Πετζετάκις: Από…"πρώτη ελληνική πολυεθνική" στην πτώχευση και τους πλειστηριασμούς

Πετζετάκις: Από…"πρώτη ελληνική πολυεθνική" στην πτώχευση και τους πλειστηριασμούς

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε νέα χέρια πέρασε χθες διαμέρισμα του Γιώργου Πετζετάκι -του διαδόχου της "πρώτης ελληνικής πολυεθνικής”, όπως… αυτοδιαφημιζόταν η ιστορική βιομηχανία.

πιν

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 220 τ.μ. στην Άνω Βούλα, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου και Κέρκυρας, που αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν €1,232 εκατ., ενώ η τιμή κατακύρωσης διαμορφώθηκε στα €2.875.320. Ο χθεσινός πλειστηριασμός αφορούσε και μια θέση στάθμευσης.

Σημειωτέον ότι πριν κάποια χρόνια είχε αλλάξει χέρια και το εργοστάσιο της Πετζετάκις, έχοντας περιέλθει έπειτα από πλειστηριασμό στην ιδιοκτησία της Βιοχάλκο. 

Τα προβλήματα για τον Γιώργο Πετζετάκι είχαν ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα με τον θάνατο του πατέρα του -και χαρισματικού ιδρυτή της Πετζετάκις-, Αριστόβουλου Πετζετάκι, το 1973, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ακόμη τότε παιδί. Όταν αργότερα, το 1986, ανέλαβε τα ηνία της Πετζετάκις, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η αντίστροφη μέτρηση για την βιομηχανία είχε ήδη ξεκινήσει.Αποκορύφωμα όλων των προβλημάτων και περιπετειών του ήταν η σύλληψή του για χρέη προς το δημόσιο άνω των €2 εκατ., το 2011. Έναν χρόνο μετά καταδικάστηκε ερήμην σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό. 

Το… κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων της Πετζετάκις ήταν η περιπέτεια με τον ελβετικό όμιλο Javes Services, στην οποία ο Γιώργος Πετζετάκις είχε αναγκαστεί να στραφεί για χρηματοδότηση ύψους €25 εκατ. -χρήματα που ωστόσο δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Javes, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία, υποβαθμίζοντας τον Γιώργο Πετζετάκι στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση και καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους €122 εκατ. Τότε, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά (€71 εκατ.) και οι υποχρεώσεις έφταναν τα €154 εκατ. Οι εργαζόμενοι, εκτός από την επίσχεση εργασίας και τις καταλήψεις στα εργοστάσια, υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. 

Το success story και η κατάρρευση

Η Πετζετάκις πτώχευσε επίσημα το 2015.Όλα αυτά τα χρόνια πολλά έχουν γραφτεί τόσο για την άνοδο και την πτώση της, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Ελλάδας.

Ο Όμιλος Πετζετάκις κατείχε ηγετική θέση τόσο στην αγορά εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής, όσο και στην αγορά σκληρών πλαστικών σωλήνων της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής, ήταν ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παραγωγούς συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων παγκοσμίως και ιστορικά η πρώτη ελληνική πολυεθνική, απασχολώντας περισσότερα από 1.250 άτομα. Η παγκόσμια παρουσία της υποστηριζόταν από εννέα παραγωγικές μονάδες σε επτά χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο δεκαπέντε θυγατρικών εταιρειών και αποκλειστικών αντιπροσώπων, το οποίο εκτεινόταν σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αφρική, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.

Η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1960 από τον χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι, με καταγωγή από την Αμοργό. Βασικό όχημα των καινοτόμων εφευρέσεων του Πετζετάκι αποτέλεσε η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα με την ονομασία Heliflex.

Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του Αριστόβουλου Πετζετάκι το 1973, σε ηλικία μόλις 50 ετών, και η αδυναμία εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τον διαδεχτούν στο τιμόνι του ομίλου, σηματοδότησε την έναρξη μιας κατάρρευσης, η οποία, αρκετά χρόνια αργότερα, κατέληξε στην πτώχευση.

Η περιπέτεια των πλειστηριασμών 

Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών. Οι αποθήκες στην Βόρεια Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που άλλαξαν χέρια και κατακυρώθηκαν έναντι του ποσού του €1,5 εκατ.

Σε μεγαλύτερες περιπέτειες βρέθηκε η κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρείας, στον Ελαιώνα Βοιωτίας. Η πρώτη προσπάθεια για την εκποίησή της έγινε με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στα €15 εκατ., ενώ στη συνέχεια έπεσε στα €12 εκατ., ελλείψει ενδιαφερόμενων αγοραστών. Οι άγονοι πλειστηριασμοί συνεχίστηκαν με νέα μειωμένη τιμή εκκίνησης στα €9,26 εκατ., χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Η "αδιαφορία" από εν δυνάμει αγοραστές οδήγησε την επισπεύδουσα να υποβάλει αίτημα ανακοπής ενώπιον του Πρωτοδικείου Θήβας για τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Έτσι, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Πρωτοδικείο έκρινε, με απόφασή του,ότι η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να πέσει στα €7,36 εκατ. 

Περισσότερα από Forbes

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Societe Generale: O νέος CEO "τρόμαξε" τους επενδυτές - Βουτιά 12% η μετοχή

Το πρώτο του στρατηγικό πλάνο για την Societe Generale παρουσίασε σήμερα ο νέος CEO Slawomir Krupa.

Arm: Στα 51 δολάρια ανά μετοχή "βγαίνει" στην IPO

Η Arm εισάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια μετοχές στο Nasdaq.

Google: Ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα προσλήψεων

Οι υπάλληλοι που απολύονται ήδη ενημερώνονται μέσω email.

Μεγάλο πλήγμα για την Apple: Η Κίνα επιδιώκει την απαγόρευση των iPhones σε κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες

Το γεγονός αυτό απειλεί να πλήξει σημαντικά τη θέση της Apple σε μια αγορά που αποφέρει περίπου το 1/5 των εσόδων της.

Η Country Garden απέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, τη στάση πληρωμών

Η Country Garden έφθασε στα τέλη του 2022 να έχει χρέη ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ.

Ευρώπη: Η φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk απειλεί να "εκθρονίσει" την LVMH

Η δανέζικη εταιρεία "έκλεψε" πρόσκαιρα τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη από τον γαλλικό κολοσσό.

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

Αναλυτές της Citi έγραψαν ότι η Samsung θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Nvidia με τσιπ μνήμης από φέτος.

Διέλυσε τα τραπεζικά ρεκόρ η UBS καθώς απορροφά την Credit Suisse - Κέρδη τριμήνου ύψους $29 δισ.

Η UBS θα απορροφήσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse και θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας.