Επίτροπος της SEC τάσσεται κατά της διάσωσης εταιρειών κρυπτονομισμάτων - Η κρίση αναδεικνύει τους καινοτόμους, λέει

Επίτροπος της SEC τάσσεται κατά της διάσωσης εταιρειών κρυπτονομισμάτων - Η κρίση αναδεικνύει τους καινοτόμους, λέει

Του Steven Ehrlich

Η επίτροπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Hester Peirce, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι το πρόσφατο κραχ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να θέσει τον κλάδο σε πιο βιώσιμη βάση. 

"Όταν η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη στην αγορά, ανακαλύπτεις ποιος πραγματικά δημιουργεί κάτι που μπορεί να έχει διάρκεια μακροπρόθεσμα ή όχι”, δήλωσε η Peirce κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Forbes την προηγούμενη Παρασκευή. 

Κι αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που πιστεύει ότι θα μπορούσε να προκύψει από την πτώση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Το πρόσφατο sell-off μπορεί να αποτελέσει επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία για τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και για τη ρυθμιστική αρχή, να δουν πώς λειτουργεί η αγορά κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες. "Είναι χρήσιμο για εμάς να βλέπουμε τα σημεία σύνδεσης. Είναι η στιγμή να μάθουν όχι μόνο οι συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και η ρυθμιστική αρχή, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη αίσθηση για το πώς λειτουργεί η αγορά”, πρόσθεσε.

Παρότι πρόκειται για μια οδυνηρή διαδικασία και η Peirce ξεκαθάρισε ότι δεν υποβαθμίζει τα δεινά που υφίσταται οποιοσδήποτε από αυτήν την πτώση, η εκτίμησή της είναι σωστή.

Άλλωστε, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο κλάδος βίωσε τελευταία φορά τέτοια κατάρρευση, ήτοι πολύ πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους αρκετά από τα βασικά στελέχη της Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την Peirce, ορίστηκε επίτροπος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2018, την εποχή που η αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών νομισμάτων ετοιμαζόταν να καταρρεύσει. Ωστοσο, τότε ακόμη οι θεσμικοί επενδυτές δεν είχαν στραφεί στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, οι αγορές παραγώγων βρίσκονταν στα σπάργανα, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, ενώ ουσιαστικά κανείς δεν είχε ακούσει έως τότε για τα NFTs.

Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή πρόκειται να μείνει άπραγη, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως τι συμβαίνει στην αγορά; Φυσικά και όχι.

Η Peirce σημείωσε ότι για τη SEC οι περίοδοι πτώσης είναι πιο διδακτικές από τους ανοδικούς κύκλους. "Οι απατεώνες θα βρουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε συγκυρία στην αγορά, για να εκμεταλλευτούν άλλους ανθρώπους. Επομένως, είμαι σίγουρη ότι οι τακτικές τους αλλάζουν και ορισμένες φορές κυνηγούν ανθρώπους που βρίσκονται στο ναδίρ… είναι ίσως πιο πιθανό να λάβουμε διδάγματα από τέτοιες περιόδους”.

Η SEC επίσης παρακολουθεί οποιεσδήποτε δραστηριότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, ενώ συνεχίζει να εκπαιδεύει το προσωπικό της για τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημάτων.

Για παράδειγμα, η Peirce επισημαίνει ότι οι επενδυτές ή οι καταθέτες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιονδήποτε υπόσχεται σταθερά διψήφιες αποδόσεις. Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια εταιρεία ή πάροχο υπηρεσιών συγκεκριμένα, παρότι εξέχουσες εταιρείες δανεισμού κρυπτονομισμάτων όπως η Celsius, η BlockFi και η Babel Finance έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, η Peirce σημείωσε: "Στην περίπτωση των ελκυστικών αποδόσεων, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί τι κινδύνους συνεπάγονται. Κι αν δεν δίνεται απάντηση, τότε πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά αν θέλει όντως να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση”.

Σε κάθε περίπτωση, η Peirce ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν υποστηρίζει δράσεις διάσωσης οποιασδήποτε οντότητας από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Αν και σημείωσε ότι η SEC δεν έχει οριστεί από το Κογκρέσο ως ρυθμιστής των συστημικών κινδύνων, η Peirce ανέφερε ότι δεν θα τασσόταν ούτως ή άλλως υπέρ της χρήσης προγραμμάτων διάσωσης για τη σωτηρία εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Ειδικά εταιρειών οι οποίες σκόπιμα αγνόησαν τις βασικές αρχές διαχείρισης κινδύνου, ενέδωσαν στην υπερμόχλευση και κινήθηκαν σε τεντωμένο σχοινί. 

"Η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν διαθέτει μηχανισμό διάσωσης. Κι αυτό θεωρείται ως ένα από τα δυνατά σημεία της αγοράς. Δεν θέλω να εμπλακώ και να πω ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο για να σας διασώσουμε, εάν δεν έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε. Αλλά ακόμη κι αν την είχαμε, δεν θα ήθελα να τη χρησιμοποιήσω, πρέπει πραγματικά να αφήσουμε αυτήν την κατάσταση να εξελιχθεί”, πρόσθεσε.

Δύσκολη εξίσωση

Ωστόσο, αυτό εύλογα εγείρει το ερώτημα πώς ο κλάδος - και πιθανώς οι ρυθμιστικές αρχές - μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψη της ιστορίας μόλις η χιονοθύελλα αυτού του "χειμώνα" στα κρυπτονομίσματα καταλαγιάσει, όποτε κι αν συμβεί αυτό. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Ένα καλό βαρόμετρο για το μέγεθος της πρόκλησης αποτελεί η επίπονη προσπάθεια του Κογκρέσου όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων που εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως εάν ένα "διακριτικό" (token) πρέπει να θεωρείται εμπόρευμα, κινητή αξία ή κάτι άλλο. Ακόμη και η ίδια η Peirce συνέταξε την πρόταση Safe Harbor, η οποία προβλέπει την παροχή κάποιας ρυθμιστικής "ανακούφισης" σε πρώιμα έργα token ώστε να μπορέσουν να "αποκεντρωθούν” και να μην χαρακτηριστούν κινητές αξίες.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία, διότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί καθορίζουν τη δικαιοδοσία της ρυθμιστικής αρχής. Εάν ένα token θεωρείται κινητή αξία, τότε υπόκειται στη δικαιοδοσία της SEC. Τα εμπορεύματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο της, αν και είναι ενδιαφέρον ότι έχει συσταθεί μια "αδελφή” αρχή, η Επιτροπή Εμπορευμάτων και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (CFTC), η οποία επί του παρόντος επιβλέπει τις αγορές παραγώγων και τα συμβόλαια που βασίζονται σε ψηφιακά εμπορεύματα.

Η επόμενη θετική αλλαγή αφορά μια διάταξη του προτεινόμενου νομοσχεδίου Responsible Financial Innovation Act, μιας δικομματικής πρωτοβουλίας με επικεφαλής τις γερουσιαστές Cynthia Lummis (των Ρεπουμπλικανών) και  Kirsten Gilibrand (των Δημοκρατικών), που έχει στόχο να παράσχει πρόσθετη ρύθμιση σε κάθε πτυχή του κλάδου, από την ταξινόμηση των token έως τους κανονισμούς για τα stablecoins και τις κατ’ ελάχιστον (de minimis) εξαιρέσεις για τις μικρές συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ώστε ένας χρήστης να μην χρειάζεται να πληρώσει φόρο υπεραξίας για ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για την αγορά καφέ.

Απώτερος στόχος είναι να διευθετηθούν τα θέματα ασαφούς δικαιοδοσίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Εμπορευμάτων και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των ΗΠΑ, με τους παρατηρητές του κλάδου να θεωρούν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ της CFTC.

Από την πλευρά της η Peirce είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το εν λόγω νομοσχέδιο, αλλά γενικά τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συζήτησης για τα κρυπτονομίσματα στο Καπιτώλιο. Δεν φαίνεται να την απασχολεί εάν θα άπτεται της δικαιοδοσίας της SEC, ούτε δυσανασχετεί που η πρότασή της, "Safe Harbor", δεν εφαρμόστηκε. Απλώς θέλει να υπάρξει ένας σαφής οδηγός για οποιονδήποτε θα ακολουθήσει. "Δεν διεκδικώ δάφνες για το νομοσχέδιο (Safe Harbor). Δεν με πειράζει αν κινηθούμε διαφορετικά, το μόνο που θέλω είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο”.

Φυσικά, στα λόγια είναι πιο εύκολο απ' ό,τι στην πράξη. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει ο τέλειος νόμος και οι προσεγγίσεις που αφορούν την τεχνολογία συνοδεύονται από πολλές προκλήσεις, όπως η διασφάλιση ότι θα προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την εξέλιξη της αγοράς. Εξάλλου, πριν από πέντε χρόνια σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι τα stablecoins και τα NFTs θα μονοπωλούσαν κάποια στιγμή τον δημόσιο διάλογο, όπως συμβαίνει τώρα. Επομένως, το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να βασίζεται στη λειτουργικότητα και όχι στην τεχνολογία.

Η Peirce κλίνει προς την πρώτη άποψη, ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για εξαιρέσεις. "Ήμουν κάπως επικριτική όσον αφορά τους κανόνες ειδικά για την τεχνολογία. Και σε έναν βαθμό η πρότασή μου, Safe Harbor, εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, καθώς περιέχει μια ειδική προσέγγιση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ότι το Κογκρέσο μας έδωσε την εξουσία, βάσει της αρχικής νομοθεσίας περί κινητών αξιών, να προσαρμόζουμε και να χρησιμοποιούμε κατ’ εξαίρεση εφαρμογές ώστε να παράσχουμε τις συνθήκες και τη βοήθεια που απαιτείται σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν τη νομοθεσία όσο το δυνατόν πιο τεχνολογικά ουδέτερη, ώστε να έχει διάρκεια… την ίδια στιγμή, νομίζω ότι μερικές φορές πρέπει να αναγνωρίζουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας”.

Περισσότερα από Forbes

Ποια αμερικανικά προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΕ αν ναυαγήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με Τραμπ

Από το πετρέλαιο μέχρι τα αυτοκίνητα και τη σόγια, μια σειρά αγαθών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νέους δασμούς.

Ο πραγματικός "τεχνολογικός πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας γίνεται για την ελευθερία του Διαδικτύου

Το Πεκίνο ξαναγράφει τους παγκόσμιους κανόνες τεχνολογίας - Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ.

Εν μέσω "τυφώνα" Τραμπ, οι Αμερικανοί επιστήμονες αρχίζουν να ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μαζικές περικοπές στους επιστημονικούς οργανισμούς.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Ο Τραμπ "απομακρύνει" τους συμμάχους του από την αγορά των F-35 και η Τουρκία βλέπει ευκαιρία

Καναδάς και Δανία αμφιβάλλουν πλέον αν τα F-35 αποτελούν αξιόπιστη λύση για την Πολεμική τους Αεροπορία.

Οι επιπτώσεις του νέου διατάγματος Τραμπ στην ευρωπαϊκή και ελληνική ναυτιλία

Η αναβάθμιση των αμερικανικών ναυτιλιακών υποδομών επηρεάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο Τραμπ σπέρνει χάος και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις από τις περικοπές ομοσπονδιακών υπαλλήλων και χρηματοδοτήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας.

Αυτός είναι ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας που θέλει ο Τραμπ

Το Κίεβο υποστηρίζει πως διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα γραφίτη, λιθίου, τιτανίου και ουρανίου στην Ευρώπη.

Η ειρήνη δεν θα φέρει άφθονο ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά

Αν αρθούν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η ρωσική παραγωγή θα αυξηθεί γρήγορα; Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα υπονόμευε τους στόχους του OPEC+. Μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει. Ωστόσο, μοιάζει απίθανο να αυξηθεί η ρωσική παραγωγή χωρίς πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Ως τώρα, οι στόχοι της Ρωσίας καθορίζονται από τις συμφωνίες με τον OPEC+.

ΗΠΑ και Ευρώπη ψάχνουν για ενεργειακή ασφάλεια σε Ουκρανία και Καζακστάν

Η Αμερική και η Δύση κοιτάζουν προς την Ευρασιατική Ενέργεια.