Οι Fintech 50 του 2023: Το μέλλον της Wall Street

Οι Fintech 50 του 2023: Το μέλλον της Wall Street

του Hank Tucker

Με τις αγορές μετοχών και ομολόγων να ανακάμπτουν σταδιακά από το ισχυρό πλήγμα του 2022, οι περισσότερες από τις κορυφαίες fintech (σ.σ. εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) κατάφεραν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Οι πυλώνες του Fintech 50, οι Addepar, Trumid και Carta, συνεχίζουν να προσθέτουν πελάτες και προϊόντα και παραμένουν στη φετινή λίστα.

Την ίδια ώρα, δύο νεοεισερχόμενες στη λίστα εκπροσωπούν ένα κομμάτι που φαίνεται ότι είναι προορισμένο να συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι αγορές: η πρόληψη και ανίχνευση απάτης. Η ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέστησε πιο βολικό από ποτέ σε επενδυτές και καταθέτες να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, αλλά έχει δημιουργήσει επίσης έναν παράδεισο για τους απατεώνες και μία αυξανόμενη ανάγκη στις επιχειρήσεις να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους πελάτες τους.

Η Experian εκτιμά ότι η αγορά των υπηρεσιών πρόληψης απάτης έχει αυξηθεί στα 15 δισ. δολάρια ετησίως και δεκάδες startups ασχολούνται με το ζήτημα της επαλήθευσης ταυτότητας και αποτροπής απατών. Τρεις ανερχόμενες επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον χώρο βρίσκονται στη φετινή λίστα Fintech 50 του Forbes. Η Persona εμφανίζεται στη λίστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βοηθώντας 1.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων οι Robinhood και Brex, στην αξιοποίηση ειδικών εργαλείων για την επαλήθευση της ταυτότητας των χρηστών και την παρακολούθηση ύποπτων συναλλαγών.

Οι Alloy και Sentilink είναι επίσης και οι δύο νεοεισερχόμενες στη λίστα, μετά την ισχυρή ανάπτυξη που κατέγραψαν τον τελευταίο χρόνο. Η Alloy συνδέει τους 440 πελάτες της με 190 πηγές δεδομένων μέσω ενός interface για να βοηθήσει στην πρόληψη απάτης. Η Sentilink, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να εκτιμηθεί εάν κάποιους που υποβάλλει αίτηση δανείου ή ανοίγματος λογαριασμού είναι απατεώνας, είχε ξεκινήσει με την αντιμετώπιση απατών σύνθετης ταυτότητας (απατεώνες συνδυάζουν κλεμμένους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης με εικονικά ονόματα και πραγματικές διευθύνσεις για να δημιουργήσουν ψευδείς ταυτότητες και πιστωτικά ιστορικά, τα οποία αξιοποιούν για να λάβουν πιστώσεις που δεν σκοπεύουν να αποπληρώσουν).

Ένας άλλος νεοεισερχόμενος σε αυτήν τη λίστα είναι η Candidly, που βοηθά τους εργοδότες (μερικές φορές απευθείας και μερικές φορές σε συνεργασία με εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) να διαχειρίζονται μία νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία εργασιακών παροχών: τη βοήθεια στη διαχείριση του φοιτητικού χρέους. Η εταιρεία τριπλασίασε τον αριθμό των πελατών της το 2022 στους σχεδόν 500 εργοδότες.

Addepar

Διαχειρίζεται μια πλατφόρμα cloud που βοηθά ιδιωτικές τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης assets (Registered investment advisors - RIAs) και οικογενειακά γραφεία να παρακολουθούν τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους σε διαφορετικά νομίσματα και διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, από μετοχές και ομόλογα έως επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών και συλλεκτικά αντικείμενα. Η τεχνολογία της Addepar μπορεί να μοντελοποιήσει τις κατανομές assets και να εξισορροπήσει χαρτοφυλάκια. Οι πελάτες της παρακολουθούν περιουσιακά στοιχεία αξίας 4 τρισ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας, από τα 3,5 τρισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, παρά την ύφεση των χρηματιστηριακών αγορών. Το 2022 άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο και την Ινδία και πλέον δραστηριοποιείται σε 35 χώρες.

Έδρα: Mountain View, Καλιφόρνια.

Χρηματοδότηση: 500 εκατομμύρια δολάρια από 8VC, D1 Capital Partners, WestCap Group και άλλους.

Τελευταία αποτίμηση: 2,17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγέθη: Αύξησε τη βάση πελατών της από τους 700 σε 850 το 2022, προσθέτοντας κατά μέσο όρο 15 δισ. δολάρια assets πελατών την εβδομάδα.

Συνιδρυτές: Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Joe Lonsdale, 40 ετών, πλέον και διευθύνων εταίρος 8VC και ο Jason Mirra, 34, πρώην CTO.

Διευθύνων Σύμβουλος: Ο Eric Poirier, 41, έχοντας θητεύσει σε Palantir and Lehman Brothers.

Alloy

Συνδέει τράπεζες και fintech με εργαλεία πρόληψης απάτης από 190 πηγές δεδομένων που επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών κατά τη σύνδεση, παρακολουθούν συναλλαγές για επισήμανση ύποπτης δραστηριότητας και λαμβάνουν αποφάσεις πίστωσης και συμμόρφωσης. Στους 440 πελάτες της περιλαμβάνονται οι Carta, Brex, Stash και πολλές περιφερειακές τράπεζες. Ανακοίνωσε παγκόσμια επέκταση σε 40 χώρες τον Αύγουστο του 2022 και άντλησε χρηματοδότηση (Series C) που ανέβασε την αποτίμησή της στα 1,55 δισ. δολάρια.

Έδρα: Νέα Υόρκη.

Χρηματοδότηση: 210 εκατομμύρια δολάρια από τις Canapi Ventures, Bessemer Venture Partners, Lightspeed Venture Partners και άλλους.

Τελευταία αποτίμηση: 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγέθη: Ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε κατά 52% το 2022, εκτελώντας πλέον κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια ελέγχους συναλλαγών καθημερινά.

Συνιδρυτές: Ο Διευθύνων Σύμβουλος Tommy Nicholas, 34, η Πρόεδρος Laura Spiekerman, 36 και ο CTO Charles Hearn, 31. Η τριάδα συνεργάστηκε στην startup επεξεργασίας πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων Knox Payments προτού ξεκινήσει την Alloy το 2015.

Candidly

Το λογισμικό της βοηθά εργοδότες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να προσφέρουν συνεισφορές στις πληρωμές φοιτητικών δανείων και συμβουλές για τη διαχείριση του φοιτητικοί χρέους ως εργασιακές παροχές. Έχει συνεργασίες με τις Vanguard, Empower και PNC Bank και υπολογίζει τη Salesforce ως τελικό χρήστη. Κάθε μήνα βλέπει πολλά εκατομμύρια δολάρια εργοδοτικών εισφορών να περνούν από το λογισμικό της. Η Candidly προσφέρει επίσης μία αγορά δανείων όπου οι εργαζόμενοι μπορούν λάβουν φοιτητικά δάνεια.

Έδρα: Νέα Υόρκη.

Χρηματοδότηση: 57 εκατομμύρια δολάρια από τις Altos Ventures, Cercano και Salesforce Ventures.

Τελευταία αποτίμηση: $100 - $150 εκατομμύρια.

Μεγέθη: Πελάτες 498 εργοδότες στο τέλος του 2022, από 167 το προηγούμενο έτος.

Ιδρυτής: Ο Διευθύνων Σύμβουλος Laurel Taylor, 46 ετών, που έχει εργαστεί σε πωλήσεις τεχνολογίας και στην Google προτού ξεκινήσει το Candidly το 2016.

Carta

Διαχειρίζεται πίνακες κεφαλαίων για 30.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, παρακολουθεί ποιος διαθέτει μετοχές και options και πώς μειώνεται η ιδιοκτησία σε νέους γύρους χρηματοδότησης. Βοηθά επίσης 5.000 επιχειρήσεις επιχειρηματικών συμμετοχών στην τήρηση των βιβλίων τους, παρέχοντας δεδομένα απόδοσης και τεκμηρίωσης σε εταίρους και κάνοντας αξιολογήσεις κινδύνου. Η πλατφόρμα CartaX της εταιρείας προσφέρει μια δευτερεύουσα αγορά σε υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών για την πώληση μετοχών και έχει δημιουργήσει όγκους συναλλαγών 13 δισ. δολαρίων από την κυκλοφορία της το 2021.

Έδρα: Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια.

Χρηματοδότηση: 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, Tribe Capital και άλλους.

Τελευταία αποτίμηση: 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγέθη: Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 47% το 2022 στα 272 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόσθεσε ακόμα 7.000 πελάτες.

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Ο Henry Ward, 47 ετών, ίδρυσε την Carta ως eShares το 2012.

Persona

Τα προϊόντα της για την επαλήθευση ταυτότητας βοηθούν τις επιχειρήσεις να αποτρέψουν την απάτη και να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες τους είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Προσφέρει εργαλεία που επιτρέπουν στους πελάτες της να προσαρμόζουν τις διαδικασίες σύνδεσης χρηστών για να ταιριάζουν στις ανάγκες τους και να συμβαδίζουν με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται οι Robinhood, Brex και Branch. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε ένα νέο προϊόν που ονομάζεται Graph, το οποίο αναλύει τις διασυνδέσεις μεταξύ λογαριασμών των χρηστών για να εντοπίσει ύποπτη δραστηριότητα και να αποκλείσει προληπτικά την απάτη.

Έδρα: Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια.

Χρηματοδότηση: 218 εκατομμύρια δολάρια από Founders Fund, Index Ventures, Coatue Management και άλλους.

Τελευταία αποτίμηση: 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγέθη: Διπλασίασε τον αριθμό των πελατών της σε 1.000 το 2022.

Συνιδρυτές: Ο Διευθύνων Σύμβουλος Rick Song, 32, και ο CTO Charles Yeh, 30. Ο Song υπήρξε μηχανικός στο Square, ενώ ο Yeh ήταν τεχνικός επικεφαλής στο Dropbox.

SentiLink

Startup έξι ετών που χρησιμοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης και μη αυτοματοποιημένο έλεγχο για να αποτρέψει την οικονομική απάτη. Όταν ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει πελάτες λαμβάνει μία νέα αίτηση δανείου, η SentiLink προβλέπει την πιθανότητα ο αιτών να είναι απατεώνας. Ξεκίνησε εντοπίζοντας "σύνθετες απάτες", όπου οι άνθρωποι συνδυάζουν κλεμμένους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης με εικονικά ονόματα και πραγματικές διευθύνσεις για να δημιουργήσουν ψευδείς ταυτότητες και πιστωτικά ιστορικά, τα οποία αξιοποιούν για να λάβουν πιστώσεις που δεν σκοπεύουν να αποπληρώσουν. Η SentiLink επεκτάθηκε έκτοτε στην απάτη ταυτότητας και άλλες απάτες, στις οποίες καταναλωτές αμφισβητούν χρεώσεις για νόμιμες συναλλαγές. Το 2022 διεκπεραίωσε 323 εκατομμύρια ελέγχους ταυτότητας για πελάτες της, από τα 148 εκατομμύρια το 2021, κάτι που της απέφερε έσοδα 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έδρα: Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια.

Χρηματοδότηση: 84 εκατομμύρια δολάρια από Andreessen Horowitz, Felicis Ventures, Craft Ventures και άλλους.

Τελευταία αποτίμηση: 430 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το PitchBook.

Μεγέθη: Περισσότεροι από 300 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων fintechs όπως η Plaid και η Ramp, καθώς και 7 από τις 15 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – από τους 100 πελάτες στα τέλη του 2021.

Συνιδρυτές: Ο Διευθύνων Σύμβουλος Naftali Harris και ο COO Maxwell Blumenfeld, και οι δύο, 31 ετών, που γνωρίστηκαν ως προπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και εργάστηκαν ως επιστήμονες δεδομένων στην εταιρεία χρηματοδότησης αγορών ("Buy Now, Pay Later") Affirm προτού ξεκινήσουν τη SentiLink.

Trumid

Πλατφόρμα trading εταιρικού χρέους που εκτελεί συναλλαγές μεγάλων ποσών σε κατηγορίες assets χρέους επενδυτικής βαθμίδας, υψηλής απόδοσης, προβληματικής και αναδυόμενης αγοράς για χρήστες στα 730 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Citi και Goldman Sachs. Τον Φεβρουάριο του 2023 κυκλοφόρησε ένα πρωτόκολλο trading χαρτοφυλακίου, επιτρέποντας στους χρήστες να διαπραγματεύονται εκτός από μεμονωμένους τίτλους και χαρτοφυλάκια ομολόγων, ενσωματωμένο με το βασικό της πρωτόκολλο χρηματιστή - πελάτη, το οποίο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Οι έμποροι μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν συναλλαγές ανώνυμα.

Έδρα: Νέα Υόρκη.

Χρηματοδότηση: 650 εκατομμύρια δολάρια από Point Break, Motive, Dragoneer και άλλους.

Τελευταία αποτίμηση: 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγέθη: Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της τον Απρίλιο ήταν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 54% σε ετήσια βάση.

Ιδρυτής: Ο Συνδιευθύνων Σύμβουλος ( Co-CEO) Ronnie Mateo, 49, πρώην trader  στην Trinity Brokers, στρατολόγησε τον βετεράνο των Barclays Capital και Lehman Brothers, Mike Sobel, 43, για να αναλάβει πρόεδρος και πλέον Συνδιευθύνων Σύμβουλος.

Η λίστα με τις 50 κορυφαίες fintech 

NAME CATEGORIES FUNDING LOCATION
Addepar Wall Street & Enterprise $500 M Mountain View, California, United States
Alchemy Blockchain and Cryptocurrencies $529 M San Francisco, California, United States
Alloy Wall Street & Enterprise $210 M New York, New York, United States
At-Bay Insurance $292 M San Francisco, California, United States
Atomic Investing $25 M New York, New York, United States
Brex Business to Business Banking $1.5 B San Francisco, California, United States
Cadre Real Estate $133 M New York, New York, United States
Candidly Wall Street & Enterprise $57 M New York, New York, United States
Carta Wall Street & Enterprise $1.1 B San Francisco, California, United States
Chainalysis Blockchain and Cryptocurrencies $535 M New York, New York, United States
Chime Personal Finance $2.3 B San Francisco, California, United States
Coalition Insurance $770 M San Francisco, California, United States
Column Business to Business Banking $50 M San Francisco, California, United States
Esusu Personal Finance $145 M New York, New York, United States
Fireblocks Blockchain and Cryptocurrencies $1.23 B New York, New York, United States
GlossGenius Payments $44 M New York, New York, United States
GoodLeap Business to Business Banking $1.8 B Roseville, California, United States
Greenlight Personal Finance $556 M Atlanta, Georgia, United States
iCapital Investing $765 M New York, New York, United States
Insurify Insurance $128 M Cambridge, Massachusetts, United States
Kin Insurance Insurance $242 M Chicago, Illinois, United States
Lead Bank Business to Business Banking $100 M Kansas City, Missouri, United States
Melio Payments $506 M New York, New York, United States
Mercury Business to Business Banking $163 M San Francisco, California, United States
Modern Treasury Business to Business Banking $183 M San Francisco, California, United States
Mudflap Payments $85 M Palo Alto, California, United States
MX Payments $475 M Lehi, Utah, United States
Navan Business to Business Banking $1.55 B Palo Alto, California, United States
Next Insurance Insurance $881 M Palo Alto, California, United States
Nium Payments $300 M San Francisco, California, United States
Novo Business to Business Banking $171 M Miami, Florida, United States
Paxos Blockchain and Cryptocurrencies $540 M New York, New York, United States
Persona Wall Street & Enterprise $218 M San Francisco, California, United States
Plaid Payments $735 M San Francisco, California, United States
Propel Personal Finance $90 M Brooklyn, New York, United States
Ramp Business to Business Banking $1.37 B New York, New York, United States
SentiLink Wall Street & Enterprise $84 M San Francisco, California, United States
Stride Funding Personal Finance $20 M Boston, Massachusetts, United States
Stripe Payments $8.9 B San Francisco, California, United States
Super Personal Finance $101 M San Francisco, California, United States
Sure Insurance $123 M Santa Monica, California, United States
TabaPay Payments $3 M Mountain View, California, United States
Tala Personal Finance $350 M Santa Monica, California, United States
TaxBit Blockchain and Cryptocurrencies $235 M Draper, Utah, United States
Trumid Wall Street & Enterprise $650 M New York, New York, United States
Unit Business to Business Banking $170 M New York, New York, United States
Upgrade Personal Finance $587 M San Francisco, California, United States
Valon Real Estate $125 M New York, New York, United States
Vestwell Investing $150 M New York, New York, United States
VizyPay Payments $0 M Waukee, Iowa, United States

 

Περισσότερα από Forbes

"Η λίστα της ντροπής" των 30 under 30

Δέκα άνθρωποι που ανέδειξαν οι λίστες Forbes "30 under 30" και αποδείχθηκαν απατεώνες.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πιλότοι της F1 για το 2023 - "Καρώ σημαία" για τον Φερστάπεν

Το top-10 εισέπραξε περίπου 258 εκατ. δολάρια το 2023 προ φόρων, ποσό ελαφρώς μειωμένο από τα 264 εκατ. δολάρια του 2022.

Τα ελληνικά ονόματα της αμερικανικής λίστας Forbes "κάτω των 30"

Τρεις νέοι με ελληνική "ρίζα" -ο Νικ Νανάκος, ο Νικόλας Ιωάννου και ο Άλεκ Καραγεώργης- φιγουράρουν στην αμερικανική λίστα Forbes "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη των Under 30" στη Βόρεια Αμερική για το 2024

600 ισχυρές προσωπικότητες σε 20 κλάδους με το βλέμμα στο μέλλον. Ανάμεσά τους ο Matthew Vega-Sanz, η Kendall Jenner, η Alyssa "Latto" Stephens και ο Dylan Mulvaney.

Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2023

Στην κορυφή για 3η σερί χρονιά η Cargill. Η πτώση της Χ, η "πρωτάρα" SpaceX, οι νεοεισερχόμενες και οι εκτός λίστας.

Λίστα με τις 50 πλουσιότερες πόλεις του Ιλινόις

H λίστα δημιουργήθηκε έχοντας ως βάσει την ακίνητη περιουσία, τα εισοδήματα και το κόστος ζωής.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι... μετά θάνατον celebrities για το 2023

Οι 13 εκλιπόντες celebrities της λίστας κέρδισαν περίπου 470 εκατ. δολάρια - "βουτιά" της τάξης του 70% από το ρεκόρ των $1,6 δισ. δολαρίων το 2022.

Οι 10 ομάδες του NBA με τη μεγαλύτερη αξία - Το "δαχτυλίδι" στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Κατά μέσο όρο η αξία μιας ομάδας του ΝΒΑ βρίσκεται στα 3,85 δισ. δολάρια, αύξηση της τάξης του 35% σε σύγκριση με πέρυσι και 75% από το 2019.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του NBA το 2023 - Στην 4η θέση ο Γ. Αντετοκούνμπο με 85,6 εκατ. δολάρια

Λεμπρόν Τζέιμς, Στέφεν Κάρι και Κέβιν Ντουράντ στις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ τους ακολουθεί στην τέταρτη θέση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Οι 10 πιο κερδοφόρες μουσικές περιοδείες του 2023

Η Taylor Swift πήρε το στέμμα από την "Queen B", καθώς το Eras Tour τής απέφερε 305 εκατ. δολάρια.

Forbes: Η λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές το 2023

Τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο για το 2023 δημοσίευσε το Forbes.

Λίστα Forbes 400: Οι 20 πλουσιότεροι Αμερικανοί για το 2023

Η μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων στην κορυφή της κατάταξης είναι πιο πλούσια από ποτέ.