 4.797 μονάδων τον Ιανουάριο του 2022.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές συμπλέουν με την Goldman που υποστηρίζει ότι θα συνεχιστεί το ράλι του 2023 αλλά δεν θα καταφέρουν οι μετοχές να σπάσουν τα "άπιαστα" υψηλά στα οποία είχαν φτάσει λίγο πριν ξεκινήσει η... εκτόξευση των επιτοκίων.

Ο πάντα επιφυλακτικός κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, έθεσε ως τιμή στόχο για τον S&P 500 τις 4.500 μονάδες στο τέλος του 2024 αποκλείοντας ουσιαστικά ανοδική πορεία.

Το Wells Fargo Investment Institute και η UBS Global Wealth Management ευθυγραμμίζονται επίσης με τις σχετικά μέτριες προβλέψεις ανάπτυξης, καθώς η Wells Fargo έχει στόχο 4.600 έως 4.800 (άνοδος 2,2% έως 6,6% σε σύγκριση με σήμερα) και η UBS τις 4.700 (άνοδος 4,4%). Αν και απομένουν ακόμη έξι εβδομάδες για το 2023, τα προβλεπόμενα κέρδη 2,2% έως 6,6% μέχρι το τέλος του 2024 τοποθετούνται πολύ κάτω από την τυπική μέση ετήσια απόδοση του S&P.

Η Goldman περιέγραψε πολλά ακραία, αλλά εύλογα, σενάρια του 2024 όπου οι μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν "απότομα". Η τράπεζα στα σενάριά της αναφέρει ότι ο S&P θα μπορούσε να αυξηθεί έως και τις 5.000 εάν η Federal Reserve μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο (τον Μάιο είναι η πιο πιθανή στιγμή για αυτό) ή θα μπορούσε να πέσει σε χαμηλό δύο ετών των 3.700 εάν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Η αρχή της... βουτιάς

Οι απώλειες του 2022 ήρθαν καθώς η Fed αύξησε το επιτόκιο από σχεδόν μηδενικό, όπου ήταν από τις αρχές του 2020, ξεκινώντας την πιο επιθετική  νομισματική πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα επιτόκια έκτοτε διαμορφώθηκαν στο 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2001, αν και τα εταιρικά κέρδη έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν στην αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι πιο αυστηρές εφαρμογές νομισματικής πολιτικής συνήθως προηγούνται της ύφεσης, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού μειώνει τα εταιρικά κέρδη και μειώνει τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ έχει παρουσιάσει αύξηση της παραγωγής και ανεργία σύμφωνα με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Κόντρα στο ρεύμα

Ο Ed Yardeni της ανεξάρτητης εταιρείας Yardeni Research προβλέπει ότι ο S&P θα φτάσει τις 5.400 μονάδες μέχρι το τέλος του 2024, 20% υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή του.

Το βάρβαρο selloff του περασμένου έτους οφειλόταν σε "ευρέως διαδεδομένους φόβους ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα ανάγκαζε τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θα προκαλούσαν πιστωτική κρίση και ύφεση", εξήγησε ο Yardeni σε σημείωμα της Δευτέρας. Ωστόσο, η οικονομία δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια ότι θα επέλθει ύφεση και ο S&P θα πρέπει να συνεχίσει σε μια πορεία ισχυρών κερδών σύμφωνα με τον Yardeni.

Περισσότερα από Forbes

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Η Meta ξάφνιασε τη Wall με το πρώτο της μέρισμα - Τι θα κάνουν Amazon και Alphabet

Η Meta ενηλικιώθηκε ως εταιρεία και οι επενδυτές θα πρέπει να συμβαδίσουν.

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Νέες απώλειες στην Wall καθώς επανέρχεται το... φάντασμα της Fed

Έντονες πιέσεις στις Big Tech στη σκιά της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων.