Χ. Βιτσικάνος (L’ Artigiano): Λαμβάνουμε 100 βιογραφικά από υποψήφιους εργαζόμενους και δεν έρχεται κανείς

Χ. Βιτσικάνος (L’ Artigiano): Λαμβάνουμε 100 βιογραφικά από υποψήφιους εργαζόμενους και δεν έρχεται κανείς

Του Γιώργου Λαμπίρη

Mε συνολικά 24 καταστήματα αυτή τη στιγμή, η ελληνική αλυσίδα πίτσας και ιταλικού φαγητού, L’ Artigiano, συνεχίζει το πλάνο ανάπτυξης καθώς το 2024 έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει τρία νέα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιδρυτής και επικεφαλής της επιχείρησης, Χρήστος Βιτσικάνος στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η επένδυση για κάθε κατάστημα αγγίζει περίπου τις 250.000 ευρώ, ενώ και τα τρία νέα καταστήματα θα είναι εταιρικά. Σημειώνεται ότι από τον προαναφερόμενο αριθμό καταστημάτων τα 18 από αυτά είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα λειτουργούν με το μοντέλο του franchise. 

Στα ενδεχόμενα που εξετάζει ο επιχειρηματίας είναι να παραχωρήσει εταιρικά καταστήματα σε δικαιοδόχους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Aπό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αποκλείονται μέλη του προσωπικού της L’Artigiano που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ωστόσο σύμφωνα με τον κύριο Βιτσικάνο δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα η επέκταση του σήματος μέσω franchise αποκλειστικά και μόνο για να τοποθετήσει η επιχείρηση το σήμα της σε περισσότερες περιοχές της χώρας, καθότι η λειτουργία κάθε σημείου franchise αποτελεί προϊόν προσεκτικής επιλογής. 

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης άγγιξε τα 18 εκατομμύρια ευρώ και φέτος υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 22 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των πωλήσεών της περίπου το 25% προέρχεται από τις πλατφόρμες διανομών (Box-efood), το 60% από τηλεφωνικές παραγγελίες και το δικό της site, ενώ το υπόλοιπο 15% από take away παραγγελίες μέσω του δικτύου καταστημάτων της. 

Η επιχείρηση επιβαρύνθηκε όπως και το σύνολο των εταιρειών εστίασης από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, ενώ υποχρεώθηκε σε δύο ανατιμήσεις στον κατάλογό της κατά 8% το 2022 και κατά επίσης 8% το 2023. Σημειώνεται ότι η εταιρεία καταβάλει αυτή τη στιγμή το διπλάσιο ποσό ενέργειας σε σχέση με το 2021, έχοντας ωστόσο έρθει στο μεσοδιάστημα αντιμέτωπη και με πολύ υψηλότερη επιβάρυνση.

Η δυσκολία εύρεσης προσωπικού

Σημαντικό είναι το κενό που παρουσιάζεται στην εύρεση προσωπικού και ιδίως διανομέων για τα καταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων, δεδομένου ότι από τη στιγμή έναρξη της δραστηριότητάς τους οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής έχουν απορροφήσει περίπου 10.000 άτομα. "Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα και σε ό,τι αφορά την εύρεση άλλων ειδικοτήτων στα καταστήματά μας όπως είναι άτομα για μπουφέ ή μάγειρες. Η εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά στη μετά Covid περίοδο. Δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα ανθρώπινων πόρων προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τη συγκεκριμένη συνθήκη και να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Το πιο σύνηθες είναι ότι δημοσιεύουμε μία αγγελία, λαμβάνουμε 100 βιογραφικά, κλείνουμε 10 ραντεβού και στη συνέχεια δεν έρχεται κανείς στο ραντεβού. Αυτή τη στιγμή το εργατικό κόστος ανέρχεται σε ποσοστό 37% επί του συνολικού μας τζίρου, ενώ ο μέσος μισθός για το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ μεικτές αποδοχές", επισημαίνει ο κύριος Βιτσικάνος. 

Βασικοί ανταγωνιστές Pizza Fan και Dominos

Η Artigiano έχει ως βασικούς της ανταγωνιστές την επίσης ελληνικών συμφερόντων Pizza Fan, όπου ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε στα 42,93 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 18,01% σε σχέση με το 2021 όπου οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 36,3 εκατ. Ισχυρός παίκτης στην ίδια αγορά είναι και η Dominos καθώς η Daufood Greece (master franchisee του πολυεθνικού ομίλου Domino’s στην Ελλάδα), το 2021 είχε κύκλο εργασιών 19,1 εκατ. ευρώ και πέρυσι άγγιξε τα 22,7 εκατ. ευρώ.

Η L’Artigiano φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής στο χώρο της εστίασης με έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος στον Βύρωνα τον Ιανουάριο του 1993. Ο Χρήστος Βιτσικάνος, ήρθε στην Αθήνα το 1987, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως διανομέας το βράδυ το πρωί ως μουσικός. Η επαφή του με την εστίαση λόγω της απασχόλησή του ως διανομέας, ήταν εκείνη που του έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσει μία αλυσίδα καταστημάτων παραγωγής και διανομής πίτσας.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.

Ο νέος εφιάλτης της Tesla ακούει στο όνομα "Ντόναλντ Τραμπ"

Τα πράγματα ήδη δεν πήγαιναν καλά. Ήρθε και η επεισοδιακή σύγκρουση Μασκ-Τραμπ να χειροτερέψει την κατάσταση.